29 mai 2022

Propuneri ale Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt pentru programul de susţinere a producţiei de legume

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Analizând draftul de hotărâre pentru aprobarea PROGRAMULUI DE SUSŢINERE A PRODUCŢIEI DE LEGUME ÎN SPAŢII PROTEJATE PENTRU ANUL 2022 am transmis către MADR următoarele observaţii şi propuneri :

1. Cantitatea de 5.600 kg /1.000 mp pentru cultura de tomate timpurii în spaţii protejate precum şi perioada maximă de recoltare prezentată în DRAFT (10 iunie) sunt imposibil de atins de către potenţialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor în spaţii protejate regăsită şi în TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638,” epoca de plantare a tomatelor în solarii începe pentru ciclul 1 din martie până în aprilie (perioadă în care conform DRAFT-ULUI beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze) iar perioada de recoltare a tomatelor se face începând cu luna mai, pentru tomatele extratimpurii iar pentru cele timpurii începând cu luna iunie şi până în luna august „. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura după minim 60-75 zile de la plantare.

În sprijinul celor afirmate de noi vă rugăm să consultaţi atât TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cât şi alte lucrări de specialitate, instituţii de învăţământ de profil precum, şi specialiştii staţiunilor de cercetare legumicolă existente la aceasta dată în România.( SCDL BUZĂU şi SCDL BACĂU, ICDLF VIDRA etc).

Pentru buna desfăşurare a programului şi pentru ca acesta să fie accesat de către un număr cât mai mare de fermieri vă propunem ca pentru ciclul 1 producţia de tomate destinată comercializării să fie de 3000 kg /1000 mp şi perioada de valorificare să fie prelungită până la data de 15 iulie, dată de la care începe recoltarea tomatelor cultivate în câmp deschis. Totodată considerăm că fermierii trebuie să fie stimulaţi pentru aplica corect tehnologia de cultura a tomatelor şi nu trebuie să fie constrânşi pentru a aplica diverse metode de maturare şi coacere forţată a fructelor.

Toate aceste argumente susţin o producţie sănătoasă, gustoasă şi de calitate superioară pentru hrana consumatorului român.

2. Conform art. 11 si art. 12 din DRAFT vor fi efectuate doua vizite în teren, una pentru verificarea înfiinţarii culturii iar cealalta cu 7 zile înainte de recoltare.

Propunem ca vizita să fie efectuată doar o singură dată cu minim 15 zile înainte de recoltare.
Susţinem acest lucru pentru a veni în sprijinul lucrătorilor DAJ şi în condiţiile impuse de pandemia cu COVID 19 prin faptul că alocarea de forţa umană şi financiară nu s-ar justifica având în vedere faptul că vizita experţilor înainte de recoltare justifică şi înfiinţarea culturii.

3. Am observat că bugetul alocat acestui sprijin este de numai 45 milioane euro.

Având în vedere că un singur beneficiar poate primi 4000 euro pe ambele cicluri de producţie, la un calcul sumar putem observa că doar un număr de aproximativ 11250 beneficiari vor intra la plată.

Din experienţa anilor precedenţi putem observa că numărul beneficiarilor a crescut constant , doar în anul 2020 am avut peste 20000 beneficiari iar în anul 2021 au intrat la plată în jur de 15000 beneficiari. După aproximările noastre anul acesta vom avea inscrişi în program un număr de 20000-25000 de solicitanţi.

În acest context cerem majorarea plafonului cu cel puţin 35 milioane euro şi garantarea sumei de 4000 euro / beneficiar eligibil.

4. Propunem introducerea în ciclul 1 de producţie şi a următoarelor legume, pe lângă tomate:
– ardei gras, kapia, gogoşar şi iute 1600 kg/1000 mp
– castraveţi , 3000 kg /1000 mp
– vinete, 2000 kg /1000 mp
– fasole urcătoare, 1000 kg/1000 mp, iar acestea să se regăsească şi pentru ciclul 2 de producţie alături de ceapa verde, spanac, salată verde pentru a nu crea supraproducţie de tomate în piaţa şi pentru a da posibilitatea fermierului să aleagă tipul de legume pe care îl cultivă şi perioada optimă de cultivare, acesta având posibilitatea să opteze doar pentru ciclul 1 sau ciclul 2.

5. Pentru ceapă verde şi salată vă reamintim că acestea se comercializează atât în pieţele agroalimentare cât şi către pieţele de engross, şi retail la legatură /bucata , şi nu la kg, cum se specifica în DRAFT, punând în imposibilitate atât evaluatorii DAJ în determinarea cantităţilor comercializate cât şi fermierii să factureze sau să emită file din carnetul de comercializare

Propunem transformarea kg în bucaţi /legături astfel :
– Ceapă verde 4000 legaturi a 3-5 fire / 1000 mp
– Salată 3000 buc /1000 mp