7 decembrie 2021

Propunerile deputatului Marilen Pirtea pentru a susţine clienţii casnici şi IMM-urile pentru plata facturilor la energie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Argumentaţie pe bază de date concrete, transmisă de deputatul liberal Marilen Pirtea:

Trei categorii de soluţii implementate de PNL pentru a susţine clienţii casnici şi IMM-urile pentru plata facturilor la energie

/ Comunicat de presă – 19 octombrie 2021 /

„Dincolo de acuzele aduse de reprezentanţii celorlalte partide, chiar în pofida unor critici venite din partea analiştilor economici, PNL are soluţii concrete pentru intervenţia pe timp de iarnă în faţa escaladării preţurilor şi valorii facturilor lunare la energie. PNL a construit un mecanism de reducere a presiunii preţurilor format din trei categorii de soluţii prin care vor fi susţinuţi clienţii casnici şi IMM-urile pentru plata facturilor la energie”, arată prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberalul Marilen Gabriel Pirtea.

„Cele trei tipuri de soluţii aflate în implementate sunt:

1. plafonarea preţurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric şi 0,37 lei kilowatt oră la energie electrică.

2. compensarea parţială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric şi maximum 33% pentru factura la gaze.

3. amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili – consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere şi primeşte amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.

De aceste formule de sprijin vor beneficia şi clienţii casnici şi IMM-urile, pentru energie electrică şi pentru gaze naturale”, adaugă deputatul liberal.

„Ne concentrăm şi pe susţinerea IMM-urilor, dincolo de fireasca măsură de susţinere pentru consumatorii casnici. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, se va reduce TVA pentru energia electrică şi gazele naturale de la 19% la 5%. În plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele luni de de plata contravalorii accizei (atât la curent, dar la gaze) a certificatelor verzi, dar şi a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă la energie electrică, ceea ce va constitui o pârghie de sprijin pentru traversarea perioadei de iarnă în condiţii de stabilitate financiară”, conchide deputatul Marilen Pirtea.