Publicat: 23 Septembrie, 2013 - 09:45
Share

Duminică, mii de români au umplut iarăşi străzi întregi din mai multe oraşe din ţară ceară Parlamentului renunţarea la exploatarea cu cianuri la Roșia Montană. În Capitală, mii de oameni au pornit într-un marş din Piaţa Universităţii spre Palatul Victoria. Și la Iaşi, manifestanţii au blocat traficul în oraş, dar și clujenii au ieșit în stradă.

Un protest spontan a avut loc și la Berlin, unde un grup de opozanți ai proiectului au intrat în cadru în timpul transmisiunii în direct a Digi24.

Majoritatea manifestanţilor de la Berlin erau români care au strigat lozinci atât în română cât şi în germană. Nu este însă singurul oraş din Europa unde românii din diaspora au organizat astfel de proteste. Manifestaţii mai au loc simultan în Paris, Madrid, dar şi în Budapesta, Amsterdam, Munchen sau Luxemburg.

„Ca și până acum, activitatea de protest se desfașoară pașnic, civilizat, protestatarii își desfășoară o activitate spontană, nu au fost înregistrate incidente”, a spus Georgian Enache.

Proteste au avut loc duminică seară în București, Iași, Cluj-Napoca și Craiova, pentru a opri începerea exploatării miniere de la Roșia Montană. Pe de altă parte, există și celaltă tabără, care vrea ca la Roşia Montană să fie pornit proiectul minereurilor aurifere.