15 august 2022

Proiectul „Triplex Confinium”, coordonat de Facultatea de Arhitectură a UPT, prezentat la Veneţia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Lucrările realizate în cadrul proiectului transfrontalier Think Brick Competition, coordonat de Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Politehnica Timişoara, au putut fi văzute între 27 iulie şi 3 august la galeria Institutului Cultural Român din Palazzo Correr la Campo Santa Fosca. Expoziţia colectează toate proiectele depuse precum şi o selecţie de modele arhitecturale fabricate de studenţii din anul I ai FAUT pentru extinderea Muzeului Terra din Kikinda.

Expoziţia a fost folosită ca fundal pentru un eveniment multiplicator de o zi împreună cu master class-ul organizat de IRCU Veneţia cu participarea extraordinară a prof.dr. Francesco Amendolagine, directorul Restaurantului Master, Universita eCampus Milano, arh. Paolo Tomasella, evaluator expert şi ing. Dario Bragadin, Associazione Scientifica „Palazzo Cappello”. Comunicarea Triplex Confinium a fost livrată de conf.dr.arh. Cristian Blidariu, decanul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism de la UPT.

Diversele comunicări ale proiectului s-au axat pe metodologiile de reconstrucţie a siturilor de patrimoniu grav avariate (Teatro la Fenice) precum şi strategiile de reutilizare a patrimoniului industrial. Au fost făcute comparaţii între istoria familiei Stucky şi reconversia faimoasei lor mori veneţiene cu cea a familiei Bohn şi starea actuală a fostelor lor instalaţii industriale din Jimbolia şi Kikinda. O prezentare a competiţiei Think Brick a fost, de asemenea, livrată cu focus pe impactul său asupra reevaluării site-ului strategic.

Multiplicatorul i-a vizat pe studenţii români şi studenţii IUAV, precum şi pe tinerii arhitecţi italieni prezenţi la lansarea expoziţiei. Cu aceeaşi ocazie a fost organizat şi un tur ghidat prin moara Molino Stucky, acum hotelul Venice Hilton.

„Mă bucur ca am avut ocazia să arătăm proiectele Think Brick, dar şi câteva din proiectele studenţilor noştri de anul 1 la Veneţia, în mica galerie a IRCCU de la Palazzo Correr Campo Santa Fosca. Le mulţumesc colegilor mei Diana Giurea, Cristina Povian, Andreea Anghel, Ovidiu Micsa pentru efortul de duce cu grijă toate aceste lucruri până acolo. Mulţumim IRCCU pentru aceste uşi deschise în inima Veneţiei. Echipa FAUT şi Triplex Confinium doresc să mulţumească, încă o dată, profesorului Grigore Arbore Popescu, directorul IRCCU Venetia şi dr. Claudia Lazăr pentru invitaţia şi susţinerea evenimentelor”, a declarat conf.dr.arh. Cristian Blidariu, decanul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism de la UPT.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine

Sursa foto Universitatea Politehnica Timişoara