Publicat: 1 Iulie, 2016 - 08:31
Share

Stagiunea estivală 'Teatru în TVR' spectacole programate în luna iulie 2016

Vineri, 1 iulie 2016 și Sâmbătă, 2 iulie 2016 21:00

PREMIERĂ (preluare)

UnTeatru

'Vandalul' de Hamish Linklater

Regia artistică și scenariu: Andreea Vulpe

Scenografie: Daniel Titza

Light și sound design: Andreea Vulpe

Traducerea: Andreea Vulpe

Distribuția:

Femeia: Mihaela Trofimov

Bărbatul: Liviu Pintileasa

Băiatul: Ionuț Vișan

Durată: 1h 40 min

Premieră absolută în România, 'Vandalul' a reprezentat debutul dramaturgic, în 2014, al lui Hamish Linklater — tânăr actor american, cunoscut publicului român din filme ca The Big Short (2015), Magic in the Moonlight (2014), The Four Fantastics (2005) sau serialul Law and Order (2012) — debut unanim apreciat ca un succes, în urma căruia autorul a devenit una dintre cele mai promițătoare tinere speranțe ale dramaturgiei americane.

Textul lui Hamish Linklater ne vorbește despre singurătatea a trei ființe, aparținând unor lumi diferite, fiecare cu niscaiva schelete în propriile dulapuri, cu tarele unei existențe de câteva decenii, pe care Marele Regizor le aduce laolaltă într-o noapte înghețată. Ce urmează, unde va duce această prietenie... nu știm. Și nici nu mai contează.

Accesul publicului se face în baza biletelor, prin intrarea Pangrati, începând cu ora 20:00.

Biletele pot fi achiziționate on-line de pe www.tomtix.ro sau pot fi facute rezervări telefonic la nr. de telefon 0721268516 și pe adresa de e-mail rezervari@unteatru.ro

Duminică, 3 iulie 2016 20:30

UNATC

'Avioane de hârtie'

de Elise WILK

Regia: Cristi JUNCU

Licență, Actorie

Clasa: prof.univ.dr. Adrian TITIENI

Scenografia: Andreea BĂDESCU

Sunet: Diana DAVID

Tehnician lumini: Ionuț DUMITRAȘCU

Distribuția:

Lena: Flavia HOJDA

Laura: Raphaela LEI

Andra: Ana CREȚU

Miki: Răzvan ENCIU

Alex: Andrei BIBIRE

Bobo: Vlad BASARABESCU

Durată: 1 h 30 min

Sinopsis

Știați că:

—rujul e făcut din untură de câine?

—Donald Duck are sociofobie?

—Alain Delon incită la violență din umbra unui poster?

Despre foehnul din burta îndrăgostiților, omuleți verzi cu pălării, girafe fosforescente,

hipopotami diabolici, magnetofoane și alte matrapazlâcuri adolescentine.

Rezervările de locuri se fac la adresa de e-mail: rezervari.unatc@gmail.com, până în ziua spectacolului, ora 14:00.

Invitațiile vor fi primite nominal, prin e-mail. Accesul la spectacol este permis doar pe baza invitației care trebuie prezentată la intrarea Pangrati, în format tipărit.

Salariații TVR, alături de însoțitori, beneficiază, în mod excepțional, în baza acordului încheiat de Televiziunea Română cu producătorii parteneri, de acces gratuit la spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în spațiul de spectacol se va face în baza invitațiilor, pe care salariații le pot ridica de la casa mobilă instalată, în zilele de spectacol, la intrarea Pangrati, între orele 19.30-20.30. În acest sens, puteți face rezervări la adresa de email elena.martonos@tvr.ro.

Vineri, 8 iulie 2016 20:30

Teatrul de Artă

Zoltan Octavian BUTUC

'Povestiri minierești'

de I.D. Sârbu

și 'Pitroceli muzicale'

pe poeme de Nichita Stănescu, Jozsef Atilla, Vasko Popa

Durată: 100 min

'Sunt Zoltan Butuc. Actor.

De prea multe ori m-am simțit în țara mea doar un contribuabil. Și când spun asta mă refer strict la taxe și la vot.

In extenso, contribuția mea se manifestă și într-ale frumosului. Niciodată însă până acum nu am gasit în ceea ce fac o semnificație mai profundă, un sens mai bogat, civic și chiar patriotic, îndraznesc să spun.

