Publicat: 21 Noiembrie, 2019 - 14:11
Share

Să mâncăm mai bine, mai sănătos !

O vorbă înțeleaptă zice : “Spune-mi cum mănânci, ca să-ți spun cine ești.” Din păcate, noi, românii performăm negativ și la acest capitol al vieții cotidiene. Mâncăm mult, prost, nesănătos. Nu numai noi, ci și alte nații, dar asta nu este o consolare.
De aceea are o valoare deosebită Proiectul european “ FoodSHIFT2030”. Acest proiect s-ar putea numi simplu, viitorul hranei în Europa, până și după anul 2030.
Prin inovarea unor lanțuri alimentare, prin stimularea inițiativei cetățenești se urmărește o tranziție mai rapidă, mai eficientă, spre un sistem alimentar sustenabil, bazat îndeosebi pe o alimentație din plante, din produse vegetale.
Sănătatea oamenilor și protecția mediului vor fi beneficiarii prioritari ai acestui proiect.
România nu putea să nu se implice în această acțiune, coordonată de Universitatea din Copenhaga. Iar Brașovul este un exemplu concret de acțiuni benefice, imediate, în acest sens.
Astfel, chiar de la începutul anului viitor, din Ianuarie, în urbea de la poalele Tâmpei, se
va înființa un laborator de cercetare în domeniul alimentației sănătoase.
La implementarea proiectului își vor da mâna, silința și iscusința, într-un parteneriat
ad-hoc, multi-disciplinar Highclere Consulting SRL, Agenția Metropolitană și Iceberg ;
precum și primăria Brașov și instituțiile din domeniu. Principalele obiective : stimularea
produselor tradiționale din zonă, a gastronomiei locale și regionale, încurajarea fermelor mici și a producătorilor individuali, calitatea și prospețimea alimentelor, prin scurtarea drumului alimentar de la producător la consumator, conlucrarea interactivă a laboratorului cu specialiști și ceretători din branșă, cu producători și consumatori etc.
Să le urăm mult succes, și, tuturor, poftă bună !
D.BUJDOIU Filiala Brașov a Uniunii Ziariștilor