24 ianuarie 2022

Protestatarii au în Alma Ata un afiș pe care scrie „Suntem oameni, nu teroriști”

Protesters hold a long banner which reads: We are the people, not terrorists, at the Republic Square in Kazakhstan's largest city Almaty on Friday Jan 7, 2022 as unprecedented protests over a hike in energy prices spun out of control. What started as a localised demonstration against the doubling of the price of car fuel three days ago in West Kazakhstan, the rebellious centre of the country's oil and gas industry, has spread into an outpouring of frustration against a political regime seen by many as corrupt. Protests are rare in the oil-rich former Soviet country, which is tightly controlled by the government. President Kassym-Jomart Tokayev has declared a state of emergency in Almaty, the capital Nur-Sultan, and in the western province of Mangistau. The president also issued a decree accepting the government's resignation amid the unrest. Russian paratrooper units have begun arriving in Kazakhstan to help its president end mass protests in the Central Asian country, as security forces there said they have killed dozens of protesters overnight amid violent clashes.

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Presa kazaha semnalează astăzi ca „serviciile speciale din Kazahstan l-au reținut pe fostul președinte al Comitetului de Securitate Națională (KNB) al republicii, Karim Massimov, sub suspiciunea de înaltă trădare”, citand anuntul de sâmbătă al serviciului de presă al Comitetului de Securitate Națională din Kazahstan.

„La 6 ianuarie, Comitetul de Securitate Națională a declanșat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare, în temeiul articolului 175 din partea 1 din Codul penal al Republicii Kazahstan. În aceeași zi, sub suspiciunea săvârșirii acestei infracțiuni, fostul președinte al KNB Karim Massimov și alții au fost reținuți și plasați într-un centru de detenție temporară”, – se spune în mesaj.

Peste 160 din cele 216 zboruri interne programate pentru sâmbătă în Kazahstan au fost anulate. Despre acest lucru a relatat serviciul de presă al Ministerului Industriei și Dezvoltării Infrastructurii al Republicii.

„Un total de 216 zboruri sunt programate pentru 8 ianuarie, dintre care nouă zboruri sunt întârziate, 163 de zboruri sunt anulate. Toate celelalte zboruri vor fi operate conform programului”, se arată în mesaj.

Potrivit ministerului, principalele motive pentru toate întârzierile și anulările zborurilor sunt închiderea aeroporturilor din orașele Aktau, Taldykorgan, Alma-Ata și problemele cu internetul pentru pregătirea zborurilor.

Încărcarea militarilor și a echipamentelor Forțelor Aeropurtate pe aeronavele de transport militar Il-76, care zboară din Rusia spre Kazahstan, a început pe un aerodrom din regiunea Ivanovo. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării al Federației Ruse.

„La aeroportul din regiunea Ivanovo, a început încărcarea personalului militar și a echipamentelor aeriene pe aeronavele de transport militar Il-76, cu plecare spre Republica Kazahstan. Sunt planificate peste 20 de zboruri ce urmează a fi efectuate astăzi de avioane de transport militar ”, spune mesajul.

Autoritățile americane au aprobat întoarcerea în patria lor a angajatilor consulatului general din Alma Ata, ale căror atribuții nu sunt legate de activități de urgență, precum și a membrilor familiei întregului personal al acestei misiuni diplomatice. „La 7 ianuarie 2022, Departamentul de Stat a aprobat plecarea voluntară a funcționarilor publici ai Consulatului General din Alma-Ata, ale căror atribuții nu sunt legate de activități de urgență, precum și a membrilor de familie ai tuturor funcționarilor publici ai Consulatului General ”, se arată în documentul Departamentului de Stat.
Human Rights Watch, cu sediul în New York, a distribuit o declarație în care a declarat ilegitim ordinul armatei kazahe de a trage pentru a ucide. După punctul ei de vedere, o astfel de decizie este contrară obligațiilor legale internaționale ale țării. „[Autoritățile] Kazahstanului ar trebui să revoce imediat ordinul dat forțelor de securitate de a trage pentru a ucide și fără avertisment. Ordinul contrazice obligațiile legale internaționale ale Kazahstanului de a respecta și proteja dreptul la viață”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al organizației drepturilor omului.
La bancomatele din capitala Kazahstanului se epuizează numerarul, dar în multe magazine se poate plăti din nou cu cardul, relatează un corespondent TASS. Revoltele din Kazahstan au distrus climatul investițional al țării peste noapte, iar restaurarea acestuia va necesita eforturi enorme și s-ar putea să nu aibă loc în curând, a declarat Kyle Shostak, directorul companiei americane de investiții „Navigator Principal Investor”, pentru TASS. „Imaginea pozitivă de investitor a țării, pe care conducerea republicii și comunitatea de investitori o construiesc de atâția ani, s-a dovedit a fi stricata în câteva zile și va fi nevoie de mult timp și eforturi colosale pentru a o reface, iar efectul acestui lucru nu va fi evident”, a spus el.
Expertul a remarcat că numeroase videoclipuri cu revoltele care au inundat spațiul media vor servi investitorilor străini „o confirmare clară a cât de fragilă s-a dovedit a fi „prosperitatea economică” kazahă și cum, într-o singură noapte, întreaga imagine a țării poate fi radical revizuită”.
Statele Unite consideră că autoritățile kazahe sunt capabile să facă față singure tulburărilor, fără a implica CSTO, a declarat secretarul de stat american, Anthony Blinken.