Anul trecut într-un demers personal, asumat din toate punctele de vedere am făcut acest disc de 'Povestiri Minerești' pe texte de I.D. Sirbu. Lucru la îndemână din punct de vedere tehnic s-a dovedit apoi a avea un semnificativ impact despre care am să spun în continuare două cuvinte.

Sunt oameni care după 26 de ani de la 'mineriade' continuă să manifeste o reticență fățișă pentru o întreaga categorie de alți oameni, numită mineri. Uitând parcă, lăsând în spate o realitate politică abjectă care a dus la manipularea unora ușor manipulabili. Însă la o privire mai atentă putem constata că aceste comunități adună deopotrivă femei și copii, copii care atunci nici nu erau născuți, dar și altfel de bărbați decât cei arătați în media în zilele grozăviilor 'minerești'.

Pe o parte dintre aceștia i-am cunoscut. La ei acasă. Și foarte curând am înțeles că sunt diferiți. Despre ei vorbesc în demersul acesta. Prin natura muncii lor, dură și murdară (atât de dură și atât de murdară că înseși cuvintele sunt neputincioase) sunt oameni care slăvesc VIAȚA altfel decât mulți. Pentru ca intră în mina la o oră fixă și nu este garantată în nici un fel ieșirea de acolo, Viața pentru ei este Altfel.

Am fost și eu în mină. La muncă. La 500 de metri sub pământ și soarele și luna și prejudecățile sau solidaritatea capată sens.

O femeie din Valea Jiului mi-a spus cu ocazia uneia dintre prezentările discului cu 'Povestiri Minerești' că, de un sfert de veac, înn fiecare iunie a fiecărui an are impresia ca o nație întreagă scuipă pe fața ei pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Un bărbat mi-a oferit o lampă de miner mai bătrână cu un an decât mine spunându-mi că n-a fost a lui cum nu e nici a mea. Și că vreodată s-o dau mai departe.

M-au făcut Cetățean de Onoare Al Coloniei Literare Petrila.

Am plimbat spectacolul care însoțește acest disc, anul trecut de la Reșița la Suceava și până la Marea Neagră. Brașov, București, Craiova peste tot am intersectat publicul în acel loc al ființei unde mai e Viața! Și cu fiecare pas am priceput cât de inerți suntem. Trăim într-o inerție dirijată, orchestrată și alimentată cu grijă chiar de noi înșine.

Păguboasă atitudine. Explicații or fi multe.

Ce mă interesează pe mine este readucerea la lumină a unor texte bogate în conținut și semnificații. Dătătoare de speranță. Mă mai interesează o minimă reparație în fața acestui colos al culturii române care este Ion Dezideriu Sîrbu, pe nedrept uitat. Lăsat deoparte. Readucerea basmului în cotidianul nostru atât de lipsit de Poveste și aspirații înalte.

Am crezut despre demersul meu că e desuet și va fi refuzat. NU e așa!!! Avem în continuare nevoie de Basm, de Poveste, de Poezie.'

Sâmbătă, 9 iulie 2016 20:30

Fundația 'Geo Barton'

'Serate cu... Maeștri CONSTANTIN CODRESCU'

Un mare actor, prin creațiile sale, devine un patrimoniu național.

Când avem prilejul de a întâlni un mare actor, această întâlnire devine un patrimoniu sufletesc individual.

Vă propunem o serată de taifas cu o excelență a teatrului și filmului românesc: Maestrul Constantin Codrescu.

Vă va încânta cu minunatele sale povestiri, amintiri și trăiri, depănând o carieră de 60 de ani pusă în slujba publicului.

Vor interveni Emilia Dobrin, Aimee Iacobescu, Mihai Dinvale, Vlad Rădescu, Marius Bodochi, Călin Căliman și alții.

Accesul se va face prin intrarea din strada Pangrati nr. 8-10.

Studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

Rezervări, de luni până vineri, între orele 10:30 și 18:30 la nr. de tel. 0731 99 12 18.

Bilete online pe https://www.mystage.ro/spectacole/serate-cu-maestrii-constantin-codrescu...

Duminică, 10 iulie 20:30

Teatrul LUNI

'Opiniile unui clovn'

după Heinrich Boll

un spectacol-performance cu Alex Buescu

Regia: Anca Maria Colțeanu

Nimicul pare că ar fi cel mai adecvat număr de pantomimă pentru Hans.

Un clovn, un artist specializat în observarea și transformarea absurdului cotidian în numere de pantomimă... lumea lui Hans (i) se deformează când este părăsit, din motive religioase, de singura femeie pe care o iubește.

