6 octombrie 2022

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, se lansează în judeţul Ialomiţa, în prezenţa partenerilor din proiect, a autorităţilor locale si a specialiştilor medicali in domeniu. SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile.

Proiectul este implementat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, Fundaţia Renaşterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie în cabinetele medicale de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile care vor ajunge în localităţi din toate judeţele regiunii.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Incidenţa poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populaţional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămân la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

În cadrul evenimentului au fost invitaţi să ia cuvântul: Dl. Marian Pavel – Preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa, Dl. Constantin Marin – Prefect Judeţul Ialomiţa, Dl. Dragoş Soare – Primar Municipiul Slobozia, Dna. Dr. Adriana Ciuvică, Manager Proiect, INSMC, Dl. Prof. Dr. Nicolae Suciu, INSMC, Dna Dr. Carmen Ungurean – INSP, coordonator al Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, Dl. Silviu Adrian Ancuţa, Director Executiv Adjunct, OIR PECU Regiunea Bucureşti Ilfov, Dna. Mihaela Geoană, Preşedinte fondator Fundaţia Renaşterea, Dna. Cristina Bahnaru, expert Centrul FILIA, Dl. Radu Anuţi, expert Centrul Sastipen, Dl. Dr. Nagnibeda Mihai, Şef secţie Obstetrică-Ginecologie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, Dna. Radu Maria Marinela – Director DSP Ialomiţa, Dl. Dr. Victor Pogorevici – Presedinte Colegiul Medicilor Ialomiţa.

Dr. Adriana Ciuvică, Managerul proiectului SCCUT a anunţat că în acest moment Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia este afiliat în proiect, iar din 25 iulie, ialomiţencele pot suna la numărul: 0243/ 212130, 212131, int. 221, pentru a se programa la testul Papanicolau (24-29 ani) si HPV (30-64 ani), de luni – vineri: 9.00- 12.00.

De asemenea, toate spitalele din judeţ, centrele medicale private, medicii ginecologi si medicii de familie se pot afilia în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului din Bucureşti pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, în cadrul laboratorului INSMC în condiţii de calitate asigurată conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise cabinetelor în care s-au prelevat probele pentru a fi comunicate pacientelor.

Până în prezent, prin intermediul Unităţii Mobile a Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, 376 de ialomiţence, din 7 localităţi ale judeţului, au efectuat cele două teste, în gratuitate.

Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecţiunilor şi diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaşte importanţa prevenţiei prin vaccinare şi participare regulată la programe organizate de screening.

Programele organizate pe baze populaţionale de screening şi-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalităţii prin cancer de col uterin cu până la 80%.

„De peste 50 de ani, sănătatea comunităţii face parte din mandatul Institutului Naţional de Sănătate Publică, fie că este vorba de educaţia pentru sănătate, promovarea sănătăţii sau de elaborarea politicilor de sănătate care vizează priorităţi de sănătate publică. Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activităţii noastre. Prevenţia şi controlul bolilor cronice este un demers care necesită un efort constant şi consecvent, dar şi investiţii atât în resursa umană, cât şi în infrastructura de sănătate publică. Fondul Social European reprezintă o bună oportunitate de a finanţa programele de sănătate publică de anvergură, aşa cum este programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiectul SCCUT vine în sprijinul programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin iniţiat de Ministerul Sănătăţii în anul 2012 şi are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calităţii în programele de screening, astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile, echitabile şi de calitate” – dr. Carmen Ungurean, Coordonatorul Programului Naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, INSP.

„Implicarea Fundaţiei Renaşterea în proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanţa controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntaşe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între ţările membre UE pot fi schimbate prin creşterea gradului conştientizare a prevenţiei şi promovând importanţa controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”. Mihaela Geoană, Preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea.

„FILIA are în centrul activităţilor sale femeile, ajutându-le să îşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă şanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să îşi ia în propriile mâini sănătatea” – Cristina Bahnaru, Centrul FILIA.

„Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia în stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară în România este foarte de scăzut, mai ales în cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public”. – Radu Anuţi, Coordonator activitati Sastipen.

*Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Sursa foto pexels