Publicat: 28 Ianuarie, 2020 - 18:12

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi, 28 ianuarie, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, Primarul General, Gabriela Firea, a prezentat proiectele prioritare cuprinse în bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2020.

Primarul General, Gabriela Firea: "Priorităţile Primăriei Capitalei pentru anul 2020 se reflectă clar în proiectul de buget care se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, timp de 15 zile, de vineri, 23 ianuarie.

Astfel, cea mai mare sumă - aprox. 518 milioane euro - este alocată pentru proiectele de infrastructură menite să fluidizeze traficul, pentru continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB cu mijloace de transport nepoluante, subvenţia pentru transportul public, dar şi pentru proiecte care vizează combaterea poluării din Capitală!

De asemenea, aprox. 100 de milioane de euro alocăm anul acesta domeniului sănătăţii, prioritare fiind construcţia Spitalului Metropolitan, continuarea investiţiilor, modernizarea şi dotarea, atât a celor 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, cât şi a celor peste 600 de cabinete şcolare, pentru achiziţia de apartamente destinate personalului medical, dar şi pentru proiectele derulate de ASSMB.

Alte 45 de milioane de euro sunt destinate domeniului consolidărilor, 115 milioane de euro pentru proiectele din domeniul asistenţei sociale, iar pentru serviciile publice precum termoficare, iluminat public, apă şi canalizare, alocăm 223 milioane euro".

Astfel, se aloca pentru:

1. Fluidizarea traficului şi combaterea poluării

Modernizarea infrastructurii rutiere (poduri, pasaje, supralărgiri, reabilitare sistem rutier, semaforizare - 119,3 mil euro)

- Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada Bucureşti - Piteşti. Tronsonul 1A - Nodul rutier Virtuţii va fi finalizat în primăvara acestui an. Buget estimativ alocat - aprox. 34 mil euro (inclusiv valoarea exproprierilor pentru tronsonul 1B Virtuţii - Uverturii).

-Supralărgire Fabrica de Glucoză: La finele lunii decembrie 2019 a fost redat circulaţiei traficul rutier şi pietonal pe o bandă rutieră nouă, în vederea descongestionării traficului din zonă si limitării disconfortului creat. Termenul de finalizare este în primăvara acestui an. Buget alocat aprox. 8,5 mil euro.

-Pasaj Dna Ghica: În primăvara anului 2019 s-a semnat contractul pentru proiectare şi execuţie. În prezent se execută lucrări de relocare/protejare reţele edilitare. Buget alocat - aprox. 15,8 mil euro

-Prelungirea Ghencea Domneşti şi Supralărgire Bd Ghencea şi Str. Braşov şi Terminal tramvai 41: s-au finalizat lucrările de demolare pe tronsonul str. Braşov - Râul Doamnei. Au început deja lucrările de execuţie a infrastructurii rutiere şi, concomitent, de relocare a reţelelor edilitare. Buget alocat - aproximativ 10 mil. euro

-Pasaj Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu: Lucrările sunt executate în proporţie de 95%. Finalizarea proiectului este condiţionată de încheierea lucrărilor Transelectrica şi Enel pentru supraînălţarea liniilor de înalta tensiune (estimare martie 2020). Buget alocat - aprox. 4,3 mil. euro

-Continuarea lucrărilor de modernizare şi consolidare Pasaj denivelat Pod Grant. Sensul de mers dinspre Turda-Crângaşi va fi finalizat în aprilie 2020- 4,4 mil euro.
Realizare parcare de tip park&ride de la intersecţia Pantelimon-Vergului - 17,5 milioane euro - realizarea unui nod intermodal care cuprinde: buclă întoarcere tramvai, peroane, sală aşteptare, zonă food, zonă maxi taxi, culoar până la viitoarea staţie de metrou şi pasaj pietonal care va înlocui trecerile de pietoni. Parcarea va fi finalizată în vara acestui an şi va avea 420 locuri.

- Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai-Bd Aerogării: Buget alocat - aprox 1 mil euro

De asemenea, se vor demara proceduri pentru atribuirea contractelor de reabilitare şi consolidare pentru Pod Fundeni, Pod Opera şi Pasaj Unirii.

