Publicat: 27 Ianuarie, 2014 - 18:58

Proiectul de realizare a hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul CLuj, ar putea fi scoasă la licitaţie în cursul lunii februarie, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Acesta a precizat că în decurs de două-trei săptămâni firma de consultanţă Delloitte va finaliza caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate.

“Este un obiectiv la care noi ţinem foarte mult şi de care multă lume se preocupă ceea ce înseamnă că este un obiectiv interesant. Este de vreo 40 de ani şi foarte mulţi miniştri au fost, au plecat, au spus că îl vor face. Ei, iată că a venit şi vremea să ne apucăm de treabă. Probabil că în vreo două-trei săptămâni consultantul Delloitte va finalia caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate şi în cursul lunii februarie vom scoate la licitaţie acest obiectiv extrem de important pentru sistemul energetic naţional”, a declarat Constantin Niţă într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, după întâlnirea ministrului cu reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean.

Acesta a precizat că deşi a fost semnată o scrisoare de intenţie, în cursul lunii noiembrie 2013 cu compania Sinohydro Corporation din China, trebuie respectat principiul european al transparenţei, astfel că fi organizată o licitaţie pentru desemnarea companiei care se va ocupa de realizarea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care presupune o investiţie de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Constantin Niţă a amintit că au fost foarte multe companii care s-au interesat de acest proiect de-a lungul anilor, însă, a spus el, majoritatea au cerut garanţii de stat, ceea ce Guvernul nu poate oferi, nici în cazul acestui proiect, nici în cazul altor proiecte din domeniul energiei.

Ministrul Constantin Niţă a precizat cu această ocazie şi că este necesar ca pe plan local să existe o situaţie cadastrală foarte clară a terenurilor din zonă. Hidrocentrala va fi realizată într-o zonă muntoasă, în amonte de hidrocentrala Tarniţa, într-o zonă care poartă denumirea de Lăpuşteşti. “Pentru că acele terenuri vor trebui expropriate, evaluate, în aşa fel încât partenerii care vor câştiga această licitaţie să aibă toate detaliile necesare dezvoltării unui asemenea proiect.

Şi atunci este nevoie ca autorităţile locale, mai ales prefectura, cu ajutorul agenţiei de mediu, a cadastrului, să poată să pună la punct toate detaliile legate de terenurile de acolo, pentru ca apoi să putem face hotărârea de Guvern de expropriere, să putem să face, rapoarte de evaluare, să vedem care este contribuţia Hidroelectrica în acest proiect şi aşa mai departe”, a spus ministrul Niţă.