Publicat: 19 Octombrie, 2020 - 13:41
Share

Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti dezvoltă noi programe inovative Proiectul "măşti biodegradabile" a câştigat marele premiu al WEDO

Astăzi, 19 octombrie 2020, a avut loc, la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti festivitatea de înmânare a diplomelor, etapa STUDENTE, din cadrul Concursului de idei WEDO pentru încurajarea economiei circulare. Concursul WEDO a fost lansat în luna noiembrie 2019 urmând ca etapa finală să se deruleze în luna martie 2020, cu prezentări ale proiectelor selectate, însă din cauza contextului pandemic actual, derularea acesteia a fost amânată pentru luna octombrie 2020 şi susţinută în mediul online.

Dintre cele 11 proiecte depuse la secţiunea STUDENTE, 7 au fost selectate pentru a participa în etapa finală a concursului. Astfel, şase proiecte au fost premiate după cum urmează:

Locul I - 4.000 lei
Extracţia celulozei poroase din reziduuri alimentare pentru obţinerea de măşti biodegradabile - Ioniţă Simona şi Mincu Gina-Daniela

Locul II - 3.000 lei
MyECO Hub - Cruceru Elena-Veronica şi Armăşelu Ştefania-Maria

Locul III - 2.000 lei
Platformă pilot pentru compostarea reziduurilor organice produse în UPB, în contextul economiei circulare - Dumitraşcu Andreea-Bianca şi Mănăilă Aura-Elena

Menţiune - 1.000 lei
HEIMDALL - Drăgan Theodora-Augustina şi Antonache Laura

Menţiune - 1.000 lei
Tehnologie inovativă pentru reciclarea materialelor plastice în contextul economiei circulare - Şevciuc Valeria, Toma Ştefania, Vass Timea-Diana şi Vlăduţ Elena-Valeria

Menţiune - 1.000 lei
Sistem integrat de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări în judeţul Prahova - Voicilă Corina şi Manolache Cătălina

"Concursul WE DO a încercat să rezolve simultan două probleme existente în societate: implementarea conceptului de Economie Circulară şi implicarea femeilor în ştiinţă. Pentru noi, acest concurs a reprezentat o provocare şi o oportunitate de a ne gândi la cum am putea ajuta, oricât de puţin, lumea din jurul nostru. În urma acestei provocări, ne-am hotărât să găsim o modalitate prin care măştile de protecţie de unică folosinţă să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. Motivarea acestui proiect vine din faptul că, în contextul actual, reciclarea şi colectarea selectivă pierd din teren, în faţa măsurilor luate pentru minimizarea contagiozităţii prin contact cu diverse suprafeţe. Astfel, ideea noastră are fundamente teoretice şi presupune extracţia la microunde a unor reziduuri alimentare bogate în celuloză, în urma căreia ar trebui să rezulte o celuloză poroasă, biodegradabilă care, mai apoi, să poată fi folosită pentru fabricarea filtrelor măştilor de protecţie. Acest proces trebuie, însă, optimizat prin găsirea, pe cale experimentală, a parametrilor de operare necesari obţinerii acelui tip de celuloză. Premiul obţinut în urma acestui concurs reprezintă un pas înainte către continuarea cercetărilor şi o dovadă că implicarea în lumea ştiinţifică este încurajată în acest moment" a declarat Ioniţă Simona, Anul 1, Master Materiale Compozite Avansate cu Destinaţii Speciale, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor.

La rândul său, Mincu Gina-Daniela, Anul 1, Master Control avansat şi sisteme în timp real, Facultatea de Automatică şi Calculatoare a adăugat că "în primul rând, concursul a încurajat inovaţia şi informarea asupra problemei mondiale, poluarea, ceea ce este de dorit mai ales pentru noi, tinerele generaţii care pot îmbunătăţi situaţia actuală prin metode mai sustenabile de reciclare a deşeurilor. În al doilea rând, ar trebui să existe mai multe activităţi şi concursuri care au ca scop îmbunătăţirea metodelor de reciclare şi nu numai.

Faptul că am obţinut locul întâi reprezintă o încurajare spre a aduna informaţii şi investi timp în găsirea unei soluţii cât mai bune, mai ales în contextul pandemiei care se pare ca ne afectează pe noi toţi, dar şi mediul înconjurător. Am dori totuşi să ne unim forţele şi ideile pentru a realiza un sistem complet de preluare-reciclare a tuturor deşeurilor".

Despre WEDO

Concursul de idei WEDO reprezintă o competiţie de proiecte adresată atât studentelor din cadrul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, cât şi elevelor din învăţământul liceal la nivel naţional. Concursul încurajează soluţiile inventive şi durabile de optimizare a interacţiunii dintre producătorii de bunuri de larg consum, utilizatori (companii şi persoane fizice), generatori de deşeuri şi colectori.

Competiţia este la prima ediţie şi este organizată de către Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti în parteneriat cu Veolia România, care a oferit premiile în valoare totală de 12.000 lei (pentru secţiunea STUDENTE a conucursului WEDO) celor mai inovatoare proiecte privind reducerea cantităţii de deşeuri, precum şi reciclarea/reutilizarea acestora, pentru a facilita tranziţia către economia circulară.

Link site concurs: http://wedo.upb.ro/

Producţia globală de materiale plastice , 360 milioane de tone

Într-un efort comun de atragere a fetelor spre meseriile tehnice şi de inginerie, Veolia şi Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au lansat , în urmă cu un an, un concurs de idei adresat studentelor şi elevelor de liceu. Problemele legate de apă, energie şi gestionare a deşeurilor pun viitorul omenirii sub semnul întrebării. Spre exemplu, doar în 2018 producţia globală de materiale plastice a atins 360 milioane de tone. În Europa, producţia de plastic a ajuns anul trecut la aproape 62 milioane de tone (sursa: PlasticsEurope Market Research Group (PEMRG) şi Conversio Market & Strategy GmbH). Procesul de descompunere a plasticului poate dura până la sute de ani de zile, ceea ce înseamnă că efectul poluant este unul pe termen lung.
Ce este economia circulară?

Economia circulară propune un model mai sustenabil decât economia liniară tradiţională. În timp ce modelul liniar presupune producerea, folosirea şi apoi eliminarea materialelor, într-o economie circulară păstrăm resursele cât mai mult posibil, extragem maximum de foloase în timpul utilizării lor iar la finalul perioadei lor utile recuperăm materialele sau le transformăm în materie primă pentru alte produse. Pentru a îmbunătăţi circularitatea materialelor este esenţial ca acestea să fie folosite pe o durată din ce în ce mai lungă şi într-un număr cât mai mare de cicluri de utilizare astfel încât să nu ajungă - pe cât posibil, niciodată - la groapa de gunoi sau în natură. Grupul Veolia promovează economia circulară, care să permită limitarea utilizării de noi resurse.

Tag-uri Nume: