Publicat: 2 Iunie, 2018 - 11:00
Au fost primite în total 11.925 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate

Peste 8.600 de producători de legume sunt cu tomate româneşti pe piaţă, a anunțat  ministrul Agriculturii, Petre Daea. "Astăzi, în pieţe, sunt peste 8.600 de producători de legume care sunt cu tomatele româneşti pe piaţă. (...) Este un program reuşit, un program care a dat vigoare satelor. Foarte mulţi tineri s-au angajat în această activitate, mulţi dintre ei cu succes. Sigur că unii au avut şi rateuri la început, dar şi-au revenit, pentru că şi-au putut replanta suprafeţele care au fost afectate", a spus Daea, la Antena 3.

"La Piaţa Domenii să vă duceţi pe culoarul în care să ziceţi: «Unde este soţia fotografului de la Vatra Domnească?» şi să vă duceţi acolo. Acolo sunt nişte bulgari de-ai noştri, cu tradiţie, nişte cunoscători ai legumiculturii. Legume nu face oricine. Să întrebaţi de soţia fotografului, pentru că am fost la dumnealui acasă. M-am dus la 10 producători, m-am uitat în solarii, au început să recolteze roşii foarte frumoase, însă preţul este mic pentru ei, trei lei şi jumătate. (...) La fel şi castraveţii sunt 50 de bani acum şi e plin de castraveţi", a menţionat ministrul Agriculturii.

Acum câteva zile, Petre Daea a vizitat și producători din Prahova. "Am avut onoarea și plăcerea vizitei Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Petre Daea. Cu această ocazie am primit răspunsul așteptat, prelungirea programului de tomate până la data de 15.06.2018, iar obiectivul principal al vizitei a fost de a urmării în ce stadiu se află tomatele cultivate la noi în comună. Împreună am vizitat câteva solarii, unde domnul Ministru a fost plăcut surprins de producția și calitatea roșiilor din această perioadă", a anunțat primarul localității Balta Doamnei, Cristinel Matei.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat recent că roşiile româneşti sunt sigure pentru consum, în condiţiile în care rezultatele analizelor atestă că nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Până pe 9 mai 2018, au fost primite în total 11.925 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018, iar cei mai mulţi cultivatori provin din judeţele Olt (3.937), Dolj (1.643) şi Galaţi (1.590). Din totalul solicitanţilor de sprijin în Ciclul I, au definitivat plantarea tomatelor în spaţii protejate un număr de 10.451.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 de kilograme, dovedită cu documente justificative, notează Ministerul Agriculturii.

Localizare: 

Geolocation is 44.7576377, 26.17031309999993

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: