28 noiembrie 2021

Proiect comun UEFISCDI şi UPT: „Conectarea României prin Blockchain”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Răspunzând priorităţii strategice pe care tehnologia Blockchain o are în Uniunea Europeană, două instituţii recunoscute pentru iniţiativele de cercetare şi inovare, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI – http://uefiscdi.gov.ro) şi Universitatea Politehnica Timişoara (UPT – http://upt.ro) anunţă lansarea proiectul „EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain” (Conectarea României prin Blockchain). Proiectul este cofinanţat de Comisia Europeană, prin Innovation and Networks Executive Agency – Department Connecting Europe Facility (CEF) şi are o durată de implementare de 2 ani.

Proiectul va crea un ecosistem durabil pentru accelerarea digitalizării şi pentru facilitarea cunoaşterii şi adoptării tehnologiei Blockchain şi a infrastructurii europene de servicii Blockchain (European Blockchain Services Infrastructure – EBSI), de către cetăţeni, firme, instituţii şi administraţie. EBSI este un proiect care se desfăşoară în cadrul Parteneriatului European de Blockchain, fondat în 2018, la care au aderat 29 de ţări, printre care şi România.

Cele două instituţii partenere vor instala un nou nod al reţelei EBSI, adăugându-se celor 27 de noduri EBSI existente în prezent în Europa. Nodul EBSI va fi utilizat pentru o aplicaţie pilot de certificare a diplomelor universitare furnizate de sistemul RMU (https://rmu.gov.ro). De asemenea, aplicaţia pilot intenţionează certificarea digitală a micro-creditelor, respectiv validarea competenţelor dobândite prin cursuri de scurtă durată.

UEFISCDI şi UPT vor derula o serie de programe de training şi de cursuri online de tip MOOC, pe platforma UNICAMPUS a UPT (http://unicampus.ro), pentru universităţi, instituţii şi companii, pentru familiarizarea cu tehnologia Blockchain şi cu dezvoltarea de aplicaţii pe Blockchain utilizând EBSI. Participarea la aceste programe va fi recunoscută prin certificate în reţeaua EBSI.

Proiectul EBSI4RO este coordonat de dr.ing. Cosmin Cioranu (UEFISCDI) şi prof.dr.ing. Radu Vasiu (UPT), având o echipă cu experienţă în implementarea de aplicaţii descentralizate şi în derularea de programe de educaţie utilizând Blockchain.
Prof.dr.ing. Adrian Curaj afirmă că „proiectul este o oportunitate pentru a dezvolta capacitatea de înţelegere a tehnologiei Blockchain, pentru certificarea diplomelor universitare şi a certificatelor de formare, iar ulterior pentru utilizare în cadrul infrastructurilor de cercetare găzduite în EERIS (https://eeris.eu)”.

Prof.dr.ing. Radu Vasiu declară că „Universitatea Politehnica Timişoara beneficiază de experienţă în cercetare pe domeniul Blockchain la nivel de studii doctorale şi îşi doreşte să extindă expertiza dobândită, deschizând calea spre alte implementări, care să crească gradul de digitalizare a serviciilor educaţionale şi de cercetare din România”.

Pentru a fi la curent cu informaţii despre stadiul proiectului şi pentru a participa la evenimentele derulate, cei interesaţi sunt rugaţi să-şi exprime interesul la adresa de email contact@ebsi4ro.ro şi să urmărească site-ul https://ebsi4ro.ro.