Publicat: 2 Aprilie, 2017 - 14:17
Share

Un proiect de lege depus de 120 de parlamentari PSD şi cinci PNL prevede puteri sporite pentru jandarmi, iniţiatorii argumentând că actuala lege este neclară, motiv pentru care jandarmii au trebuit să dea explicaţii din cauza unor "aşa-zise abuzuri".

Potrivit proiectului, ministrul Afacerilor Interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnează jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare, care vor putea întreprinde acţiuni de cercetare.

Prin această lege, jandarmii ar mai putea, de asemenea, să "stabilească identitatea persoanelor care încălcă dispoziţiile legale ori despre care există suspiciuni rezonabile că pregătesc sau au comis o faptă ilegală"

Proiectul permite ca jandarmii să invite la sediul unităţilor/structurilor Jandarmeiri Române persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor, dar şi să îi "conducă", în caz de nevoie. Dacă aceste persoane se împotrivesc, jandarmii vor putea folosi forţa pentru a-i duce la sediu.

Controlul vehiculelor ar fi o altă prerogativă a jandarmilor, care vor putea percheziţiona vehicule şi efectua înregistrări audio-video pentru organele judiciare, în special în cazul unor adunări mari de oameni, precum proteste sau competiţii sportive.

Jandarmii vor primi atribuţii şi în cazul animalelor periculoase, primind drept de a folosi arme tranchilizante sau letale împotriva lor, fie în lupta contra braconajului, fie în cazul efectuării unor intervenţii.

Proiectul prevede şi că Jandarmeria Română poate selecţiona şi pregăti pentru nevoile proprii rezervişti voluntari în limita posturilor prevăzute în statele de organizare, aprobate potrivit competenţelor, ei urmând să aibă calitatea de militari.

Iniţiatorii doresc ca jandarmii, precum şi personalul contractual, să aibă dreptul la asistenţă psihologică gratuită, dar şi obligaţia de a se supune controalelor periodice.

Potrivit expunerii de motive, multe dintre aceste noi prerogative erau necesare deoarece legea le permitea implicit, dar nu şi explicit.

"În forma iniţială a legii în discuţie, în vigoare la această dată, s-a omis introducerea, în mod expres, a unor drepturi şi obligaţii ale personalului Jandarmeriei ce constau, în principal, în desfăşurarea unor activităţi care sunt complementare atribuţiilor specifice prevăzute de lege şi, fără de care, acestea nu pot fi îndeplinite", spun iniţiatorii.

Iniţiativa este înregistrată în Senat, Camera Deputaţilor urmând a fi for decizional.