30 septembrie 2022

Proiectul „Noaptea Cercetătorilor” a ajuns în 2022 la cea de-a noua ediţie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Proiectul „Noaptea Cercetătorilor” a ajuns în 2022 la cea de-a noua ediţie. Din nou, la sfârşit de toamnă, ştiinţa provoacă şi demonstrează că este minunată, că doar prin cercetare şi inventivitate omenirea are şanse să evolueze. Evenimentul va avea loc în data de 30 septembrie 2022, în spaţiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Prin implicarea a peste 200 de cadre didactice, a personalului Bibliotecii Universităţii „Lucian Blaga” şi a voluntarilor care ne-au fost alături în fiecare an vor fi organizate experimente, expoziţii, demonstraţii cu roboţi, workshop-uri, ateliere de creaţie, prezentări de oferte educaţionale, concursuri şi numeroase alte activităţi destinate vizitatorilor de toate vârstele.

Ediţia 2022 este organizată în parteneriat cu Academia Forţelor Terestre, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Biblioteca Judeţeană ASTRA, instituţii care au pregătit programe speciale şi vor primi vizitatorii în sălile de bibliotecă, în laboratoarele de conservare – restaurare şi la Cercul Militar.

Evenimentele desfăşurate în ultima zi a lunii septembrie sunt incluse pe Agendele evenimentelor culturale finanţate de Consiliul Judeţean, Primăria Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, Ministerul Educaţiei Naţionale, iar ediţiile 2018 – 2021 s-au aflat pe agenda de finanţare a Comisiei Europene prin acţiunile Marie Sklodowska-Curie în cadrul Programului Orizont 2020.

„Noaptea Cercetătorilor” se desfăşoară şi cu sprijinul Proiectului „Dezvoltarea de tehnologii noi şi emergente în contextul stimulării cercetării de excelenţă în ULBS- TEHNE” finanţat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării prin Programul 1 – Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2 -Performanţă instituţională- Proiecte de finanţare a excelenţei în CDI, Contract nr. 28PFE/30.12.202.

„Noaptea Cercetătorilor 2022” este un proiect prin care Sibiul participă la un eveniment european care îşi propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg şi să contribuie la o mai bună cunoaştere a rezultatelor şi impactului cercetării asupra comunităţii, a cetăţenilor şi a vieţii de zi cu zi.

Centrul universitar sibian se alătură celor peste 300 de oraşe din Europa, la o adevărată sărbătoare a ştiinţei. Este un moment de deschidere spre lume a spaţiului cercetării, este o ocazie prin care structurile de cercetare relaţionează cu lumea exterioară. Prin proiectul propus, comunitatea academică sibiană are oportunitatea de a exprima prin mijloace vizuale şi practice interferenţele între ştiinţă, tehnologie şi cultură şi modalitatea în care acestea influenţează viitorul comunităţii sibiene. Includerea proiectului în cadrul Agendelor Culturale deschise de instituţiile publice în 2022 a contribuit la creşterea implicării tinerilor în viaţa culturală a comunităţii şi la promovarea imaginii Sibiului la nivel naţional şi internaţional.

Prin metode de cercetare specifice fiecărui domeniu comunitatea academică şi studenţii voluntari vor provoca publicul vizitator la o incursiune în lumea literelor, artei, investigaţiilor medicale (în sensul ştiinţific), la prezentări de tehnologii de ultimă generaţie, descoperiri şi aplicaţii utile în industrie şi agricultură. Sunt pregătite workshop-uri, experimente ştiinţifice, demonstraţii tehnice, demonstraţii cu roboţi. Nu lipsesc din program conferinţele pe teme culturale şi ştiinţifice, atelierele de pictură, atelierele de traduceri, studioul de jurnalism deschis tuturor. În fiecare spaţiu pus la dispoziţia publicului un domeniu ştiinţific îşi va dezvălui tainele, fie că este vorba despre lumea dreptului, a ştiinţelor economice, teologiei, artei culinare inovative sau a roboţilor industriali. Sunt programate expoziţii de documente de patrimoniu, expoziţii de carte, prezentări ale proiectelor derulate prin Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în calitate de partener sau în nume propriu.

Aşadar, în 30 septembrie , începând cu ora 16, sibienii de toate vârstele sunt invitaţi la celebrarea ştiinţei. Sibiul va trăi din nou emoţia mijlocului de toamnă care aduce cu sine deschiderea anului universitar, iar prin sărbătoarea ştiinţei, vom arăta din nou că ştiinţa este minunată şi poate fi descoperită în cele mai originale modalităţi.

Sursa foto Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu