Publicat: 24 Mai, 2016 - 14:16
Share

Băncile vor fi obligate să elimine comisioanele pe care le practică la un cont de plăţi de bază pentru deschiderea, administrarea sau închiderea contului, dar şi pentru depunerea sau retragerea de bani din cont ori pentru plata cu cardul pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv online. 

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de Ordonanţă de Guvern elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Proiectul trebuie adoptat pană în luna septembrie.

Reprezentanţii bancilor spun că studiază deja modul în care vor aplica noua reglementare

Potrivit proiectului, unele servicii simple vor trebui să fie gratuite, de la deschiderea şi alimentarea contului, la plăţile facute din el. În cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, atât la ghişeul băncii, cât şi la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit.

Este adevarat că nu pot fi eliminate toate comisioanele, dar noua reglementare va limita numărul lor şi va impune valori maxime.

Proiectul ANPC conţine şi prevederi referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăţi şi la schimbarea conturilor de la o bancă la alta sau în cadrul aceleiaşi bănci.