30 septembrie 2022

Proiectul naţional Screening TB vizează 11 comune sibiene

3D Illustration Concept of Human Respiratory System Lungs Anatomy

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Din 19 septembrie începe depistarea activă a tuberculozei în judeţul Sibiu

Proiectul naţional Screening TB vizează 11 comune sibiene

Caravana mobilă a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea precoce a tuberculozei

Sadu, Roşia, Chirpar, Mihăileni, Şeica Mare, Loameneş, Păuca, Valea Viilor, Dârlos, Hoghilag, Brădeni sunt comunele sibiene vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei începând de luni, 19 septembrie 2022. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti oferă servicii medicale gratuite sibienilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Sibiu este de 18 cazuri la suta de mii de locuitori. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament. 20% dintre pacienţii care sunt diagnosticaţi anual cu tuberculoză în Europa sunt români. În acest top nedorit suntem urmaţi de Polonia, iar Lituania înregistrează cel mai mare număr de bolnavi cu tuberculoză rezistentă la tratamentul antibiotic, MDR TB şi X-DR TB.

Caravana Screening TB va străbate comunele sibiene anunţate vreme de trei săptămâni şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la radiografii pulmonare.

COMUNA – PERIOADA

Sadu – 19-20 septembrie
Roşia – 21-22-23 septembrie
Chirpăr – 26 septembrie
Mihăileni – 27 septembrie
Şeica Mare – 28-29 septembrie
Loamneş – 30 septembrie 03 octombrie
Păuca – 4-5 octombrie
Valea Viilor – 6-7 octombrie
Dârlos 10-11 octombrie
Hoghilag – 12-13 octombrie
Brădeni – 14 octombrie

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic radiologic rapid – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Doamna doctor Lavinia Danciu, medic primar pneumolog şi Director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu este expertul local cooptat în acest proiect naţional.

„Această caravană este foarte utilă, în condiţiile în care din cauza pandemiei Covid-19 accesul populaţiei la serviciile medicale a fost foarte limitat. Simptomatologia TB practic a fost similară unora dintre simptomele Covid-19, astfel încât este posibil să existe la ora actuală în judeţul Sibiu foarte multe cazuri nedepistate. Teoria că oamenii au stat acasă bolnavi, neştiind că au tuberculoză este confirmată şi de faptul că în ultimele luni s-au prezentat la internare persoane cu forme extinse de boală, bilaterale. De aceea această campanie este foarte importantă pentru depistarea tuberculozei, mai ales că se desfăşoară şi în localităţi ale judeţului unde oamenii nu au un acces foarte facil către spital. În plus, datorită efectuării radiografiilor pulmonare, se vor depista şi alte boli respiratorii, care, de asemenea, pot fi tratate mult mai bine dacă se intervine cu tratament în timp util”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Directorul Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, expert local în cadrul Proiectului Naţional Screening TB.

Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este unicul spital spital din judeţul Sibiu unde sunt internaţi şi trataţi bolnavii cu tuberculoză.

„Spitalul nostru a făcut eforturi foarte mari pentru ca în perioada pandemiei să asigure spitalizări şi consultaţii pentru pacienţii cu patologii respiratorii non-covid. Am fost de altfel printre puţinele spitale de pneumoftiziologie din ţară care am asigurat şi o Zonă Verde unde au fost oferite servicii medicale şi pentru celelalte boli pulmonare, exceptând pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, pentru care am asigurat o Zonă Roşie. Totuşi, accesul a fost mai limitat din cauza măsurilor de ordin epidemiologic specifice pandemiei şi tocmai de aceea această campanie este atât de necesară, pentru a suplini aceşti ani. Doar prin implicarea tuturor factorilor locali şi depistarea cât mai precoce a infectărilor vom putea contribui activ la eradicarea tuberculozei, care rămâne o gravă problemă de sănătate publică în România, declară Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

De la începutul pandemiei, în anul 2020, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost spitalizaţi 372 de pacienţi cu tuberculoză.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunităţile rurale este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 11 comune sibiene.

Mobilizarea şi informarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, al autorităţilor locale, reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul screening TB găsiţi şi pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Sibiu, activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect. Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel naţional, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanţării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).