ALTE PROIECTE:

- modernizare linie de tramvai bd Vasile Milea - aprox. 2 milioane euro (proiect POR)

- Reabilitare şi reparaţii sistem rutier - 11 milioane euro (Reparaţii locale la degradări ale carosabilului produse în timp pe străzile aflate în administrare)

- Modernizare instalaţii semaforizare şi integrare în BTMS - 4,6 milioane euro.

- Întreţinere instalaţii semaforizare (service şi reparaţii) - 3.9 milioane euro.

- Lucrări semnalizare rutieră - 2.3 milioane euro.

PROIECTE VIITOARE

Am finalizat studiile de fezabilitate şi suntem în diferite etape de realizare a proiectelor tehnice pentru Pasajele Andronache şi Petricani şi pentru etapa a-II-a a proiectului Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu.

De asemenea, începem studiile de fezabilitate pentru Supralărgire Bucureşti-Măgurele pana la Centură şi pentru etapele II şi III ale Diametralei Nord-Sud.
Achiziţii mijloace de transport în comun - 165,7 milioane euro

În ceea ce priveşte modernizarea mijloacelor de transport în comun, pentru anul acesta se alocă suma de 165,7 milioane euro:

- achiziţionare 130 de autobuze hibrid - aprox. 49 milioane de euro. Stadiu: contract în derulare, perioada de livrare în intervalul martie-noiembrie 2020.

- achiziţionare 100 troleibuze - suma prevăzută în buget este de 531.000 de euro, pentru că vorbim despre o procedură de licitaţie în derulare, iar livrarea acestora se va face etapizat. Suma pentru întreg contractul este de 53,5 milioane euro;

- achiziţionare 100 de autobuze electrice - 13,6 milioane euro - ceea ce reprezintă o parte din suma necesară pentru achiziţia acestora, pentru că vor fi livrate etapizat.

Procedură de licitaţie în derulare.

- achiziţie de 100 de tramvaie şi modernizare linii de tramvai - 46,8 milioane euro (8 linii de tramvai proiect prin POR)

- achiziţionare 400 autobuze EURO 6 - 53 de milioane de euro suma rămasă de achitat. Stadiu: Contractul a fost finalizat în 2019.

- Acord cadru achiziţie adăposturi modulare pentru staţii de troleibuz şi staţii de autobuz - suma prevăzută în buget este de 2,8 milioane euro, procedură de achiziţie în derulare.

Proiecte viitoare

Am demarat procedurile pentru extinderea proiectului autobuzul şcolar la mai multe unităţi de învăţământ. În acest sens, vor mai achiziţiona 300 de autobuze şcolare.

De asemenea, vom mai achiziţiona 6 autobuze turistice Double Decker noi, pentru că autobuzele actuale sunt închiriate.

Protecţia mediului - măsuri combaterea poluării - 63 milioane euro pentru:

- Finalizarea staţiei de epurare Glina etapa a II a - cel mai mare proiect de mediu din România, care include construcţia unei noi linii de tratare a apelor uzate din Capitală şi a unui incinerator de nămol - 47 milioane euro;

- Realizarea infrastructurii pentru implementarea proiectului vinieta OXIGEN (instituirea vinietei OXIGEN este o măsură similară oraşelor europene care au obţinut rezultate spectaculoase în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii aerului) - 4,7 mil euro pentru infrastructura ZACA şi Sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al vignetelor;

- 6,5 milioane euro pentru "Programul de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere";

- Realizarea a 4 trasee de piste de biciclete în zona centrală a Municipiului Bucureşti, - aprox 4,8 mil euro din cei 10 milioane euro valoarea totală a Convenţiei semnate cu Ministerul Mediului, primul traseu este finalizat, vor începe lucrările de semnalizare. De asemenea, se lucrează la traseul nr. 3.

Ca în fiecare an, Primăria Capitalei alocă sumele necesare plăţii subvenţiei pentru transportul public în comun, anul acesta suma fiind de 170 milioane euro.

2. SĂNĂTATE -100 de milioane de euro

Anul acesta, domeniul sănătăţii va beneficia de aproape 100 de milioane de euro, destinaţi investiţiilor, dar şi proiectelor demarate de ASSMB în anii precedenţi.

