Publicat: 26 Mai, 2020 - 11:52
Share

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune - A.P.A.A. şi Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare (ARPID), reprezentând pacienţii care sunt dependenţi de medicamente fabricate din plasmă umană, prezentăm mai jos propunerile noastre privind îmbunătăţirea recoltării, testării, procesării, depozitării, distribuţiei şi administrării de plasmă convalescent:

1. În prezent, au fost puse în funcţiune 18 echipamente de plasmafereză oferite gratuit împreună cu 6000 de kituri de recoltare, cu ajutorul cărora se pot recolta 18.000 doze de plasmă convalescentă de la donatorii vindecaţi de COVID-19.

Rugăm Ministerului Sănătăţii să realizeze o campanie de informare către populaţie cu privire la importanţa donării de plasmă convalescentă şi să indice localităţile unde centrele de transfuzie au echipamentele necesare pentru recoltarea de plasmă.

2. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a primit încă o sponsorizare prin care se oferă până la 50 de echipamente de plasmafereză, ce pot fi utilizate gratuit pentru un an de zile,

Sperăm ca Ministerului Sănătăţii să stabilească cât mai repede centrele de transfuzie unde aceste echipamente pot fi instalate pentru a fi posibilă donarea de plasmă în toată ţara.

3. În majoritatea ţărilor unde a fost deja autorizată administrarea de plasmă convalescentă, inclusiv 22 de state membre ale Uniunii Europeane, se colectează şi depozitează această plasmă în bănci de plasmă convalescentă anti COVID-19,

Este absolut necesar ca şi statului român să organizeze cât mai rapid o astfel de structură centrală de depozitare a plasmei colectate de la donatorii vindecaţi de COVID-19, după modelul altor ţări europene

O companie privată a oferit GRATUIT statului român, echipamentele necesare pentru testarea, procesarea şi depozitarea plasmei convalescente, dar din păcate până în acest moment nici Ministerul Sănătăţii şi nici Ministerul Apărării Naţionale nu au răspuns ofertei de sponsorizare, făcută cu mai bine de o lună în urmă.

4. Având în vedere că donarea de plasmă este îngreunată de prevederi excesiv de birocratice din metodologia naţională privind recoltarea, testarea, procesarea, depozitarea, distribuţia şi administrarea de plasmă convalescentă,

Considerăm necesară modificarea legislaţiei aferente, astfel încât orice persoană vindecată, care este eligibilă pentru donare, pentru că prezintă anticorpi anti SARS-COV2 în concentraţie suficient de crescută, să poată dona plasmă.

Recomandăm în acest sens punerea în acord cu Ghidul european privind recolectarea, testarea, procesarea, depozitarea, distribuţia şi administrarea de plasmă convalescentă, aşa cum a fost aprobat de specialiştii din statele membre UE încă din 2 aprilie 2020.

5. Nu în ultimul rând, având în vedere că în prezent, deşi avem peste 12.000 de persoane vindecate de COVID-19, doar sub 100 de persoane s-au prezentat la centrele de transfuzie pentru a dona plasmă convalescentă,

Implicarea Ministerului Sănătăţii mai activă şi mai fermă, atât în promovarea donării de plasmă, cât mai ales în coordonarea centrelor de transfuzie, pentru a asigura o mai bună activitate de colectare de plasmă convalescent nu poate fi decât benefică.

Toate aceste măsuri, pot asigura pacienţilor unul dintre cele mai promiţătoare tratamente, care conform studiilor realizate până acum, reduce semnificativ mortalitatea în rândul persoanelor infectate cu SARS-COV2.

Despre APAA, www.apaa.ro, Facebook/APAARO

Despre ARPID, www.arpid.ro