Publicat: 14 Aprilie, 2016 - 11:48

Proiectul “Un erou, o floare”, inițiat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor și realizat cu sprijinul comandamentelor garnizoanelor, se va desfăşura în perioada 16 – 22 aprilie și va cuprinde activităţi de îngrijire ale unor cimitire şi monumente de onoare dedicate memoriei eroilor români care și-au jertfit viața pentru patrie. 

Ediţia din acest an (cea de-a patra) este dedicată împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. 

Implicarea nemijlocită a tinerilor în îngrijirea şi conservarea mormintelor şi operelor comemorative de război va dezvolta în conştiinţa acestora responsabilitatea pe care adulţii de mâine o vor avea faţă de valorile istoriei naţionale prin exemplul de demnitate şi curaj de care au dat dovadă militarii români căzuţi în războaie pentru apărarea fiinţei naţionale. 

Activităţi desfăşurate în Bucureşti: 
Luni, 18 aprilie, se va desfăşura activitatea de îngrijire a Monumentului Turtucaia din Cimitirul Bellu. Treizeci de elevi ai Şcolii gimnaziale „George Călinescu” se vor întâlni cu reprezentanţi ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) care le vor spune povestea acestui  obiectiv comemorativ, semnificativ pentru cultura memorială specifică Primului Război Mondial.  

Marţi, 19 aprilie, la Cimitirul eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial din Cimitirul Ghencea Militar (B-dul Ghencea nr. 20, sector 6), elevi ai Școlii gimnaziale nr. 143 vor contribui la lucrările efectuate la Osuarul eroilor români şi la zona adiacentă. 

La Mormântul Ostaşului Necunoscut şi Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I, elevi ai Şcolii gimnaziale nr. 134 vor curăţa vegetaţia parazitară.

Miercuri, 20 aprilie, la Monumentul Eroilor de la 1916-1918 – Plumbuita,  elevi ai Colegiului Naţional „Victor Babeş” vor desfăşura activităţi de curăţare a monumentului şi a zonei sale de protecţie, vor planta flori şi vor reface inscripţiile. Monumentul a fost ridicat în anul 1939 din iniţiativa preotului paroh Ion Sachelărescu, de la mănăstirea Plumbuita, în amintirea eroilor comunei Colentina căzuţi în Primul Război Mondial (Opera comemorativă de război este situată în Parcul Plumbuita, Şos. Colentina, sector 2). 

Joi, 21 aprilie, la Monumentul Eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale (B-dul Theodor Pallady, sector 3), elevi ai Liceului Teoretic „Decebal“, împreună cu reprezentanți ai ONCE, vor desfăşura lucrări de curăţare a operei comemorative, iar la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial (B-dul Uverturii, la intersecţia cu Str. Dealul Ţugulea, sector 6), elevi ai Liceului Teoretic „Ştefan Odobleja” vor aduce un omagiu eroilor români prin executarea unor lucrări de îngrijire. 

Vineri, 22 aprilie, tineri de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” vor efectua lucrări de îngrijire a Monumentului Eroilor Francezi din Parcul Cişmigiu, iar elevi ai Şcolii gimnaziale ”Iancului” vor curăța de vegetaţia parazitară Mormântul Ostaşului Necunoscut şi Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I. 

Activităţi desfăşurate în ţară: 

Sâmbătă, 16 aprilie, se va desfăşura activitatea „Un erou, o floare” la Monumentul eroilor din comuna Cocu (judeţul Argeş). La activitate vor participa elevi ai şcolii generale din localitate, însoţiţi de cadre didactice, precum şi membri ai Asociaţiei Neamunit. 

Luni, 18 aprilie, la Cimitirul de Onoare Internaţional din Primul şi al Doilea Război Mondial din municipiul Caracal (judeţul Olt), elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” se vor întâlni cu reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor care le vor prezenta istoria acestei necropole de război. 

Marţi, 19 aprilie, reprezentanţi ai ONCE se vor afla în localitatea Dragoslavele (judeţul Argeş) unde, împreună cu elevii Şcolii gimnaziale „Iosif Catrinescu”, vor desfăşura lucrări de îngrijire la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial. 

            Miercuri, 20 aprilie, la Cimitirul eroilor din Primul şi al Doilea Război Mondial din comuna Boiţa (judeţul Sibiu), elevi ai Şcolii generale nr. 2 vor contribui la acțiunile de îngrijire a mormintelor celor 1.486 de eroi înhumaţi în acest loc. 

            Vineri, 22 aprilie, la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial din Predeal, elevi ai Colegiului naţional militar „Dimitrie Cantemir” se vor întâlni cu reprezentanți ai ONCE care le vor prezenta tinerilor importanţa cunoaşterii domeniului cultul eroilor ca element de identitate naţională, în special în contextul Centenarului Primului Război Mondial. 

            Acțiuni similare vor avea loc, în cadrul proiectului „Un erou, o floare”, la  cimitirele și monumentele de război din toate garnizoanele. 

            La finalul activităţilor, elevii vor depune flori la mormintele şi monumentele eroilor iar, pentru efortul depus, vor primi diplome de participare.