Am alocat fonduri importante pentru construcţia celui mai modern spital public din România - pentru început, vorbim de 6,2 milioane de euro - suma necesară pentru realizarea proiectului tehnic şi începerea lucrărilor, programată pentru luna martie 2020.
Spitalul Metropolitan Bucureşti va avea aproape 1.000 de paturi, din care 750 pentru spitalizare continuă, 31 de săli de operaţie, dar şi săli pentru investigaţii imagistice şi medicină nucleară. Spitalul va asigura pentru bucureşteni şi pacienţii din ţară nu doar servicii medicale la standarde de excelenţă, ci şi funcţii complementare, centru de excelenţă şi campus universitar. Întregul complex va fi compus din: 3 corpuri de clădire cu destinaţia spital, un turn cu 8 etaje dotat cu heliport şi în cadrul căruia se vor regăsi spaţii de cazare pentru rudele pacienţilor şi cabinete medicale, o clădire pentru grădiniţă şi creşă, un bloc cu locuinţe pentru personalul medical şi spaţii verzi. Unitatea va avea un Compartiment de Primiri Urgenţe.

Alte proiecte ce se vor finaliza în primăvara anului 2020 sunt:

- Finalizare lucrări Ambulatoriu Spital de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş";

- Reabilitare Bloc Operator Chirurgie pentru Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino";

- Reconstrucţia, reamenajarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie "Foişor" - finalizarea proiectului, prin execuţia lucrărilor la Corpul A (clădirea veche) şi a parcării subterane a spitalului;

- Dotări cu aparatură modernă pentru spitalele aflate în administrarea ASSMB - 5,3 milioane de euro;

Se vor achiziţiona:

- Aparat CT Spital Victor Gomoiu (1 milion euro);

- Aparat RMN Spital Victor Gomoiu (935.000 euro);

- Turn laparoscopic 4 K (300.000 euro);

- Microscop intraoperator ORL (230.000 euro);

- Sistem de colangioscopie (150.000 euro);

- Ecograf performant cu sondă de părţi moi şi sondă de abdomen (83.000 euro);

- Linie completă de rezecţie bipolară (83.000 euro);

- Ansamblu de car de endoscopie cu videoprocesor HDTV (60.000 euro - 2 buc.);

- Aparat litotriţie endoscopică (48.000 euro);

- Videogastroscop HDTV cu capacitate de cromoendoscopie (36.000 euro - 2 buc);

- Videocolonoscop pediatric (33.000 euro);

- Achiziţie 323 apartamente pentru cadre medicale - 26,8 de milioane de euro;

- Dotări cabinete de medicină generală şi stomatologie din reţeaua de medicină şcolară şi universitară - 1 milion de euro:

- Unituri pentru cabinetele de stomatologie (77.000 euro);

- Sterilizatoare cu abur Autoclav (43.000 euro);

- Reparaţii, mentenanţă, materiale sanitare, medicamente;

- Proiecte derulate de ASSMB - 6 milioane de euro, din care amintim:

* Proiect "O şansă pentru cuplurile infertile - FIV2"

* Proiect "Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente"

* Proiect "SMILE" - aparate ortodontice fixe

* Proiect "SMILE MOBILE"

* Proiect "Consultaţii stomatologice şi aplicare de aparate ortodontice"

* Proiect "NEWBORN - ONCOFERTILITATE"

* Proiect "Doctori pentru Bucureşti"

* Proiect "Sănătate prin sport"

Investiţii, cheltuieli de funcţionare, reparaţii, mentenanţă pentru cele 19 spitale aflate în administrarea ASSMB - 26 milioane de euro.

3. CONSOLIDĂRI

Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală, pentru anul 2020 se alocă un buget de aproximativ 45 milioane euro, din care amintim:

- Peste 25,5 de milioane de euro vor fi alocate programului de reducere a riscului seismic în Capitală pentru reparaţii curente ale imobilelor degradate;

- Pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor

- Pentru realizarea expertizelor tehnice ale clădirilor

- Pentru proiectarea lucrărilor de consolidare

- Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat

- Modernizare şi reabilitare imobil Regina Elisabeta nr. 29-31- lucrările sunt în desfăşurare, estimăm ca vor fi finalizate până la sfârşitul anului - 5,6 milioane euro;

- Restaurare şi punere în valoare Palatul Voievodal Curtea Veche - 2.07 milioane euro;

Din 2017 şi până în prezent, au fost întreprinse acţiuni în ceea ce priveşte peste jumătate dintre imobilele aflate în acest moment pe lista clădirilor cu risc seismic, la categoria RS I.

