Publicat: 19 Martie, 2012 - 20:30
Share

Ca o extensie a programului „Completarea sprijinului financiar acordat de UE pentru restructurarea agriculturii în România (CESAR)", componenta 2 „Servicii de orientare socio-economică pentru populaţia agricolă din Judeţul Alba", au loc în această perioadă o serie de conferinţe în judeţul Mureş.

Aceste conferinţe sunt organizate la iniţiativa Asociaţiei Bio-România şi a Filialei Mureş a Asociaţiei, cu scopul de a explica fermierilor (din fermele mici de subzistenţă) din jud.
Mureş, cum anume pot fi accesate fondurile europene prin programul „Fermierul BIO” pentru suprafeţele mici de teren – de la 3000 mp care trec în sistemul agriculturii ecologice, primind plăţi suplimentare de la Agenţia APIA cuprinse între 1500 – 4500 de Euro pentru fiecare an de conversie.

Asociaţia Bio - România promoveza produsele micilor fermieri bio în cadrul magazinelor din România cât şi la export dacă la nivelul comunelor se înfiinţează puncte de colectare a produselor ecologice. Intrarea micilor fermieri în sistemul agriculturii ecologice va asigura obţinerea sprijinului financiar destinat acestor fermieri în viitoarea Politică Agricolă Comună începând cu 01.01.2014.
 

În cadrul conferinţelor se prezintă organizarea şi obiectivele Asociaţiei Bio – România, programul „Fermierul BIO”, scrierea programului „Completarea sprijinului financiar acordat de UE pentru restructurarea agriculturii în România (CESAR)", componenta 2 „Servicii de orientare socio-economică pentru populaţia agricolă din Judeţul Alba" precum
şi etapele implementării acestuia. Sunt prezentate principalele proiecte tip ale Asociaţiei Bio – România care pot fi adaptate la condiţiile specifice ale fermierilor de subzistenţă din judeţul Mureş. Este vorba de următoarele proiecte: microferma ecologică de legume în solar, microferma ecologică de găini ouătoare, microferma ecologică de 8 vaci de lapte, stupina ecologică, etc.

În toate comunele din Mures prezenţa micilor fermieri a fost impresionant de numeroasă, de aproximativ 200-300 de fermieri în fiecare comună, aceştia fiind foarte interesaţi de informaţii privind certificarea în sistemul agriculturii ecologice şi obţinerea sprijinului financiar pentru valorificarea superioară a producţiei. Este pentru prima oară de când Asociaţia Bio-România organizează astfel de conferinţe de promovare a agriculturii ecologice, primind totodată sprijin de înalt nivel de la MADR cât şi de la autorităţile judeţene locale din Mureş.

În loc de concluzie, având în vedere ca evenimentul este încă în curs de desfăşurare, la solicitarea Prefectului Marius Paşcan, acţiunile vor continua şi in zilele de 20 si 21 Martie.