7 mai 2021

Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De Ziua Presei, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, AGERPRES şi MediaSind relansează Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate

Astăzi, 3 mai 2021, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Universitatea din Bucureşti), Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind au relansat oficial Proiectul ReStart – pentru un jurnalism de calitate, prin încheierea unui Acord de parteneriat. Documentul a fost semnat de către directorul general al ANP AGERPRES, Claudia Viorica Nicolae, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Antonio Momoc, şi de Preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, Cristinel Godinac, şi se adresează studenţilor care doresc să se implice în promovarea unui jurnalism de calitate.

Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate a fost lansat în data 3 mai 2016, de către SRJ MediaSind, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, fiind inspirat de conceptul The Ethical Journalism Initiative promovat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor. În acest timp, studenţii au fost familiarizaţi de către profesionişti ai AGERPRES şi MediaSind cu principiile profesiei de jurnalism şi cu normele Codului Deontologic al Jurnalistului. Având un real succes, proiectul a fost implementat în mai multe universităţi, precum: Universitatea Danubius Galaţi (unde s-a lansat proiectul pilot), Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova – ULIM, Universitatea de Studii Europene din Moldova.

ReStart urmăreşte ca studenţii să intre în contact nemijlocit cu exigenţele meseriei de jurnalist, prin participarea efectivă la activităţi redacţionale, prin redactarea de ştiri sau realizarea de fotografii ori materiale video, fiind îndrumaţi de profesionişti de la AGERPRES şi MediaSind.

Studenţii care vor fi selectaţi să participe la proiect vor primi legitimaţii de presă, vor avea încheiate contracte de voluntariat AGERPRES, iar cele mai bune articole, fotografii sau materiale video vor fi postate pe site-urile www.agerpres.ro, www.mediasind.ro şi/sau pe ale partenerilor naţionali/internaţionali şi pe site-urile universităţilor participante, fiind promovate astfel în presă.

Universităţile şi instituţiile de presă care doresc să se alăture proiectului, ne pot contacta la adresa de mail: restart@mediasind.ro.

Primul eveniment al noului parteneriat va fi organizat în data de 10 mai 2021 împreună cu studenţii FJSC şi cu profesionişti din domeniu, jurnalişti şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale. Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării va găzdui o conferinţă (online) pe tema libertăţii presei din România după un an de pandemie.

*** Despre AGERPRES
Istoria Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES începe la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semnează actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un „serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special”. La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei „telegrame”, pe 11 aprilie. Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii. În cei 132 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. AGERPRES îşi îndeplineşte misiunea de a informa prompt, corect şi obiectiv şi, totodată, din 1889, Agenţia Naţională de Presă scrie istorie în fiecare zi.

AGERPRES a primit în luna iunie 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, statutul de Furnizor al Casei Regale a României.

AGERPRES mulţumeşte cititorilor şi partenerilor pentru încredere şi vă invită să urmăriţi o parte din istoria AGERPRES, accesând clipul video de la linkul: https://youtu.be/OidvfQyvZmQ.

*** Despre FJSC
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării este prima facultate de jurnalism înfiinţată după 1989 care oferă programe la nivel licenţă, masterat şi doctorat în ştiinţele comunicării, pentru specializările jurnalism, comunicare şi relaţii publice. Viziunea FJSC este orientată către profesionalizarea presei, independenţa editorială, responsabilitatea şi respectul faţă de interesul public. Etica profesională în comunicarea publică, integritatea şi onestitatea, educaţia media şi combaterea dezinformării reprezintă principiile academice şi instrumentele formării prin care încurajăm o cultura politică a participării şi implicării democratice. Ne concentrăm pe promovarea prin educaţie şi cercetare a valorilor democraţiei liberale, a statului de drept şi a respectării drepturilor omului şi ale cetăţeanului, prin protejarea drepturilor fundamentale constituţionale la exprimare liberă şi la informare corectă. În contextul ameninţărilor la adresa democraţiei liberale, a infodemiei şi a dezinformării pe reţele sociale, misiunea instituţională a FJSC devine una strategică pentru apărarea interesului public şi promovarea valorilor democraţiei contemporane.

Absolvenţii FJSC se integrează profesional în instituţiile mass-media din România şi din străinătate, în agenţii de publicitate şi de relaţii publice, în departamente de comunicare. Mai multe amănunte găsiţi pe site-ul nostru la adresa: www.fjsc.unibuc.ro.

*** Despre MEDIASIND
Înfiinţat în data de 12.04.2001, Sindicatul Român al MediaSind – SRJ MediaSind este organizaţia naţională a jurnaliştilor şi a lucrătorilor din mass-media, care continuă tradiţia federaţiei cu acelaşi nume. MediaSind şi-a câştigat renumele de apărător al oamenilor din presă şi tipografii, asumându-şi, printre multe altele, iniţierea şi semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din Mass-Media, precum şi alte contracte colective de muncă în instituţii de presă. Este membru-fondator al singurei organizaţii reprezentative din domeniul Cultură şi Mass-Media, Federaţia FAIR-MediaSind – afiliată la cele mai mari organizaţii naţionale şi internaţionale: Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, UNI GLOBAL şi Confederaţia CNSLR-Frăţia. Mai multe amănunte găsiţi pe site-ul organizaţiei la adresa www.mediasind.ro , sau pe platforma online – www.mediasindtv.ro.