30 ianuarie 2023

Programul Zilelor Culturii Naţionale la MNLR începe la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Zilele Culturii Naţionale la MNLR, ediţia 2023

Program
Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 9.00 – 17.00

Casa memorială Tudor Arghezi – Mărţişor, Strada Mărţişor 26, sector 4, Bucureşti

Programul Zilelor Culturii Naţionale la MNLR începe la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”. Pentru data de 15 ianuarie 2023 am pregătit pentru vizitatorii noştri, un material audio special care va putea fi ascultat în casă, în timpul vizitării. Este vorba despre o selecţie de povestiri şi amintiri, prezentate de muzeograful Dorothea Nicolescu. Materialul este o completare a turului în casa memorială pentru vizitatorii care vor deveni musafirii familiei Arghezi. Poate vor lipsi gustările, dar vă servim cu poveşti savuroase! Textele sunt provenite din scrierile copiilor lui Tudor Arghezi, Mitzura şi Baruţu, şi vor fi completate cu câteva poeme în proză ce poartă semnătura marelui scriitor, alese din colecţia intitulată cu delicateţe: „Pe o palmă de ţărână”.
Rezervări la adresa case.memoriale@mnlr.ro.

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 11.00 – 12.45
Sălile dedicate expoziţiei de bază a MNLR din Strada Nicolae Creţulescu 8

Pagini de corespondenţă
Expoziţia de bază a MNLR din strada Nicolae Creţulescu 8 găzduieşte numeroase scrisori trimise sau primite de autorii români, în care sunt reflectate afinităţile, prieteniile, iubirile, preocupările acestora sau gândurile trimise de apropiaţii şi rudele acestora, de mecena şi de criticii literari.
Prezintă: Vasile Gribincea

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 11.30 – 12.30
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Atelierul de păpădii
Activitate dedicată copiilor cu vârsta între 3 şi 7 ani

Coordonator: Alina Muncileanu, consultant şi educator în educaţie timpurie centrată pe nevoile copilului preşcolar.
Activităţile au ca scop dezvoltarea răbdării, îndemânării şi motricităţii fine a copiilor.
Partener: Atelierul de păpădii
Rezervări la atelieruldepapadii@gmail.com (precizaţi numele şi vârsta copilului în e-mail).

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 12.00 – 16.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Lecturi din opera eminesciană
Interpretează: actori ai Teatrului de Comedie

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 12.00 – 16.00
Casa memorială „George şi Agatha Bacovia”, Strada George Bacovia 63

Vă invităm într-o vizită caldă, ca de la suflet la suflet, pe ritmuri de poezie bacoviană. V-am pregătit un program special în care poeziile cele mai reprezentative din opera lui George Bacovia, cel mai mare poet simbolist român, vă vor însoţi paşii în casa memorială. Vom lectura câteva poezii şi vom dezvălui povestea din spatele acestora, descoperindu-l şi redescoperindu-l pe Bacovia omul şi poetul.
Prezintă: Lelia Spirescu

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 13.00 – 15.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Primul pas: Cum comunicăm cu persoanele cu deficienţe de auz în limba semnelor?
O iniţiere în limba semnelor pentru publicul larg şi un bun pretext pentru a încuraja empatia şi a lupta împotriva discriminării persoanelor surde.
Invitaţi: Lena Dermengiu şi Măriuca Mihăilescu
Parteneri: ANIALMG – Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbajul Mimico-Gestual; Afostodată.ro

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 13.00 – 14.45
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Odiseea, Azi!
Printre autorii care s-au dedicat traducerii operei homerice, alături de E. Lovinescu, îl regăsim şi pe George Murnu, de la naşterea căruia se împlinesc 155 de ani în 2023. Vă invităm la o discuţie despre călătoria omului actual în căutarea sensului şi a destinului. Întâlnirea se va încheia cu lectura poemelor Ithaca de Konstantinos Kavafis şi Tânărul Ulise de Dorin Tudoran.
Participă: Theodor Georgescu
Moderator: Vasile Gribincea
Partener: Fundaţia Culturală Greacă

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 13.00 – 15.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Tururi ghidate în compania unor oaspeţi remarcabili. Fotografi remarcabili şi fotografii celebre la Muzeul Literaturii

Expoziţia de bază a MNLR găzduieşte numeroase fotografii realizate în ateliere celebre din ţară şi din străinătate. Povestea fiecăreia în parte este o călătorie în sine. Vom descoperi împreună care au fost acei scriitori pasionaţi de arta fotografică şi acei fotografi care au surprins portretele scriitorilor care au devenit iconice în istoria literaturii române.
Participă: Radu Igazsag

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 15.00 – 17.00
Sediul MNLR, Calea Griviţei 64-66

Spectacolul „Şi mai potoliţi-l pe Eminescu” îşi concentrează acţiunea pe ultimele zile ale poetului Mihai Eminescu, petrecute în spitalul de boli psihiatrice. Prin procedeul de „feedback”, Eminescu îmbătrânit prematur , în celula sa de ospiciu, îl revede pe Eminescu tânăr, alter ego, cei doi aflându-se în două spaţii scenice diferite.

Distribuţie: Maruca Băiaşu, Vlad Logigan, Brânduşa Mircea, Carmen Ungureanu, Dragoş Ionescu, Cristina Briciu, Bogdan Gheorghe, Alexandru Stavrositu, Nicole Paliţă.
Cu participarea specială a actorilor Magda Catone şi Mihai Răzuş.
Scenariul şi regia: Magda Catone şi Mihai Răzuş
Concept muzical: Mihai Răzuş
Coregrafia: Cosmin Vasile

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 15.00 – 17.00
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Basm multietnic: atelier de scriere creativă
Atelierul se adresează copiilor cu vârste între 9 şi 11 ani.

Pentru un atelier de scriere creativă ai nevoie de următoarele „ingrediente”: să fi avut curajul să scrii tu însuţi/însăţi o poveste, să ai exerciţiul şi curiozitatea căutării, multă imaginaţie, generozitate, o atenţie subtilă şi intuiţie. Dacă adăugăm şi un strop de umor, totul se leagă. Copiii sunt invitaţi să scrie, să-şi lase liberă imaginaţia alegând să participe la un atelier care, departe de a le indica formule deja folosite, îi va ghida pe un drum al lor. Ne vom întâlni cu personaje, poveşti, meşteşuguri şi tradiţii ale diferitelor etnii într-o casă cu literaturi în care toţi au dreptul să-şi spună cuvântul şi şansa să se adreseze celuilalt în mod empatic şi incluziv. Înscrieri pe WhatsApp, la numărul 0736.598.451

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 15.00 – 17.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Lecturi 1:1 de poezie românească

Un poet consacrat va intra în dialog cu un tânăr debutant sau aflat la început de drum. Există afinităţi şi diferenţe, preferinţe şi opinii literare diferite, şcoli de gândire, autori preferaţi comuni care i-au influenţat, precum şi experienţe şi intuiţii, legături covalente şi legături polare. Despre acestea, vă invităm să discutăm cu invitaţii noştri.

Participă: Nora Iuga şi Albert Denn (Zoom), Teodor Dună şi Ion Agaci, Romulus Bucur (Zoom) şi Ioana Zenaida Rotariu, Emilian Galaicu-Păun (Zoom) şi Iraida Darmancev, Radu Vancu (Zoom) şi Anastasia Gavrilovici.