Primăria Capitalei are incluse în programul de consolidări peste 200 de clădiri, ceea ce înseamnă peste jumătate din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi, până la sfârşitul anului 2020, se va interveni la toate aceste clădiri.

Se vor expertiza tehnic aproximativ 150.000 de metri pătraţi de clădire, vor fi realizate proiecte tehnice pentru aproape 60.000 de metri pătraţi de faţade si lucrări de reparaţii curente în cazul a peste 30 de clădiri degradate.

De asemenea, vor fi continuate toate lucrările de consolidare aflate în execuţie, iar în cazul altor 10 clădiri noi vor fi demarate lucrările.

4. ASISTENŢĂ SOCIALĂ - Un buget total de aproximativ 115 milioane euro
Bugetul total care este prevăzut pentru domeniul social se ridică anul acesta la aproximativ 115 milioane euro.

Din acest buget, aproximativ 71 milioane euro sunt destinate celor şase tipuri de stimulente financiare:

- Stimulent nou născuţi (în cuantum de 2500 lei/nou născut)

- Stimulent financiar pentru copiii cu dizabilităţi (în cuantum de 1.000 lei/lună)

- Stimulent pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu dizabilităţi (in cuantum de 500 lei/beneficiar/lună)

- Ajutor social comunitar pentru familia monoparentală

- Voucher materna (tichete în valoare de 2.000 lei - pentru medicamente şi investigaţii medicale)

- Sprijin Financiar pentru Prevenirea Abandonului şcolar în Municipiul Bucureşti (în cuantum de 450 lei/beneficiar)

De asemenea, în acest an, DGASMB continuă cele două proiecte noi, demarate in anul 2019:

- Banca de Alimente - complex format dintr-o bancă de alimente, o cantină socială cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, cât şi un centru de urgenţă pentru mame şi copii. Suma alocată - 13,1 milioane euro

Stadiu: s-a finalizat documentaţia, s-au obţinut autorizaţiile, au început lucrările.

- se continuă lucrările la Centrul de îngrijire şi Educaţie Timpurie pentru copii 0-3 ani, centru situat în strada Soldat Răducanu nr 3, sector l, cu o capacitate estimativă de 30 de locuri. Suma alocată - 524.000 euro

Direcţia Generală de Asistenţă Socială continuă dezvoltarea serviciilor deja existente şi anume:

- Serviciul cantine sociale: cantina Sf. Constantin, cantina Griviţa, cantina Bucur, cantina Ferentari, Complexul de Servicii Sociale Ominis Centre de îngrijire şi Educaţie Timpurie pentru copii 0 - 3 ani

- Cele 11 creşe Antante la care sunt înscrişi peste 300 de copii.

- Centrul rezidenţial de îngrijire şi asistenţă pentru persoane dependente"- Berceni - cu o capacitate de 240 de locuri.

- Centrul rezidenţial de îngrijire şi asistenţă pentru persoane dependente - Darvari"

- Centrul rezidenţial "Sf. Teodora" - oferă servicii socio-medicale persoanelor încadrate în grade de dependenţă, cu o capacitate de 120 de locuri.

- Complexul integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi "Sf. Ioan" - găzduieşte cel mai mare Adăpost de Urgenţă de pe raza Municipiului Bucureşti - preia persoane care au domiciliul în Bucureşti, cât şi în alte judeţe, şi este compus din Adăpostul de Noapte şi Centrul de zi. Centrul are o capacitate de aproximativ 500 de locuri.

- Serviciul Spălătorii Sociale (4 spălătorii)

- Centrul destinat agresorilor familiali - O nouă şansă - oferă servicii de consiliere psihologică şi consiliere în domeniul adicţiilor

5. SERVICII PUBLICE - 253 milioane euro

Anul acesta, pentru subvenţia la energia termică livrată populaţiei, sunt alocaţi, într-o prima etapă, 171 mil. Euro.

