Publicat: 5 Iunie, 2020 - 10:19
Share

Programul Interreg V-A România-Bulgaria finanţează o serie de proiecte care au, ca scop, reducerea riscurilor în situaţii de urgenţă sau intervenţii în sănătate. În cadrul acestora, sunt realizate activităţi specifice managementului situaţiilor de urgenţă în zona de graniţă româno-bulgară, precum:

* Proiectul "RO BG 135 Investiţii pentru o regiune sigură: Judeţul Giurgiu şi Districtul "Ruse realizează o bază materială tehnică pentru creşterea vitezei de răspuns în situaţii de urgenţă în Giurgiu, Primul Birou Regional de Siguranţă la Incendiu şi Protecţie Civilă în Ruse şi achiziţionează echipamente specifice intervenţiilor generate de situaţii de urgenţă în zona Ruse-Giurgiu.

* În scopul îmbunătăţirii managementului comun al riscurilor în zona transfrontalieră Dolj-Vratsa, proiectul "RO BG 195 Reacţii coordonate şi eficiente ale autorităţilor în situaţiile de urgenţă din regiunea Dolj-Vratsa" înfiinţează o Unitate pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă în zona transfrontalieră, în Craiova, şi un punct transfrontalier pentru îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a autorităţilor în situaţii de urgenţă şi dezastre în Vratsa şi asigură dotarea cu echipamente de intervenţie în caz de urgenţă.

* În cadrul proiectului "RO BG 274 Standarde unitare, coordonare sporită - securitate comună", beneficiarii au achiziţionat echipamente şi utilaje necesare în situaţii de urgenţă pentru a asigura transportul voluntarilor şi persoanelor aflate în dificultate, precum şi materialele de instruire în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă, cu scopul de a asigura protecţia şi siguranţa populaţiei din regiunea transfrontalieră Svishtov-Zimnicea.

* Proiectul "RO BG 458 Managementul comun al riscurilor pentru reacţiile eficiente ale autorităţilor locale în situaţii de urgenţă" creşte capacitatea de gestionare a riscurilor în zonele Belene şi Călăraşi, prin desfăşurarea de activităţi de instruire în domeniul prevenirii situaţiilor de criză în regiunea transfrontalieră, prin dezvoltarea unei platforme on-line care să ofere informaţii pentru prevenirea şi gestionarea crizelor, precum şi prin achiziţionarea de echipamente specifice intervenţiilor generate de situaţii de urgenţă.

* Proiectul "RO BG 415 Gestionarea comună a riscurilor şi parteneriat în regiunea de frontieră Călăraşi-Dobrich" achiziţionează echipamente specifice pentru diminuarea impactului negativ al catastrofelor naturale şi al altor dezastre pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Călăraşi şi municipalitatea Dobrichka şi dezvoltă o reţea de parteneriate comună în regiunea transfrontalieră pentru avertizare timpurie şi reacţie de urgenţă, o Strategie şi un Plan de acţiune pentru activităţi comune împotriva inundaţiilor şi altor dezastre naturale.

* Proiectul "RO BG 448 Pachet educaţional de copii pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă şi a riscurilor" dezvoltă un set de instrumente educaţionale inovatoare, desfăşoară ample campanii de promovare în domeniul prevenirii şi gestionării eficiente a riscurilor, realizează sesiuni de instruire şi dezvoltă o platformă web CARE.

Proiectele care finanţează intervenţii în domeniul sănătăţii au contribuit, prin măsuri concrete, la atenuarea efectelor cauzate de pandemia Covid-19. Astfel:

* Prin proiectul "ROBG 174 Sănătatea ta contează! - Modernizarea spitalelor din Zimnicea şi Svishtov", în spitalele din cele două localităţi a crescut eficienţa serviciilor de sănătate şi a colaborării între furnizorii de servicii medicale la nivelul comunităţilor. Mai mult, în contextul actual al pandemiei cauzate de coronavirus, pentru a veni în sprijinul spitalelor din România care au avut nevoie de ajutor, Spitalul Zimnicea a împrumutat temporar Spitalului Caritas din municipiul Roşiorii de Vede (jud. Teleorman), pentru a asigura tratamentul pacienţilor infectaţi cu Covid-19: 2 injectomate, 3 monitoare pentru funcţii vitale şi un dispozitiv de anestezie generală, echipament achiziţionat exclusiv prin proiectul ROBG-174.

* Prin proiectul "ROBG 160 Coordonare şi sprijin în modernizarea serviciilor de sănătate publică în regiunea Dolj-Vratsa", au fost realizate lucrările de reabilitare la Spitalul Multi-profil pentru tratament activ "Sf. Ivan Rilski", Kozloduy, şi au fost achiziţionate toate echipamentele medicale necesare pentru dotarea uneia dintre camerele operaţionale ale Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Craiova, astfel încât sala de operaţii a devenit complet funcţională şi a fost utilizată ca centru de triaj şi testare pentru persoanele suspecte de Covid-19.

* Proiectul "ROBG 122 Soluţii comune pentru situaţii de urgenţă - Iniţiative comune şi soluţii pentru soluţionarea situaţiilor de urgenţă în zona transfrontalieră" a sprijinit autorităţile în lupta împotriva Covid 19 prin punerea la dispoziţie către autorităţile vamale din judeţul Mehedinţi a 5 containere modulare achiziţionate prin proiect, care au fost utilizate pentru carantinarea persoanelor revenite în ţară din zonele afectate de Covid 19.