5 iulie 2022

Proiectul „Tinere Talente – Susţinerea artiştilor şi profesioniştilor din sectoarele creative şi culturale”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor al proiectului „Tinere Talente – Susţinerea artiştilor şi profesioniştilor din sectoarele creative şi culturale” a organizat conferinţa de lansare a acestuia. Evenimentul a avut loc on-line, pe 3 noiembrie, şi s-a adresat profesioniştilor din domeniile creative şi culturale şi categoriilor de grup ţintă direct interesate de activităţile derulate în proiect. Conferinţa a adus în atenţia participanţilor informaţii despre activităţile şi obiectivele proiectului şi a inclus şi o sesiune de informare despre grupurile ţintă vizate şi metodologia de aplicare şi selecţie.

Proiectul Tinere Talente – Susţinerea artiştilor şi profesioniştilor din sectoarele creative şi culturale se desfăşoară în perioada septembrie 2021 – august 2022, şi urmăreşte dezvoltarea sustenabilă şi inovativă a industriilor culturale şi creative din România, prin stimularea aptitudinilor şi dezvoltarea competenţelor tinerilor artişti plastici şi muzicieni.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă susţinerea artiştilor şi profesioniştilor din sectoarele creative şi culturale, creşterea accesului la cultură a publicului şi accelerarea iniţiativelor antreprenoriale creative şi culturale. Proiectul urmăreşte:

– Îmbunătăţirea competenţelor a 30 de profesionişti din domeniile creative şi culturale, organizarea unui schimb de experienţă pentru specialiştii Fundaţiei, a unui program de mobilitate pentru 30 de artişti debutanţi şi a unei tabere de creaţie, pe o perioadă de 8 luni.

– Creşterea accesului la cultură prin 6 iniţiative de artă contemporană adresate publicului larg, un program de mentorat pentru 30 de artişti debutanţi, 8 tutoriale video tematice adresate tinerilor, o dezbatere şi un ghid de bune-practici, de-a lungul a 12 luni.

– Consolidarea dezvoltării economice prin derularea unui program de accelerare antreprenorială ce cuprinde workshop-uri şi consultanţă privind elaborarea de planuri de afacere pentru 120 de beneficiari din sectoare creative şi culturale, de-a lungul a 12 luni.

Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unui transfer de cunoştinţe de la nivel european în plan local prin schimb de experienţă, program de mobilitate şi iniţiative de stagiuni de artă contemporană tip concert şi expoziţie, prin cooperarea bilaterală cu P1 – Nedland Kultur din Norvegia.

Proiectul „Tinere Talente – Susţinerea artiştilor şi profesioniştilor din sectoarele creative şi culturale” este un proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este de 963.678 lei (195.809,81 EUR), dintre care valoarea nerambursabilă este de 867.310,20 lei (176.228,83 EUR). Proiectul este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

*** Despre Granturile SEE
Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 şi 2014 şi 1,55 miliarde euro pentru perioada de finanţare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro.

*** Despre Programul RO-CULTURA
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

*** Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundaţia Regală Margareta a României sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. De-a lungul timpului, Fundaţia s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susţinere a educaţiei şi talentului artistic. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.

*** Despre Nedland Kultur
Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experienţă de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte şi festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam şi Egipt, inclusiv în România.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com