16 octombrie 2021

PSD cere dezbatere în Parlamentul European pentru combaterea creşterii preţurilor la energie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Delegaţia PSD din Parlamentul European a solicitat dezbatere de urgenţă, cu rezoluţie, în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie, în legătură cu creşterea preţurilor la energie, o problemă majoră existentă la nivelul României, dar şi al Uniunii Europene.

Eurodeputaţii PSD au pus accent pe necesitatea unui plan european concret, care să se bazeze pe identificarea unor soluţii rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice şi chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri.

Este o nouă cale prin care PSD se luptă pentru stoparea creşterii facturilor românilor. PSD e singurul partid care acţionează insistent şi perseverent pentru protejarea populaţiei şi a companiilor faţa de scumpirile masive ale electricităţii şi gazului. Pe toate căile, parlamentare, interne şi externe, prin iniţiative, solicitări oficiale şi luări de atitudine, PSD se implică în rezolvarea crizei energetice actuale.

Vreau să subliniez foarte clar că preţul la energie afectează atât cetăţenii, în mod direct, prin majorarea costurilor pentru facturile la gaze şi energie electrică, cât şi indirect, prin creşterea preţului la celelalte produse. Creşterea facturilor la energie şi gaze va duce la creşterea în cascadă a tuturor preţurilor, inclusiv la alimentele de bază, în condiţiile în care pensiile şi salariile au fost îngheţate.

Mai mult, companiile româneşti sunt afectate de aceste creşteri accelerate, produsele de export devenind necompetitive, ceea ce antrenează falimente în lanţ, şomaj şi mai multă sărăcie.

Vă reamintesc că fostul Guvern PSD a adoptat mult hulita Ordonanţă de urgenţă 114, care tocmai asta făcea, plafona preţurile la energie şi gaze, tocmai pentru a proteja cetăţenii români şi firmele din România, în special firmele mici şi mijlocii. Evident coaliţia de „centru-noaptea” a abrogat respectivele prevederi imediat ce a ajuns la putere.

PSD luptă şi acum pentru a limita efectele politicilor de sărăcire a românilor promovate de actuala majoritate. Astfel, PSD a iniţiat 6 acţiuni majore:

1. Delegaţia PSD din Parlamentul European a solicitat o dezbatere de urgenţă şi adoptarea unei rezoluţii pe tema creşterii preţurilor la energie, în sesiunea care începe în octombrie;

2. PSD a depus un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor la plata facturilor la energie electrică şi gaze naturale. Menţionez că majoritatea IMM-urilor sunt româneşti şi au nevoie de ajutor pentru a nu da faliment şi pentru a avea produse competitive;

3. PSD a iniţiat Legea de plafonare a preţurilor electricităţii şi gazului pentru consumatorii casnici;

4. PSD a determinat majoritatea să adopte în regim de urgenţă Legea consumatorului vulnerabil;

5. PSD promovează hotărât necesitatea majorării salariului minim cu 200 de lei net, pentru sprijinirea românilor cu venituri mici în faţa creşterii preţurilor;

6. PSD a reuşit constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă, pentru a afla care sunt cauzelor creşterii preţurilor la gaze şi energie.

Vreau să felicit colegii meii din Parlamentul European pentru iniţiativă şi să le urez mult succes. Adoptarea unei rezoluţii la nivelul Parlamentului European va forţa Guvernul din România, oricât de neoliberal ar fi, să adopte măsuri juste pentru români, nu doar pentru profitul unor firme.

Mirela Furtună, deputat PSD