25 iunie 2022

PROIECT: Peste 300.000 de locuinţe, alimentate cu energie electrică ieftină produsă de hidrocentrale abandonate din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O populaţie mai mare decât a judeţului Alba, respectiv peste 300.000 de locuinţe, ar putea fi alimentate tot timpul cu energia electrică produsă la trei hidrocentrale abandonate din România, care va fi mult mai ieftină şi va echilibra piaţa. Operaţionalizarea acestor hidrocentrale abandonate şi creşterea capacităţii de producţie a energiei reprezintă o soluţie viabilă pentru protejarea populaţiei în urma creşterii exponenţiale a tarifelor la energie electrică şi gaze naturale.

Luni, 14 martie, în comisiile de: mediu, economică, industrii şi servicii şi energie, am dat aviz favorabil pentru crearea cadrului legal în vederea finalizării lucrărilor şi punerii în funcţiune a unor hidrocentrale care acum zac abandonate, deşi investiţiile sunt realizate în proporţie de peste 90%.

Susţin protejarea mediului, dar în egală măsură susţin că nu putem abandona proiecte de peste 350 de milioane de euro, din banii românilor, mai ales acum când România are atât de multă nevoie de creşterea capacităţii de producţie de energie ieftină şi curată.

Proiectul de lege (L117/2022), la care sunt iniţiator alături de mai mulţi colegi din PSD, prevede asigurarea unei zone de protecţie între hidrocentrale şi restul ariei protejate.

Vor fi reluate rapid şi finalizate următoarele investiţiile majore:
– Răstolniţa – hidrocentrală realizată în proporţie de 92%, la care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro şi care poate produce peste 9,000 MWH/lună
– Valea Jiului – hidrocentralele Bumbeşti – realizată 90%, Dumitra-realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro şi care pot aduce în sistem peste 2.1000 de MWH/ lună.
– Cele trei hidrocentrale care pot fi finalizate rapid pot asigura 5% din energia care acum este importantă şi pot oferi marilor consumatori din ţară posibilitatea de a încheia contracte bilaterale, la preţuri mici, pe termen lung.

Această măsură, luată de PSD, vine să repare dezastrul lăsat de partidele de dreapta în anul 2020 când au hotărât să liberalizeze piaţa fără să ofere vreo soluţie alternativă prin care să se evite scumpirile.

În contextul actual, principala soluţie pentru a depăşi criza energetică este intensificarea ritmului de realizare a investiţiilor în sectorul energetic. Un prim pas în accelerarea ritmului investiţional este finalizarea proiectelor care, deşi se află într-o fază avansată de executare, sunt blocate din motive procedurale ori ca urmare unor sincope legislative.

Pentru a produce efecte proiectul de lege trebuie să parcurgă întreg procesul legislativ şi să fie promulgată de preşedinte. Cetăţenii, operatorii economici şi instituţiile publice au nevoie de această soluţie legislativă, pe termen scurt şi mediu, deoarece nu îşi mai permit să plătească facturi atât de mari, aşa cum au fost în acest sezon rece. Am găsit soluţia şi continuăm demersurile pentru a fi implementată.

Senator PSD Alba
Călin Gheorghe Matieş