Publicat: 23 Februarie, 2016 - 13:48
Share

Pe data de 24 februarie se va desfășura proiecția primelor două părți ale trilogiei The Last Peasants, de Angus Macqueen. Evenimentul face parte din programul conex al expoziţiei Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români, organizată de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene Berlin (Koordinierung Ostmittel-und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen). Proiecția filmului, care va avea loc în foyerul Muzeului Culturilor Europene, va fi precedată de un tur ghidat al expoziției, cu începere de la orele 18.00. 

Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români prezintă într-o formă inedită diferite aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii în regiunile din Nordul României, putând fi vizitată până pe 24 aprilie 2016 la Muzeul Culturilor Europene din Berlin. Această expoziție, inițiată de ICR Berlin, prezintă un număr important de fotografii realizate de fotograful Petruț Călinescu în cadrul mult apreciatului său proiect Mândrie și beton. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie.  Atât expoziția cât și precedentele proiecții de filme organizate în cadrul programului de evenimente conexe – scurtmetrajul Calea Dunării de Sabin Dorohoi și Waiting for August de Teodora Ana Mihai – s-au bucurat de un mare succes, numărul vizitatorilor până în luna februarie depășind cifra de 10.000. 

Cele trei părți ale documentarului The Last Peasants (2003) prezintă poveștile a trei familii din satul Budeşti, România. Aceste familii au în comun faptul că unul sau mai mulți membri au hotărât să emigreze ilegal în Uniunea Europeană, pentru a lăsa în urmă problemele economice de acasă. În timp ce prima parte intitulată Journeys prezintă realitatea cu care se confruntă migranții, a doua parte, Temptation, aduce în discuţie conflictul cultural şi aşteptările diferitelor generaţii din România rurală. Filmul The Last Peasants, care este rezultatul a patru ani de filmări în România, Londra, Paris și Dublin, narează nu numai aceste povești despre migrație, dar și procesul dispariției lumii agrare românești, cauzate de presiunea unui val de modernizare de neoprit. 

Presa de specialitate a apreciat foarte favorabil documentarul realizat de Angus Macqueen. Ziarul britanic The Observer afirmă că filmul este „de neuitat“. Mai mult, acesta reușește, întocmai ca și documentarul anterior al lui Angus Macqueen dedicat gulagului sovietic, să te facă conștient de oportunitatea privilegiată oferită, și anume aceea de a observa populația rurală din România în momentul unei turnuri importante. Și Royal Television Society elogiază filmul, considerând-ul „o admirabilă operă de artă, care permite oamenilor să își creeze propriile opinii despre un subiect foarte complex“. Documentarul a fost recompensat cu mai multe premii, precum Prix Europa 2003, Grierson Documentary Series Award, Kodak Award for Documentary on Film și premiul pentru cel mai bun regizor, secțiunea documentare, oferit de Director’s Guild of Great Britain.

Regizorul britanic Angus Macqueen a produs documentare timp de 20 de ani, având oportunitatea să lucreze cu unele dintre cele mai importante persoane și companii din acest domeniu: de la Brian Lapping și Norma Percy la Tom Roberts și Clive Gordon. În perioada 2006-2008 a fost directorul departamentului de documentare al televiziunii Channel 4 din Londra. Filmele sale sunt prezentate în diverse festivaluri din toată lumea, fiind cunoscut în special pentru „Death of Yugoslavia” (1995), „Gulag” (1999), „Dancing for Dollars” (1997), „Cocaine” (2005), „Our Drugs War” (2010),  „Hostage in the Jungle” (2010).