Publicat: 16 Martie, 2016 - 17:41

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă premiera internațională a proiectului 'DADA BRANCUSI. O (re) citire de Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu', un concept lansat în luna februarie la galeria de artă GALATECA din București. Artistul vizual Mihai Zgondoiu va participa la evenimentul de la sediul ICR Viena care va avea loc vineri, 18 martie, de la ora 19.00.

În contextul celebrării a 100 de ani de la debutul mișcării DaDa și a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, proiectul propune recitirea textelor, creatiilor si imaginarului sculptorului Constantin Brâncuși printr-un filtru DaDa. Vor fi expuse șapte printuri în ediție limitată (fotografie și poster art) semnate de Mihai Zgondoiu. Conceptul va fi completat de prezentarea în limba germană a șapte 'pictopoeme'scrise special pentru acest proiect de Dan Mircea Cipariu (în traducerea lui Ernest Wichner). De asemenea, va fi proiectat un material video realizat la vernisajul proiectului.

'Așa cum este promovat pe media electronică și chiar în spațiul nostru public, Brâncuși pare, de cele mai multe ori, că este un mesager al naționalismului, un neo-pășunist, un artist care datorează spiritual și chiar creativ spațiului mioritic. Ne-am propus să recitim, în manieră DaDa, gândurile și textele scrise de Brâncuși, artistul lumii, fără diacritice, într-o manieră care a fost proteică și generatoare de idei novatoare prin manifest și prin felul în care este pus să lucreze hazardul, subiectivitatea și dicteul automat cu actul creației și chiar cu noi înșine. Astfel, o fărâmă dintr-un subiectiv lexic poetic și artistic al lui Brâncusi ni se oferă celor care mai avem curiozități și incertitudini. Această recitire, trece, într-un fel spontan, de felul întepenit, grandilocvent și iconic în care ne celebrăm marile noastre personalități artistice. Și astfel, consecvent spiritului lui Brâncusi, îl redescoperim pe un artist prin joc superior și ingenuitatea de a (re) experimenta'. (Dan Mircea Cipariu)

'O (re) citire si o reinterpretare de formulă DaDa nu ironizează și nu pune în umbră opera marelui sculptor Constantin Brâncuși, cel ce a găzduit de nenumărate ori în atelierul său parizian artiști și scriitori avangardiști precum Marcel Duchamp, Francisc Picabia, Tristan Tzara, Marcel Iancu, ci, mai degrabă, subliniază prospețimea actului creator de vocație experimentală. Act ce stă, de cele mai multe ori, între hazard și contemplare sau între dicteul automat si cercetare.'(Mihai Zgondoiu)

Dan Mircea CIPARIU  (n. 1972) este absolvent al Școlii Superioare de Jurnalistică din București și licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul 'Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara'(Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme 'Tsunami', Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. Cea mai recentă carte a sa este 'singurătatea vine pe facebook', Editura Tracus Arte, 2012. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în perioada 2009-2015 proiectul MARATONUL DE POEZIE, BLUES ȘI JAZZ.

Între 2011 si 2016, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului, 2010-2015. Este fondatorul și președintele Asociației EURO CULTURART, asociație care a organizat, printre altele, Bienala Internațională de Gravură Experimentală, ediția a III-a, 2008, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, '4X4. Instalația de cARTE'. EURO CULTURART deține o galerie dedicată tinerilor artiști — Atelier 030202 — spațiu de artă contemporană, coordonat de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Dan Mircea

Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista 'Arta' (revista Uniunii Artiștilor Plastici din România), 'Cultura', 'Luceafărul', 'Altitudini'și AgențiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziții naționale și internaționale semnate de câțiva dintre cei mai importanți tineri artiști vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduță, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Rața, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Șerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras și Dan Vișovan. Este directorul www.agentiadecarte.ro , spațiu cultural virtual unde sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă.

Mihai Zgondoiu  (n. 1982) este artist vizual, asist. univ. drd. la Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Design (din 2014), inițiator și coordonator al galeriei Atelier 030202 — spațiu de artă contemporană din București (dec. 2009 până în prezent), inițiator și curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012-2014), co-curator Atelier în tranzitie (2009-2013), Graphic Designer la Teatrul de Comedie din București (2005 — până în prezent). Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (din 2005). Oscilează cu lejeritate între experimental și tradițional, artă să abordând o arie largă de genuri și tehnici artistice de la desen, colaj și gravură la new media, video-instalații, performance și artă urbană.

Cele mai recente expoziții/proiecte personale sunt: The Artist's Golden Hand/Galeria FivePlus — Viena (2014) & Galeria Aiurart — București (2013), BreakBody/Muzeul de Artă din Timișoara (2012), Lenin's Sleep/Piața Presei — București (2011), The Red Line/Centrul Național al Dansului din București (2011), The Red Carpet/Curtea Muzeului Schlooss — Linz, Austria (2011), Freedom as Visual Pattern/Galeria Hampden — Incubator Art Space, Amherst, Massachusetts USA (2010), Me Matrix/Galeria Calina — Timișoara (2009), Me/Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal — Sibiu (2008). A mai participat în proiectele vizuale de grup: Transformation — Muzeul Beelden Aan Zee, Haga 2014, BB6 (Bucharest International Biennial for Contemporary Art #6) 2014, IEEB4 (International Experimental Engraving Biennial — Mogosoaia 2010), Now Art Now Future (The International Biennial of print — Vilnius 2008), lucrările sale aflându-se în colecții particulare și de stat: Colecția de Artă 'Luciano Benetton' (IT), Fundația 'DFEWA'Stuttgart (DE), Colecția de Artă Herczeg (RO), Colecția Alain Servais (BE), Colecția de Artă Năsui (RO), Muzeul de Artă Vizuală, Galați (RO), Muzeul Florean de Artă Contemporană, Baia-Mare (RO), Muzeul Național de Artă, Satu Mare (RO).

Evenimentul realizat în parteneriat cu galeria de artă GALATECA din București face parte din programul 'Tzara lui BrâncuSI Sorescu'prezentat de Institutul Cultural Român de la Viena în lună martie. Acesta cuprinde, pe lângă manifestarea 'DADA BRANCUSI. O (re) citire de Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu', un eveniment organizat la Institutul Cervantes din Viena cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei (21 martie) și proiectul BrâncuȘI SoresCU Brâncuși, care va avea loc la sediul ICR Viena în data de 22 martie, cu participarea poetului Dan Mircea Cipariu și a artisului Mihai Zgondoiu.

Evenimentele sunt dedicate celebrării a 100 de ani de la începuturile mișcării avangardiste DaDa (la 5 februarie 1916 s-a înființat 'Cabaret Voltaire' la Zurich), a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși (19 februarie 1876), a 80 de ani de la nașterea lui Marin Sorescu (29 februarie 1936) și a 20 de ani de la moartea lui Marin Sorescu (8 decembrie 1996).

Institutul Cultural Român de la Viena

www.rkiwien.at