Publicat: 19 Iunie, 2012 - 13:01
Share
Platforma Europeana de Dezvoltare considera ca Dunărea ar putea deveni magistrală fluvială modernă spre Centrul Europei

Platforma Europeană de Dezvoltare organizează masa rotundă cu tema: “Proiecte de Infrastructură Dunărea-Marea Neagră, Miercuri 20 Iunie 2012, orele 12.00 – 15.30 la Parlamentul European, Bruxelles.

 

Temele de discuție propuse sunt:
• Strategia Dunării - Politicile și Managementul Fondurilor si proiectelor UE de inovare în Regiunea Dunării și Bazinul Mării Negre;
• Finanțări pentru programe privind implementarea în România a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării: Canalul Dunăre – București;
• Cum ne pregătim pentru implementarea Strategiei UE pentru Marea Neagră (Parteneriat de Mediu, Program de Cooperare Trans-frontalieră în Bazinul Mării Negre);
• Sinergia Mării Negre - Proiecte de cooperare între statele din regiune și UE: mediu, energie, transport, politici maritime, pescuit, comerț;
La dezbatere sunt invitați să participe înalți oficiali ai Uniunii Europene, reprezentanți din Parlamentul și Comisia Europeană, atașați economici ai ambasadelor țărilor riverane Dunării în Belgia, reprezentanți ai institutelor de cercetare, mediului academic și de afaceri.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării reprezintă un cadru de cooperare coerent, care va sprijini implementarea de noi tehnologii privind dezvoltarea, întreținerea, monitorizarea și protecția fluviului, astfel încât Dunărea să devină o magistrală fluvială modernă, atractivă din punct de vedere comercial și care să respecte mediul înconjurător.

Din punct de vedere al cooperării, un rol important este reprezentat de aportul programelor de cooperare teritorială europeană, prin finanțarea unor proiecte specifice comune între regiuni sau țări riverane Dunării și care vizează domenii de intervenție importante, cum ar fi accesibilitatea, mediul și situațiile de urgență, dezvoltarea economicosocială.

Din perspectiva României, strategia oferă posibilitatea dezvoltării județelor din sudul țării prin diversificarea funcțiilor economice, a ofertei turistice, creșterea rețelei de localități, asigurarea infrastructurii necesare protecției mediului și valorificării patrimoniului natural și cultural.

Strategia Dunării oferă șanse remarcabile ca statele membre ale Uniunii Europene din Regiunea Bazinului Dunărean să intensifice cooperarea economică între ele. Proiecte majore de infrastructură nu au cum să nu facă parte din concretizarea Strategiei având în vedere importanța economică a Dunării, legătura pe care o face între Marea Neagră și Centrul Europei. Un rol deosebit de important îl constituie și dezvoltarea proiectelor de inovare și cercetare în zona Dunăre – Marea Neagră.