'Nimeni nu o să știe vreodată cât de multe romane, poezii, analize, confesiuni, suferințe și bucurii au fost adunate pe acest continent numit Iubire, care nici măcar nu s-a dovedit că a fost cercetat în totalitate.' (Heinrich Boll)

Accesul publicului se face pe baza biletelor, prin intrarea Pangrati, începând cu ora 20:00.

Biletele pot fi achiziționate de la Teatrul LUNI de la Green Hours — Calea Victoriei 120 (cu un telefon în prealabil la 0788 452 485), de luni până vineri, între orele 11.00-18.00 sau on-line de pe www.bilet.ro

Rezervări pot fi făcute telefonic la nr. 0788 452 485 și pe adresa de e-mail teatru@greenhours.ro, până în preziua spectacolului.

În ziua spectacolului, începând cu ora 19:30, biletele se pot achiziționa și de la casa amenajată la intrarea în TVR, din strada Pangrati nr. 8-10.

Vineri, 15 iulie 2016 20:30

Teatrul de Artă

'UNORA LE PLACE SWINGUL'

de Donna Hoke

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani

Regia: Claudiu Pușcău

Cu: Lavinia Munteanu, Anca Manolescu, Edgar Nistor, Marius Călugărița

Trăim într-o lume a preferințelor și opțiunilor, a tendințelor și a liberului arbitru. Unii preferă iarna, alții, pescuitul, unii, hainele în culori pastel, iar alții, puiul la ceaun. Mulți optează pentru filme horror, iar unora le place... swingul. Textul, după o cunoscută și premiată autoare din Statele Unite ale Americii, tratează cu umor și dezinvoltură, dar și cu sensibilitate, problemele cuplurilor tinere din zilele noastre.

Ce legatură poate exista între două cupluri vecine, un pui de elefant, sex și lasagna? Iată un răspuns pe care îl puteți afla numai dacă veți accepta să vă dezbrăcați de prejudecăți și să urmăriți acest spectacol al contrastelor, în care nonconformismul se îmbină cu sensibilitatea, iar umorul, cu profunzimea sentimentelor. Un spectacol care, cu siguranță, vă va face să vă priviți altfel vecinii.

Sâmbătă, 16 iulie 2016 20:30

Teatrul de Artă

'CERERE ÎN CĂSĂTORIE'

de A.P Cehov

Regia: Victor OLĂHUȚ

Cu: Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente

Spectacolul 'Cerere în căsătorie' a fost creat în cadrul caravanei Cultură-n șură — un proiect ce și-a propus să reintroducă pe harta culturală a țării locuitorii de la sate. 'Cerere în căsătorie' s-a jucat așadar, în vara anului trecut, în cinci sate din județul Sălaj, direct în curțile oamenilor, pe scene montate în șură, iar în decembrie 2015 a avut premiera în Capitală.

'Un lucru e cert: îți trebuie ceva curaj să faci o cerere în căsătorie. Ei bine, pețitorul nostru nu-l are. Ar vrea să se însoare, fata îi place, la o adică și cu socrul s-ar putea înțelege, dar nici legat de glie nu s-ar vrea. Și unde e o problemă, se știe, apar mai multe. Nu există moment mai prielnic ca acela de dinaintea unei cereri în căsătorie, pentru a dezgropa toate certurile, bârfele, neînțelegerile între două familii. Dar, cum dragostea invinge totul, sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerii noștri, până la urmă iau o pauză de la scandal.' — Victor Olăhuț

Duminică, 17 iulie 2016 20:30

Teatrul de Artă

'UN BĂRBAT ȘI MAI MULTE FEMEI'

de Leonid Zorin

Regia: Bogdan Hușanu

Cu: Paula Chirilă și George Constantinescu

Într-o societate în care bărbații încă se mai întreabă 'ce-și doresc femeile', Teatrul de Artă București a descoperit secretul eternului feminin: firea permanent schimbătoare a 'sexului slab'. Gavrunski, personajul masculin, cunoaște, de-a lungul spectacolului, femeia înger, femeia exaltată, femeia paznic, femeia autoritară, femeia disperată, femeia victimă, femeia romantică — acestea devenind norocul și ghinionul din viața lui.

Vineri, 22 iulie 2016 20:30

Teatrul de Artă

'INSOMNIACII'

de Mimi Brănescu

Regia: Sorin Miltaru

Cu: Liviu Cheloiu, George Constantinescu,

Marin Grigore

O comedie despre banalitatea vieții și despre condiția umană dramatică, despre oameni rătăcind în absurd, care se agață de gânduri revelatoare, oricât de caraghioase, în speranța ieșirii din anonimat.