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 16.00 – 18.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Strada Boteanu 1

Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2022

În cadrul celei de-a treisprezecea ediţii a Zilei Culturii Naţionale vor fi acordate premiile Galei Tinerilor Scriitori: Cartea de Poezie a anului 2022 pentru volumul „Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, apărut la editura Cartier; pentru secţiunea Premiul Tânărul poet al anului 2022 sunt nominalizate cărţi semnate de Mihnea Bâlici, Raluca Boantă, Gabriel Cărtărescu şi Olga Ştefan; pentru secţiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2022 sunt nominalizate cărţi semnate de Irina Anghel, Alexandru Bordian şi Saşa Zare; pentru secţiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2022 sunt nominalizate cărţi şi articole semnate de Ruxandra Câmpeanu, Victor Cobuz şi Călina Părău. Juriul este alcătuit din trei critici literari: Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Ciotloş.
Coordonator: Dan Mircea Cipariu

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 17.00 – 18.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Inorogul la Porţile Orientului

La împlinirea a 350 de ani de la naşterea cărturarului, vă invităm la o discuţie pe marginea cărţii „Inorogul la Porţile Orientului”, pornind de la cartea lui Bogdan Creţu

Invitaţi: Cătălin Pavel şi Raluca Dună

Moderator: Bogdan Creţu

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 18.00 – 18.30
Sala expoziţiilor temporare, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Expoziţia Alexandru Ioan Cuza – 150

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea primului domnitor al Principatelor Unite Alexandru Ioan Cuza. Numele său este legat nu doar de unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească, ci şi de numeroase reforme, de construirea primei linii de cale ferată din România, de serviciul poştal modern ş.a.
Curator expoziţie: Mircia Dumitrescu

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 18.00 – 20.00
Casa Memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20

Vă invităm să participaţi la un eveniment organizat în memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai secolului al XIX-lea, Anton Pann, alături de dl. Profesor Doctor Vasile Vasile, renumit bizantinolog, Părintele Arhimandrit Clement, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale şi Grupul de psalţi „Sf. Andrei”, din Măgureni, Prahova.
Evenimentul este axat pe cariera muzicianului Anton Pann – muzica fiind principala sa vocaţie, dar nu vor fi neglijate nici calităţile sale de literat.
Prezintă: Mădălina Şchiopu

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 18.30 – 19.30
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Concert Mircea Baniciu
Sonorizare: Florin Cojocaru

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 20.00 – 21.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Modele & lecturi cu campioni

În viaţa fiecărui sportiv se află un model, o lectură, o poveste care merită împărtăşită. Vă aşteptăm cu poveştile necunoscute ale unui campion celebru.
Invitată: Ana-Maria Brânză

Dragostea Anei-Maria Brânză pentru scrimă a luat naştere în Sala de scrimă a Complexului Sportiv Ghencea. Şi-a început cariera la CSS nr. 3 Steaua sub îndrumarea antrenorului Radu Szilaghy. A ales spada, pentru că era singura armă din sală cu mâner pentru stângaci. A fost declarată de 3 ori cea mai bună spadasină din lume (2008, 2009, 2013). A obţinut 20 de medalii obţinute la campionatele europene şi mondiale, medalia de aur obţinută la Jocurile Olimpice de la Rio (2016), medalia de argint obţinută la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008). Este dublă campioană mondială (2010 şi 2011) şi de şapte ori campioană europeană (individual şi pe echipe). Este voluntar în cadrul „Asociaţiei pentru Intervenţie Terapeutică în Autism” şi iniţiatoarea proiectului umanitar „Aleargă de ziua ta”.

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 21.00 – 22.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Proiecţii de scurtmetraje
Half Shaved (11.27 min.)
Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste (Love Stories on The Move) (21.22 min.)
Anathema (20.00 min.)
Love Locker (10.57 min.)

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 10.00 – 17.00
Sediul MNLR, Calea Griviţei 64-66

Ziua Porţilor Deschise la MNLR, ediţia a II-a

Spaţiile dedicate specialiştilor în restaurare de carte, cercetătorilor în arhive vor fi deschise publicului larg. Vor fi organizate vizite ghidate din oră în oră în sălile special amenajate în care sunt păstrate manuscrisele şi cărţile de importanţă naţională, obiectele de mobilier ale scriitorilor, unde se regăsesc atelierele de restaurare. Este o ocazie unică în 2023 pentru publicul larg de a vedea documente inedite şi de a asculta poveştile pline de farmec ale celor care lucrează în cadrul Secţiei Patrimoniu a MNLR, oameni pasionaţi, dedicaţi şi nerăbdători să vă împărtăşească experienţele lor şi aventurile şi provocările cărţilor.

