Publicat: 18 Ianuarie, 2013 - 17:10
Share
Motivul, lipsa de transparenţă a selecţiei

Preşedintele Trăian Băsescu a respins, vineri, propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a lui Tiberiu Nitu şi  cea de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a lui Ioan Irimie, propuneri făcute de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidentiale.

Basescu şi-a motivat decizia prin "lipsa de transparenţă" a concursului şi a cerut "revizuirea totală a procedurii de selecţie".


"Motivatia principala care a stat la baza deciziei domnului presedinte Traian Basescu este lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un numar mai mare de procurori cu bune performante sa se inscrie la procesul de selectie", se mai arata in comunicat.
 
"Domnul presedinte Traian Basescu atentioneaza ca pentru a accepta, in viitor, propunerile facute de ministrul Justitiei este necesara revizuirea totala a procedurii de selectie a procurorilor care urmeaza a-i fi propusi pentru functii de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si in Directia Nationala Anticoruptie", se arata in finalul comunicatului.


Procurorii Tiberiu Niţu (propus pentru Parchetul General) şi Ioan Irimie (propus pentru DNA) au fost audiaţi pe 22 noiembrie de secţia de procurori ai CSM.

Audierile au fost extrem de tensionate. Daniel Morar membru al Comisiei i-a suspus unui adevărat test de cunoştinţe pe cei doi candidaţi. Atât Morar cât şi vicepreşedintele CSM Oana Schmidt Haineală s-au arătat nesatisfăcuţi de răspunsurile celor doi canidaţi. Ioan Irimie nu putut să răspundă coerent şi la majoritatea întrebărilor adresate. Tiberiu Niţu în schimb a fost somat de membri secţiei CSM să se liniştească pentru că era extrem de tensionat. În opinia procurorilor CSM nici Tiberiu Niţu nu a reuşit să răspundă corect întrebărilor adresate.

Astfel că, secţia de procurori a CSM a avizat negativ cele două propuneri făcute de Mona Pivniceru pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef DNA. Avizul secţiei de procurori a CSM fiind consultativ. Acest aviz a ajuns apoi la ministerul Justiţiei care l-a înaintat preşedintelui Băsescu.