18 august 2022

Protejarea biodiversităţii mediului marin şi responsabilizarea viitoarelor generaţii de marinari militari

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Forţele Navale Române lansează marţi, 10 august, două proiecte de responsabilitate socială, care au ca obiective protejarea biodiversităţii mediului marin şi responsabilizarea viitoarelor generaţii de marinari militari pentru combaterea schimbărilor climatice şi a încălzirii apei Oceanului Planetar.

La Delfinariul din Constanţa, va fi prezentată proiecţia implicării Forţelor Navale Române în programul mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite „Decada Oceanului Planetar”, care se desfăşoară în perioada 2021-2030, sub patronajul UNESCO. Forţele Navale Române, în colaborare cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO, lucrează la proiectarea marşului circumterestru al navei-şcoală „Mircea”, care urmează să se desfăşoare în perioada 2023-2024.

Este un proiect complex, care va cuprinde atât activităţi de diplomaţie navală şi culturală românească, în porturile de pe mapamond în care nava-şcoală „Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii, va face escale, cât şi activităţi de responsabilitate socială, desfăşurate de cadeţii de la bordul velierului, pentru aducerea în atenţia opiniei publice globale a efectelor negative produse de încălzirea apelor mărilor şi oceanelor, activităţi de luptă împotriva microplasticului din oceane şi de combatere a efectelor generate de dezechilibrul climatologic global asupra dezvoltării societăţii umane, precum şi proiecte de dezvoltare a ştiinţelor legate de domeniul maritim şi de dezvoltare a programelor din domeniul educaţiei viitoarelor generaţii. Prin desfăşurarea acestei ample acţiuni, marinarii militari români vor duce mesajul de pace al României pe cinci continente ale lumii şi vor proiecta identitatea românească la nivel global, cu onoare şi cu demnitate. Marşul de instrucţie al navei-şcoală „Mircea” va fi înscris în programul mondial UNESCO „Decada Oceanului Planetar 2021-2030”.

„Lumea de sub navă” este cel de-al doilea proiect de responsabilitate socială pe care Forţele Navale Române, împreună cu Comitetul Naţional pentru Drepturile Copilului, Filiala Constanţa, îl lansează marţi, 10 august, la Muzeul Naţional al Marinei Române. Proiectul se adresează, în special, elevilor şi studenţilor militari de la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Militară de Maiştri Militari „Amiral Ioan Murgescu” şi Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi cuprinde activităţi de protejare a biodiversităţii mediului marin, în vederea responsabilizării tinerelor generaţii de marinari militari pentru transmiterea unui mediu curat generaţiilor următoare.

****

Marţi, 10 august, orele 10.00-10.30, reprezentanţii Forţelor Navale Române, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi ai Delfinariului din Constanţa vor prezenta jurnaliştilor interesaţi detalii despre proiecţia implicării Forţelor Navale Române în programul mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite „Decada Oceanului Planetar”.