Eveniment organizat de Secţia Patrimoniu a Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Prezintă: Eugenia Oprescu

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 11.00 – 13.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

De la Nicolae Tonitza la Alexandru Ciucurencu: artişti români la Muzeul Literaturii

Vă invităm la o călătorie în lumea artelor vizuale prin intermediul tablourilor expuse în cadrul expoziţiei de bază pentru a reflecta legăturile între literatură şi artă, între scris şi desen, precum şi afinităţile elective ale scriitorilor şi artiştilor.

Invitat: Pavel Şuşară

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 13.00 – 15.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Louis Braille – 214

În fiecare an, în 4 ianuarie, se sărbătoreşte Ziua Mondială Braille, instituită potrivit Rezoluţiei 73/589, adoptate de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Este, totodată şi ziua de naştere a lui Louis Braille. Născut în 1809, acesta este inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători. Şi-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Povestea sa este un model de perseverenţă şi de transformarea unei experienţe nefericite într-o oportunitate educaţională pentru milioane de oameni.

Prezintă: Izabella Dumitra, redactor-şef al revistei „Litera noastră”

Partener: Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor din România

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 16.00 – 17.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Lecturi din opera lui Nichita Stănescu în avanpremierea proiectului Nichita Stănescu – 90

Interpretează: actori ai Teatrului de Comedie

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 16.00 – 17.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

O poveste despre evoluţia a cinci cuvinte din limba română

Evoluţia cuvintelor este deseori surprinzătoare. Unele cuvinte au călătorit în spaţii diferite şi au căpătat diferite sensuri. Specialiştii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” ne propun câteva exemple despre modul de interferenţă a cuvintelor, felul în care depăşesc graniţele şi se adaptează diferitelor regiuni sau revitalizează vechi sensuri.

Prezintă: Adina Dinică, Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, Bucureşti

Partener: Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, Bucureşti

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 17.00 – 18.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Poveşti inspiraţionale: despre cum să faci faţă discriminării

Cuvintele potrivite rostite la momentul potrivit devin poveşti care pot inspira alţi oameni. Ne dorim să cunoaşteţi câteva persoane care s-au luptat încă din copilărie cu discriminarea şi bullying-ul şcolar şi social.

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 18.00 – 20.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Momente şi elemente-cheie în istoria secolului XX

Pentru a înţelege contextul actual este necesar să aruncăm o privire în trecutul apropiat pentru a înţelege rădăcinile unor concepte, unor mentalităţi şi unor reprezentări sociale.

Participă: Carmen Muşat, Caius Dobrescu

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 18.00 – 20.00
Sediul MNLR, Calea Griviţei 64-66

Vernisajul expoziţiei Suzana Fântânariu – SIC TRANSIT

Născută la 15 septembrie 1947, localitatea Baia, judeţul Suceava. Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” Cluj-Napoca (1968-1974); Bursă de studii Roma, Italia 1985. Este profesor universitar doctor la Facultatea de Arte, Universitatea de Vest Timişoara. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Diplomă de excelenţă acordată de Primăria Municipiului Timişoara.

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 19.30 – 20.20
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Modele & lecturi cu campioni

În viaţa fiecărui sportiv se află un model, o lectură, o poveste care merită împărtăşită. Vă aşteptăm să aflaţi poveştile necunoscute ale unor campioni celebri.

Participă: Ana-Maria Brânză şi invitatul său

Luni, 16 ianuarie 2023, orele 20.30 – 21.15
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Concert de muzică veche: Trei parale

Trei parale şi-a început existenta în anul 2003. Proiectul grupează tineri orăşeni atraşi de muzica tradiţională specifică spaţiului carpatic, alăturând muzicilor româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc în acest loc. Instrumentele pe care le folosesc sunt vechile instrumente ale satului: fluierul, cavalul, tilinca (un fluier arhaic fără găuri) cobza, drâmba, simple percuţii etc. Componenţa formatiei este: Florin Iordan, Daniel Pop, Beatrice şi Dinu Petrescu.

