7 iulie 2022

Proiectele din trei judeţe şi sectoarele Capitalei care primesc finanţare prin „Anghel Saligny”, anunţate de Ministerul Dezvoltării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Dezvoltării a finalizat lista proiectelor care vor primi finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” în trei judeţe şi sectoarele Capitalei.

Urmează să se finalizeze şi lista pentru restul judeţelor – anunţă ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Localităţile care au depus cereri de finanţare pentru mai multe tipuri de investiţii au primit finanţarea pe baza unor criterii de prioritizare.

„Vom asigura prioritar apa potabilă în localităţi, apoi reţeaua de canalizare. Drumurile vor fi reabilitate doar dacă aceste două categorii de utilităţi sunt realizate, pentru a evita situaţia în care un drum reabilitat trebuie spart ulterior pentru a aşeza conducta de apă sau de canalizare. Totodată, fiecare localitate care a depus cerere va primi finanţare pentru cel puţin o investiţie”, a declarat Cseke Attila.

După cum este cunoscut, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, asigură serviciile de bază în localităţi (apa, reţeaua de canalizare şi gaze) şi reabilitează drumurile şi podurile. Ministerul a publicat, la începutul lunii mai, criteriile de prioritizare a proiectelor care vor primi finanţare, din bugetul total al programului de 65,5 miliarde de lei, dar şi lista sumelor repartizate pe judeţe.

Acum, ministerul lucrează la aplicarea criteriilor de prioritizare pe localităţi şi pe proiecte, în interiorul judeţelor, a finalizat lista pentru judeţele Alba, Dâmboviţa, Harghita şi sectoarele Capitalei şi urmează să finalizeze alocările şi pentru restul judeţelor, a subliniat ministrul.

Până la termenul de depunere a cererilor de finanţare, autorităţile au depus, la Ministerul Dezvoltării, cereri în valoare totală de 137 miliarde de lei.

Conform criteriilor de selectare, în judeţul Dâmboviţa, din totalul celor 161 de solicitări de finanţare depuse, în urma procedurii de alocare au fost propuse spre finanţare 137 de obiective de investiţii, în valoare de 1,3 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 74% din cuantumul tuturor solicitărilor din judeţ.

Sectoarele municipiului Bucureştiului au depus 38 de solicitări de finanţare pentru programul „Anghel Saligny” şi au fost aprobate 23 de proiecte de investiţii, în valoare totală de aproape 139 de milioane de lei. Toate solicitările de investiţii în infrastructura de apă şi canalizare au fost aprobate, iar reabilitarea drumurilor a primit finanţarea în valoarea maximă alocată pentru acest tip de finanţare.

Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Alba au depus 177 de cereri de finanţare, iar 122 dintre acestea şi 51% din cuantumul tuturor solicitărilor au primit aprobare. Suma acestora se ridică la 1,17 miliarde de lei.

Din judeţul Harghita, ministerul a primit 207 cereri, iar, în urma procedurii, au fost aprobate 104 obiective, în valoare de 1 miliard de lei, reprezentând 44% din cuantumul tuturor solicitărilor.

LISTA completă poate fi vizualizată aici
https://mdlpa.ro/uploads/articole/attachments/62b304997523c555828594.xlsx