O comedie nebună cu și despre nebuni și nebunie.

Participări la Festivaluri:

Festivalul Exceptio, Baia Mare, 2014

Festivalul Comediei Românești, 2014

Festivalul Internațional de Teatru 'Tragos', Tulcea, ediția IX, 2011

Festivalul Național de Teatru 'Vino la Vâlcea', Râmnicu Vâlcea, ediția I, 2011

Festivalul de Teatru '25 de ore de teatru non-stop — Respiră Teatru', ediția I, 2011

Festivalul Underground, Arad, 2010

Festivalul Unidrama, Târgu Mureș, 2010

Festivalul EuroArte, Iași, 2010

ANUNȚ privind vânzarea biletelor pentru spectacolele Teatrului de Artă

Accesul la spectacole se face în baza biletelor, pe la intrarea din str. Ermil Pangrati nr. 8-10, începând cu ora 20:00.

Prețul unui bilet este de 31,5 lei sau 21 lei (pentru elevi, studenți, pensionari)

Biletele pot fi achiziționate de la:

— casa de bilete: stația de Metrou Unirii 1, intrarea dinspre Curtea de Apel, vis-a-vis de Casa de abonamente elevi și studenți (luni-vineri: 9.00 — 19.00; sâmbăta: 10.00 — 14.00)

De asemenea, biletele pot fi achiționate și online, de la www.teatruldearta.ro/bilete și Eventim.ro.

Rezervări la tel. 0737.904.932 și e-mail rezervari@teatruldearta.ro.

Biletele rezervate pot fi achiziționate direct în seara spectacolului (cu reconfirmare telefonică a rezervării, în ziua reprezentației), de la casa de bilete amenajată la intrarea în TVR, din strada Pangrati nr. 8-10, începând cu ora 19:30.

Sâmbătă, 23 iulie 2016 20:30

Teatrul Portabil

'Tu cine ești?!'

după Gyorgy Mehes

Regia: Mihai Lungeanu

Distribuția:

Actorul: Rareș Zimbrean

Actrița: Oana Burcescu

Traducere: Zeno Fodor

O ecuație cu două necunoscute: drama unei iubiri pasionale — și comedia unei repetiții care dezvăluie adevăratele pasiuni ascunse sub replici clișeic de siropoase . Un spumos 'duel' — sincer și ironic, acid și melancolic — care îi obligă pe cei doi actori să își reevalueze șansele unei iubiri (aparent) pierdute în fața unei demonstrații (reale) de energie, talent și imaginație. Un maraton de situații teatrale de tip 'policier', (cu acuze, demascări, palme și pistoale) în 90 de minute de replici memorabile, subtile sau mincinoase, sincere sau împrumutate.

Durată: 1h 30 min

Duminică, 24 iulie 2016 20:30

Teatrul Arte dell'Anima

'Omul de zăpadă'

de Greg MacArthur

Regia: Felix Crainicu

Cu: Laura Voicu, Alex Vlad, Dana Stînga, Paul Alexandru/ Cristi Neacșu

Să închiriezi filme porno adolescenților care trăiesc pe un ghețar este o activitate la fel de bună ca oricare alta. 'Omul de zăpadă' este o comedie dură despre felul în care noi toți uităm de copilul din interiorul nostru. Despre relații sterile, falsitate și măștile pe care ni le așezăm pe chip într-o societate lipsită de autentic. Să închiriezi filme porno adolescenților care trăiesc pe un ghețar este o activitate la fel de bună ca oricare alta. Denver vrea să își extindă afacerea, Marjorie are nevoie de iubire, iar Jude este confuz din punct de vedere sexual. Problemele apar atunci când o descoperire uluitoare le tulbură existențele. Kim vine să aducă rezolvarea, dar nu reușește decât să încurce totul și mai mult.

Durată: 1h 20 min

Vineri 29 iulie 2016

Fundația 'Geo Barton' 18:00

Conferință invitat special Cristina Zamani

20:30

'Artă' de Yasmina Reza

Traducere: Violeta Popa

Regia: Alexandru Jitea

Distribuție: Alex Călin, Idris Clate și Valentin Florea

'ARTĂ' de Yasmina Reza!

Ar fi suficient atât, ca să înțelegeți ce spectacol vă propunem!

