Publicat: 5 Aprilie, 2014 - 12:43
Share

În premieră în acest an, Festivalul Internațional de Film București propune o scurtă selecție de filme lansate în cadrul prestigiosului Festival de Film de la Veneția. Sylvain Auzou, selecționerul Venice Days, va aduce la București, sub denumirea „Venice Days Presents”, trei filme care au făcut istorie: Viață frumoasă / Belle Vie, extraordinarul debut în lungmetraj al lui Jean Denizot, primit cu ovații la Salonic și Angers; Bethleem, primul film tânărului Yuval Adler, laureat cu 7 premii (din 13 nominalizări) la Premiile Academiei de Film din Israel, și C.R.A.Z.Y, filmul cu care Jean-Marc Vallée a câștigat aprecierea criticii internaționale, cu aproape 10 ani înainte de dublu-oscarizatul Dallas Buyers Club.

La fel ca în fiecare an, Festivalul Internațional de Film București va acorda un Premiu de Excelență. Laureatul din acest an este Dan Nuțu, în cinstea căruia festivalul va proiecta Rătăcire (regia Alexandru Tatos, pe un scenariu de Alexandru Tatos și Ion Băieșu), film de la a cărui premieră s-au împlinit anul trecut 35 de ani.

Pe 14 decembrie 2013 ne-a părăsit Peter O'Toole... În cadrul ediției cu numărul 10, echipa București IFF a decis să difuzeze, in memoriam, epicul Lawrence of Arabia (1962, regia David Lean), cîștigător a șapte premii Oscar (nu și rol principal masculin!). Filmul va fi proiectat în versiune integrală, restaurată digital.

Pe 2 februarie 2014 ne-am despărțit de Philip Seymour Hoffman... Clasicul modern Magnolia (1999, regia Paul Thomas Anderson), câștigător al Ursului de Aur la Berlin (și al nici unui premiu Oscar!), va fi proiectat, in memoriam, într-o copie restaurată digital.

Tot într-o copie restaurată digital va fi prezentat, într-o proiecție specială la Club Control, Stop Making Sense, seminalul film-concert Talking Heads regizat de Jonathan Demme și de la a cărui premieră se împlinesc în 2014 30 de ani. La acest eveniment intrarea va fi liberă.

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român, al Pirmăriei Municipiului București și al Uniununii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.