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 11.00 – 12.00
Dimitrie Cantemir – 350 de ani de la naştere | 17 – 27 ianuarie 2023

Vernisajul expoziţiei dedicate cărturarului Dimitrie Cantemir, organizată de MNLR şi Biblioteca Academiei Române

Sala „Theodor Pallady”,Biblioteca Academiei Române, Bulevardul Dacia 26

Participă: Acad. Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, Gabriela Dumitrescu, şef Cabinet Manuscrise, Carte Rară, curator al expoziţiei

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 9.00 – 17.00
Casa memorială „Ion Minulescu şi Claudia Millian”, Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12

Vizitatorii se vor delecta cu un material audio care conţine înregistrări ale poeziilor lui Ion Minulescu, recitate de autorul însuşi, melodii pe versuri celebre ale poetului, interpretate de artişti renumiţi.
Prezintă: Adrian David

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 9.00 – 17.00
Casa memorială „Liviu şi Fanny Liviu Rebreanu,”Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 11, interfon 12

Vizitatorii sunt invitaţi să descopere povestea obiectelor (schiţa casei lui Ion al Glanetaşului desenată chiar de Liviu Rebreanu, bucata de lemn care provine din spânzurătoarea cu care a fost spânzurat Emil Rebreanu ş.a.) şi acele evenimente care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu să scrie opere precum Ion, Pădurea Spânzuraţilor sau Adam şi Eva.
Prezintă: Adrian David

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 11.00 – 13.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Povestea unei case
Casa care găzduieşte povestea literaturii române a aparţinut generalului de divizie Leon Mavrocordat. Vă invităm să cunoaşteţi povestea acesteia, a familiei Mavrocordat şi a stilului arhitectural împreună cu istoricul Tudor Vişan Miu.

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 14.00-16.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Întâlnire cu scriitorul Nicolae Breban

Nicolae Breban este romancier, eseist, poet, dramaturg, publicist (n. 1 februarie 1934, Baia Mare), unul dintre cei mai importanţi romancieri români. Romanele sale au fost traduse în suedeză, franceză, rusă, engleză, bulgară etc. Publică trei romane la prestigioasa Editură Flammarion, Paris: În absenţa stăpânilor (1983), Bunavestire (1985), Don Juan (1991). Din ianuarie 2009, devine membru titular al Academiei Române. Este director al revistei Contemporanul.

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 17.00 – 18.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Povestea variantelor imnului naţional

175 de ani de la publicarea actualului imn naţional, „Deşteaptă-te, române” („Un răsunet”) de Andrei Mureşanu (1848)

Vă invităm să aflaţi povestea imnurilor de stat ale României, pornind de la primul, din 1862, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, „Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale, prinţul domnitor”, urmat de „Trăiască Regele”, imnul regal al României până în 1947, apoi de „Te slăvim, Românie!”, urmat de „Trei culori”, cântat până în 1989 şi ajungând la actualul imn, la origine un cântec religios, adaptat de Anton Pann, acesta fiind în strânsă legătură cu Revoluţia de la 1848, având versurile lui Andrei Mureşanu.
Prezintă: dr. Virgil Niţulescu

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 18.00 – 19.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Elemente de formare a scrisului. O analiză grafoscopică

MNLR vă propune o analiză grafoscopică generală privind identificarea elementelor de formare a scrisului, felul în care mediul influenţează scrisul şi cum se realizează personalizarea scrisului.

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 18.00 – 19.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Lecturi 1:1 de proză românească

Asociată modelului circular, modelului arhitectural, labirintului, rizomului sau şotronului, structura complexă a romanului este un subiect mereu de actualitate. De-a lungul timpului, temele s-au schimbat, s-au nuanţat, s-au îndepărtat de povestea obiectivă, cronologică, au găsit moduri de expresie în alte genuri literare şi chiar în alte domenii.