Yasmina Reza, o autoare de mare succes, o intelectuală de rasă, pluripremiată, ale cărei piese se joacă pe toate meridianele.

'ARTĂ', titlul piesei, un domeniu vast...

Arta poate unii oamenii, poate hrănii sufletele, poate salva lumea... Sau... poate leza interese meschine, poate deranja mediocritatea sau poate fi împiedicată de frustrați... Depinde!

Spectacolul 'ARTĂ', o comedie excepțională, atinge teme importante: pseudo-arta și elitismul, snobismul, frustrarea, lipsa unei ierarhii de valori, care duce la violență și haos.

Un tablou și trei prieteni!

Monocromismul pânzei este doar o metaforă...

Cei trei prieteni străbat labilitatea unei relații interumane, fiecare din unghiul poziției sale sociale și a structurii lor sufletești.

'ARTĂ' este o piesă al cărei text, cu adevărat inteligent, analizează cu subtilitate trei tipologi umane, pe care, dacă avem curajul, le putem regăsi în preajma noastră, în fie care zi!

O contribuție importantă la versiunea română a acestei piese o are traducătoarea Violeta Popa, care a păstrat savoarea și farmecul textului original, nealterând nici o nuanță a personajelor, atât de importante în mesajul acestei piese de valoare!

Bilete în vânzare pe site-ul mystage.ro

Rezervări: 0731 99 12 18 (luni — vineri 10:30-18:30); secretariat.fgb@gmail.com

Costul biletelor: 30 lei (reducere pentru pensionari și studenți 25%)

Sâmbătă, 30 iulie 2016 20:30

Teatrul Arte dell'Anima

'Copii răi'

de Mihaela Michailov

Regia: Geanina Hergheligiu

Scenografia: Ruxandra Manolovici

Light design: Alexandru Bibere

Mișcare scenică: Alina Iacov Lazăr

Distribuție: Ana Maria Irimia,

Raluca Jugănaru, Alin Potop

Inspirat dintr-un caz real, 'Copii răi' este un spectacol-manifest al generației 'copy-paste', al generației 'la un click distantă' împotriva sistemului educațional din școli dar și de acasă, un spectacol acut, necesar, care induce publicului teme clare de reflectie si actiune.

Relația abuzivă profesor-elev, perpetuarea modelului 'pedepsei' ca metodă de educație, problema părinților neatenți, problema bullying-ului, a asocierii procesului educațional cu suferința, a conceptelor predate, dar neaplicate, problema copilului de nivel slab care ajunge să fie anihilat de un sistem în care doar 'eroii'contează, sunt teme prezente în spectacol.

'Copii răi' a avut premiera în 2011 la Teatrul LUNI de la Green Hours. Spectacolul a fost prezentat în 2014 în cadrul Festivalului de la Avignon. Pe 1 decembrie 2015, 'Copii răi' a avut premiera la Theatre de la Manufacture, Nancy și pe 10 aprilie la THEATER AN DER PARKAUE, Berlin.

Fragmente din text au fost publicate în volumul Etonnantes ecritures europeennes pour la jeunesse, editions Theatrales, 2014.

Piesa a fost tradusă în bulgară, engleză, franceză și germană. Textul va fi publicat în 2016 la una dintre cele mai importante edituri din Franța — Les Solitaires Intempestifs.

Duminică, 31 iulie 2016 20:30

Teatrul Arte dell'Anima

'Mamma Mia'

de Teo Herghelegiu

Regia: Felix Crainicu

Cu: Ela Ionescu, Teo Herghelegiu, Demeter Andras, Radu Micu și Marius Petrescu

Muzica originală și interpretare live: Ștefania Stan

Scenografia: Alexandra Putineanu

'Mama Mia' — o comedie neagră despre iubire. Așa cum este ea — frumoasă, cinică, intensă, sufocantă și, nu de puține ori, amputantă.

Un spectacol născut din nevoia de a spune lucrurilor pe nume.

Chiar dacă aceste lucruri dor. Sau ustură. Totul e să fie spuse cu umor. Pentru că viața pare mai ușoară atunci când râzi.

'Mama Mia' este spectacolul care dă viață poveștii lui Phillomene, virgina de 29 de ani, hotărâtă să-și ia destinul în mâini.

Problemele apar în momentul în care încep să curgă pretendenții. Nu de alta, dar niciunul nu deține suprema calitate — aceea de a fi bărbatul ideal. Pentru cine!? Pentru mama Phillomenei, evident. Pentru Mama Mia.

Durată: 1h 45 min