1 iulie 2022

PSD Sebeş: Extinderea Spitalului din Sebeş costă cât construcţia de la 0 a unui spital imens din Bucureşti!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PSD Sebeş: Extinderea Spitalului din Sebeş costă cât construcţia de la 0 a unui spital imens din Bucureşti! Susţinem proiectele pentru sănătate, dar nu şi risipa banilor!

Consilierii locali ai municipiului Sebeş susţin toate investiţiile pentru Spitalul Municipal, dar nu şi lipsa totală de transparenţă în cheltuirea banului public. Orice proiect de hotărâre trebuie fundamentat, iar cheltuirea fiecărui leu din banii publici trebuie justificată. Extinderea Spitalului Municipal din Sebeş costă cât un spital nou, construit de la zero, cu toate secţiile şi compartimentele care să răspundă tuturor necesităţilor medicale ale pacienţilor, indiferent de diagnostic sau patologie.

În 5 ani de mandat, primarul Dorin Nistor nu a reuşit să extindă Spitalul Municipal Sebeş, în ciuda bugetului generos al municipiului, a oportunităţilor de finanţare europeană şi guvernamentală, iar acum îşi revarsă frustrările asupra consilierilor locali PSD, care nu votează orbeşte, la comandă, deoarece nu vor să fie părtaşi la cheltuirea iresponsabilă a banilor publici. Într-un material de presă, acesta minte şi atacă, fără a avea simţul penibilului şi fără a conştientiza câte promisiuni neonorate va avea după 8 ani de mandat.

În fapt, Dorin Nistor a venit în faţa consilierilor locali, în 2017, 2019 şi 2021, cu proiecte de hotărâre ce vizează aprobarea studiilor de fezabilitate privind obiectivul de investiţii „Extindere Spital Municipal Sebeş”.

În primul rând, ne-am săturat să plătim atâtea studii de fezabilitate şi vrem concretizarea lor!

În al doilea rând, în 2017 investiţia privind construcţia unui nou corp se ridica la 14 milioane de euro, în 2019 la 18 milioane de euro, iar în 2021 se ridică, atenţie, la 65 de milioane de euro (50 de milioane de euro fără aparatură medicală). Înţelegem scumpirea preţurilor la materialele de construcţii, dar şi modificările de proiect privind extinderea, însă nu şi lipsa de logică. Votarea alocării oricărei sume, fără raţiune şi fundamentare, poate însemna la un moment dat complicitate.

Spre exemplu, în anul 2019, preţul/metru pătrat, de construcţie, potrivit Hotărârii de Consiliu Local iniţiată de către primar, era 2.800 de euro, iar în 2021, preţul pentru un metru pătrat este de 4.836 de euro. Cum se justifică, domnule primar, această diferenţă extrem de mare?! Chiar atât de dezastruoasă a fost guvernarea PNL-USR, încât preţurile privind construcţiile au explodat atât de mult?! În timp ce veniturile oamenilor au rămas la fel sau au scăzut?!

Procentele privind creşterea preţurilor la materialele de construcţii sunt prevăzute în datele Institutului Naţional de Statistică, iar ajustările se fac conform Ordonanţei de Urgenţă (în cazul proiectelor începute) şi nu sunt atât de mari.

Spre exemplu, Consiliul Local Braşov a adoptat în şedinţa din 29 septembrie 2021 proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de prefezabilitate aferent noului Spital de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase. Acesta se va construi pe o suprafaţă totală de 43.000 mp, iar costurile sunt estimate la 73 de milioane de euro (rezultă 1.697 de euro/mp)

Un alt exemplu este la Oradea, unde se va construi un nou ambulatoriu, cu circa 11,5 milioane de euro, pe o suprafaţă desfăşurată de peste 30.000 de metri pătraţi (rezultă 383 euro/mp). Şi această investiţie a fost anunţată tot după scumpirile la toate produsele şi serviciile.

La Bucureşti, în luna septembrie, a fost prezentată construcţia unui nou spital cu toate secţiile şi compartimentele necesare funcţionării şi care, potrivit studiului de fezabilitate, va costa circa 69 de milioane de euro.

Să nu mai vorbim de iniţiative private: Cu 30 de milioane de euro, bani strânşi din donaţii, la mică distanţă de centrul Bucureştiului, a fost ridicat un spital cu opt etaje, pentru copiii bolnavi de cancer.

În HCL-ul prezentat în Consiliul Local Sebeş, nu erau menţionate secţiile şi compartimentele care vor funcţiona în partea de extindere şi multe alte aspecte relevante. Suprafaţă desfăşurată propusă a noului corp de clădire de la Spitalul Municipal Sebeş este de 10.339 mp, iar investiţia se ridică la 65 de milioane de euro (50 de milioane fără aparatură medicală, respectiv 4.836 de euro/mp construit – cel mai mare preţ întâlnit).

Consilierii locali ai PSD Sebeş au avut, astfel, o singură întrebare: Cum sunt posibile aceste diferenţe?

Consilieri locali PSD Sebeş:

Radu Cristian
Luca Nicolae
Salău Marius
Bogdan Dorin – Aurelian
Blaga Lucian