Participă: Dorian Dron şi invitatul său, Mihai Bălăceanu; Liviu G. Stan şi invitata lui, Beatrice Creţu; Allex Truşcă şi invitata sa, Roxana Ruscior

Lecturi de debut: Ligia Pârvulescu şi Alina Pavelescu

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 19.00 – 20.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Comicul de situaţie în piesele lui Ion Băieşu

Se împlinesc 90 de ani de la naşterea dramaturgului Ion Băieşu, creatorul celebrului cuplu comic Tanţa şi Costel.

Participă: Mircea Rusu, Claudiu Bleonţ

Marţi, 17 ianuarie 2023, orele 20.00 – 21.40
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi
În căutarea sensului pierdut cu Herta Muller
După romanul omonim al Hertei Muller

Echipa artistică
Adaptare şi interpretare: Simona Măicănescu
Scenografie: Doina Levintza
Mişcare scenică: Silvia Călin
Light design /video: Radu Barbu
Sound design: Pompilius Onofrei
Coordonator proiect: Ionuţ Corpaci
Cu sprijinul: Sanda Manu, Lars Noren, Cătălin Naum
Spectacol produs de Fundaţia Doina Levintza

Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 16.00 – 17.00
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8
Atelier de caligrafie pentru adolescenţi

Caligrafia, arta de a scrie frumos, este o rara avis astăzi. Dar bucuria a vedea un scris frumos, de a exersa diferite stiluri nu s-a pierdut. Ne adresăm adolescenţilor care împărtăşesc această preocupare sau care vor să descopere şi să afle mai multe informaţii despre scris, cerneluri, tipuri de hârtie şi multe alte poveşti împărtăşite de un specialist: Carmen Nistor, de la Academia de Caligrafie.

Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 17.00 – 18.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Mentalităţile secolului XXI: imaginarul colectiv şi discursul public

Astăzi, discursul public este extrem de ideologizat, iar manipularea prin tot felul de strategii discursive tot mai mare. Cum ne apărăm în faţa acestor pericole şi cum încurajăm gândirea critică în rândul publicului? Acestea sunt aspecte pe care dorim să le abordăm în mod deschis şi să le dezbatem pentru o mai bună înţelegere a acestora.
Prezintă: Vasile Ernu şi invitaţii săi

Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 18.00 – 19.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Bijuterii cu stil | expoziţie

Atunci când vorbim despre creatorii/creatoarele de bijuterii, ne referim la cei/cele care prelucrează cu mult talent diferite materiale preţioase şi semipreţioase. Întâlnirea propusă de MNLR este un dialog despre laboratorul acestei meserii şi o invitaţie de a descoperi, în cadrul expoziţiei de bază a muzeului, obiecte unicat realizate de designeri români.

Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 19.00 – 20.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Lecturi 1:1 de dramaturgie românească

Ce este nou în dramaturgia românească? Cum se scrie şi ce teme sunt abordate? Dramaturgii scriu gândindu-se la anumiţi actori, la un anumit public, la posibilitatea de a înscrie piesele într-un festival? Sunt întrebări la care vom răspunde pe rând alături de actori, dramaturgi, regizori şi scenarişti.

Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 19.00 – 20.30
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Despre gust în literatură, gastronomie şi oenologie

Sunt momente, întâmplări şi pagini în care literatura, gastronomia şi oenologia îşi dau întâlnire. Despre acestea vom discuta cu specialiştii în domeniu pentru a conferi publicului de astăzi posibilitatea de a crea legături originale între cele trei domenii.

Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 20.30 – 21.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Concert de muzică tradiţională reinterpretată: Alina Ciolca

„Ce îmi propun este explorarea convergenţelor sonore, tematice şi funcţionale, dintre un folclor afro-american şi un folclor românesc în cel mai larg sens, în cheia diferitelor graiuri muzicale, printr-o interpretare alternativă a acestor două lumi care se întâlnesc dacă şi numai dacă sunt preluate în forma lor nealterată de standarde, nivelări si raţionalizări comerciale”. (Alina Ciolca)