Alte 30 de milioane de euro sunt alocate pentru:

- modernizarea reţelelor termice;

- achiziţia materialelor necesare lucrărilor de înlocuire a conductelor - reţele primare şi secundare;

- continuarea unor obiective de investiţii deja începute - modernizare a reţelelor termice aferente unor puncte termice;

- eficientizarea alimentării cu energie termică a consumatorilor racordaţi la centralele termice din Bucureştii Noi;

- modernizarea centralelor termice Caporal Bălan şi Depou Ferentari.

- Pentru întreţinerea, modernizarea şi plata energiei electrice aferente sistemului de iluminat public din Capitală - 20,5 milioane euro;

- Pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare - 25 mil. euro (din care 24,2 milioane euro pentru cartierul Henri Coandă - realizarea reţelelor publice de apă, canalizare, iluminat public, drumuri şi salubrizare, inclusiv partea de asistenţă tehnică)

- Pentru serviciile de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, pe care le asigură Primăria Capitalei - 6,6 mil. Euro

6. Credite şi executări silite

Datoria publică locală în bugetul din 2020 ( adică dobânzi, comisioane şi rate de capital) se ridică la valoarea de 183,8 milioane euro, din care:

- 28,3 mil euro (15,4%) reprezintă serviciul datoriei pentru împrumuturi nou contractate după anul 2016.

- 155,5 milioane euro (84,6%) reprezintă serviciul datoriei pentru împrumuturi contractate în perioada 1998-2015,

din care 115,6 milioane euro reprezintă refinanţare obligaţiuni emise în 2005, refinanţate în anul 2015 şi cu scadenţă 2020

7. CULTURA - 153 milioane euro, adică aprox. 10% din bugetul Capitalei.
Aceasta sumă reprezintă bugetul a 28 instituţii: 14 teatre, 2 instituţii de spectacol dedicate copiilor altele decât teatrele, 4 aşezăminte culturale, 2 muzee, o Biblioteca Metropolitana cu 34 filiale in toate sectoarele şi cinci instituţii de evenimente.

Ex. alte oraşe europene: Berlin are alocat pentru cultură un buget de circa 600 de milioane de euro anual, la care se adaugă finanţarea celor 12 districte pentru instituţii culturale locale.

Viena are alocate în anul 2020 circa 335 de milioane de euro.

Paris avea în anul 2016 circa 376 de milioane de euro pentru activităţi culturale.

8. ALTE PROIECTE

- Sala multifuncţională Complex Sportiv Lia Manoliu - este în curs de realizare proiectul tehnic şi estimăm începerea lucrărilor după UEFA 2020 - 2,07 mil euro

- Sunt în execuţie un număr de 6 Săli de sport (în sectorul 3), acestea urmând a fi finalizate în cursul anului 2020, - 12,8 mil euro;

PROIECTE NOI

- 17 policlinici - realizare expertize tehnice şi documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţie - 1,2 mil euro;

- 4 grădiniţe în sectorul 2 - au fost realizate proiectele tehnice, contractele de execuţie fiind în curs de atribuire - 130.000 euro

- 4 after-school în sectorul 5 - au fost realizate proiectele tehnice, contractele de execuţie fiind în curs de atribuire - 120.000 euro

- Reabilitarea şi modernizarea a 5 din cele 14 teatre (Centrul Cultural Lumina, Teatru Mic, Teatru F. Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara - 1,5 mil euro;

- Reabilitare termică 53 de blocuri sector 6 - contractele de execuţie în curs de atribuire - 2.07 mil eur.

9. UEFA

- Organizare UEFA 2020 - 12,5 milioane euro - sumă care acoperă obligaţiile asumate de Primăria Capitalei, prin contractul semnat în anul 2014 cu UEFA, în vederea organizării la Bucureşti a Campionatului European de Fotbal 2020.

Din aceste obligaţii, amintim: spaţii de vizionare, activităţi comerciale, Fan-Zone, promovare, experienţa spectatori, mobilitate, siguranţă şi securitate. Mai mult decat atât, Arena Naţională, stadion încadrat în categoria "ELITE", conform reglementărilor internaţionale, va fi updatat la noile cerinţe UEFA pentru anul 2020, va fi montat gazon hibrid, se vor reabilita complet căile de acces către stadion.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: