5 octombrie 2022

Proteste israeliene față de declarațiile unui ambasador ucrainean care îl lăuda pe  liderul nazist Stepan Bandera

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Sunt oameni stângaci ca și pregătire, din păcate, și pe zona diplomatică și care, uneori, dețin funcții de o oarecare importanță. Este cazul ambasadorului ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, care vinerea trecută l-a lăudat într-un interviu pe liderul nazist Stepan Bandera. Cuvintele sale au stârnit valuri de proteste în întreaga lume, atât din partea unor organizații evreiești, cât mai ales din partea diplomației de la Tel Aviv.
Bandera a fost un colaborator ucrainean al celui de-al Treilea Reich în al Doilea Război Mondial. În timpul ocupației naziste a Ucrainei, el a scris:
„Evreii din URSS constituie cel mai loial grup susținător al regimului bolșevic conducător și avangarda imperialismului moscovit în Ucraina. Guvernul moscovito-bolşevic exploatează sentimentele anti-evreieşti ale maselor ucrainene pentru a le abate atenţia de la cauza reală a nenorocirii lor şi a le îndrepta, într-o perioadă de nemulţumire, spre pogromuri împotriva evreilor. OUN [Organizația Naționaliștilor Ucraineni] luptă împotriva evreilor ca susținător al regimului moscovito-bolșevic și, în același timp, conștientizează masele că principalul inamic este Moscova”.
Planul lor de acțiune sub ocupația nazistă prevedea: „Trebuie să-i anihilăm pe muskali [rușii], pe polonezii și pe evreii care ne sunt ostili în luptă, în special pe cei care se opun regimului, prin următoarele mijloace: deportarea de pe pământurile lor, eradicându-le intelectualitatea, care nu trebuie admisă în nicio funcție guvernamentală, și împiedicând la nivel global orice demers a acestei intelectualități (de exemplu, accesul la universitate). Cei considerați necesari pot lucra numai sub strictă supraveghere și pot fi înlăturați din posturile lor pentru cea mai mică vină… Asimilarea evreiască nu este posibilă.”
Acest tip este cel apărat de actualul ambasador al Ucrainei în Germania, spunând că „Bandera nu a fost un ucigaș în masă de evrei și polonezi” și susținând că nu există dovezi pentru astfel de acuzații.
Melynk a spus că a vorbi despre antisemitismul lui Bandera a fost „o narațiune rusă”, insistând că nu vrea să se distanțeze de moștenirea OUN și Bandera.
La rândul său, ambasada Israelului la Berlin a răspuns articolului după cum urmează: „Declarația ambasadorului ucrainean este o falsificare a faptelor istorice, minimizează Holocaustul și este o insultă la adresa celor care au fost uciși de Bandera și de oamenii săi. Declarațiile ambasadorului nu numai că subminează valorile pe care le ținem cu toții dragi și în care credem, dar subminează și lupta curajoasă a poporului ucrainean de a trăi după valori democratice și pace.”
În interviu, Melnyk a recunoscut că au existat crime ucrainene împotriva polonezilor, dar că „și polonezii au comis astfel de masacre” împotriva a zeci de mii de ucraineni.
Stângăcia nu a fost tocmai pe plac nici la Varșovia, unde autoritățile au contactat rapid Ministerul de Externe ucrainean, care a emis imediat următoarea declarație: „Suntem siguri că relațiile dintre Ucraina și Polonia sunt acum la apogeu. Ucraina mulțumește Poloniei pentru sprijinul său fără precedent în lupta împotriva agresiunii ruse. Nimic nu ne desparte, pentru că atât la Kiev, cât și la Varșovia există o înțelegere clară a necesității menținerii unității în fața amenințărilor presante. Cuvintele ambasadorului ucrainean în Germania Andriy Melnyk într-un interviu cu un jurnalist german, sunt părerea lui personală și, nu reflectă poziția Ministerului de Externe ucrainean”, a fost răspunsul MAE de la Kiev, cu toate că diplomatul ar fi trebuit să-și dea seama că, de la înălțimea funcției, este departe de a vorbi cu titlu personal, mai ales într-un context atât de sensibil.
Sursa foto: wikipedia.org
Ministerul de Externe – Kiev
A consemnat Ciprian Pop