25 mai 2022

PSD Alba: Eşec la licitaţia CJ Alba privind transportul public de persoane. Soluţia propusă de PSD

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conducerea Consiliului Judeţean Alba înregistrează un prim eşec la licitaţia privind transportul public de persoane prin curse regulate, după ce doar 30 de trasee, din totalul de 70, au fost ofertate de către operatorii economici. Aşa cum era de aşteptat, toţi transportatorii ofertanţi au fost interesaţi doar de traseele profitabile şi au evitat rutele marginale pentru care au fost alocaţi mai puţini bani.

Soluţia propusă de consilierii judeţeni ai PSD Alba este anularea acestei proceduri de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean – care s-a dovedit un eşec total – şi gruparea traseelor avantajoase, cu cele care aduc câştiguri mai mici.

În acest fel, operatorii economici care optează pentru trasee cum sunt Sebeş-Lancrăm-Alba Iulia sau Alba Iulia-Meteş-Zlatna sau Cugir-Vinţu de Jos-Alba Iulia sau Aiud-Teiuş-Alba Iulia, de peste 10 milioane de lei, au obligativitatea să depună oferte şi pentru alte trasee mai puţin profitabile care vizează în special mediul rural sau zonele montane.

Procedura trebuie regândită şi revizuită pentru ca autobuzele să ajungă şi în zonele marginale. Caietul de sarcini trebuie întocmit, astfel încât, un traseu productiv să vină la pachet, spre exemplu, cu alte trei/patru trasee mai puţin avantajoase. Profitabilitatea nu este dată doar de sumele prevăzute în licitaţie, ci şi de biletele vândute către călători. La final, transportatorii câştigau mai puţin, dar interesul public era satisfăcut. Să nu uităm că acesta este un serviciu pe care Consiliul Judeţean Alba trebuie să îl asigure!

Reamintim că CJ Alba a organizat, recent, licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate, pentru perioada 2022 – 2028. La 31 decembrie 2021 expiră contractele încheiate cu operatorii de transport, de la nivelul judeţului, iar în situaţia de faţă există trasee care riscă să rămână neacoperite.

Consilierii judeţeni ai PSD Alba au mai atras atenţia, anterior, asupra faptului că serviciul de transport public de persoane nu corespunde necesităţilor oamenilor, în sensul că pe anumite trasee, din zone rurale, autobuzele nu ajung deloc sau mult prea puţin, raportat la nevoile de mobilitate.

O conducere PSD a Consiliului Judeţean Alba ar fi luat în calcul varianta curajoasă a înfiinţării unei companii proprii de transport, cu care să se acopere o parte dintre trasee, având în vedere fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Uniunea Europeană oferă posibilitatea primăriilor şi consiliilor judeţene să achiziţioneze mijloace de transport verzi, nepoluante. CJ Alba ar putea să gestioneze, parţial, în regie proprie, acest serviciu public, iar astfel să vină în sprijinul oamenilor.

Consilierii judeţeni ai PSD Alba,
Marcela Dărămuş;
Corneliu Mureşan;
Marcel Oţoiu;
Ioan Matei;
Laurenţiu Crişan;
Petru Dragosin.
Comunicat de presă – PSD Alba