„În ceea ce privește CSTO. Avem întrebări cu privire la natura cererii [Kazahstanului de asistență urgentă], de ce a fost înaintată, încercăm să obținem mai multe informații în această chestiune. Mi se pare că autoritățile și guvernul din Kazahstan au, cu siguranță, potențialul care permite să se ocupe în mod corespunzător de situația cu protestele, să o facă cu respectarea drepturilor protestatarilor, menținând în același timp legea și ordinea „, – a argumentat Blinken.

„Decizia privind participarea Armeniei la misiunea de menținere a păcii din Kazahstan a fost luată în cadrul logicii asigurării stabilității și securității’, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al țării, Armen Grigoryan.

El a menționat că „CSTO a folosit, pentru prima dată, mecanismele existente de răspuns la situații de criză, arătând cum ar trebui să funcționeze”. Grigoryan și-a exprimat speranța că „dacă Armenia se va găsi într-o situație dificilă, va primi asistență adecvată din partea statelor membre CSTO”.

ONU pleacă de la premisa că „utilizarea forței în Kazahstan trebuie să îndeplinească cerințele de necesitate și proporționalitate”, a spus reprezentantul oficial al secretarului general al organizației mondiale Stephan Dujarrick.  Potrivit reprezentantului ONU, „muniția reală ar trebui folosită numai atunci când este absolut necesar „împotriva unor anumite persoane”,  în cazul amenințării cu moartea sau răniri grave”.
ONU subliniază necesitatea respectării drepturilor omului și a standardelor internaționale în Kazahstan. Despre aceasta a anunțat reprezentantul oficial al secretarului general al organizației mondiale, Stefan Duzharrik, comentând declarația președintelui Republicii, Kassym-Zhomart Tokayev, despre intenția autorităților de a-i distruge pe cei care nu depun armele.
Air France nu plănuiește încă nicio modificare a planurilor sale de zbor pentru pasageri și va continua să utilizeze spațiul aerian al Kazahstanului, în ciuda situației instabile din anumite părți ale țării. „În prezent, aeronavele au voie să zboare prin spațiul aerian al Kazahstanului. Până acum, nu avem restricții pentru Kazahstan”, a declarat serviciul de presă al companiei aeriene. Compania de la Paris a precizat că acum Air France nu deservește zboruri pe teritoriul republicii, ci folosește spațiul aerian al acestei țări pentru zboruri către alte destinații.
Miniștrii de externe ai țărilor NATO au discutat despre situația din Kazahstan și consideră că „este importantă încetarea violenței și respectarea dreptului cetățenilor la proteste pașnice”.

Totodată, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a refuzat să răspundă la întrebarea cum va afecta situația din Kazahstan negocierile privind securitatea europeană dintre Rusia și țările NATO.

Militarii au mărit perimetrul zonei închise din jurul pieței Republicii din Alma-Ata. Este imposibil să te apropii direct de pătrat, militarii încep imediat să tragă în aer, transmit corespondenții străini din țară.
A consemnat, pe baza informațiilor disponibile pana la acest moment în presa internațională, Ciprian Pop