14 august 2022

PSD Suceava: La recenta rectificare bugetară, Guvernul a împărţit banii fără niciun criteriu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PSD Suceava: La recenta rectificare bugetară, Guvernul a împărţit banii fără niciun criteriu. Doar strict politic şi discreţionar.

Nu s-a ţinut cont de tipul unităţii administrativ teritoriale, de mărime, de numărul de locuitori, de costurile efective, de angajamentele în derulare, etc. Efectiv premierul demis Cîţu şi-a plătit voturile care l-au făcut preşedinte PNL, cu bani publici, iar cifrele demonstrează acest lucru. Dintr-un miliard de lei alocaţi, 80% a mers către administraţiile PNL. Aleşii PSD, deşi ca pondere sunt cei mai mulţi- reprezintă aproape jumătate din numărul total-au primit doar firimituri, doar un rest de 20% din miliardul alocat.

Astfel, PSD are 1362 de primari, dintr-un total de 2907, adică 46,85%. Cu toate acestea, 156 de primării PSD n-au primit niciun leu. Zero! Alte 1021 de primării PSD au primit doar câte 50.000 de lei. Adică 10.000 de euro fiecare. Adică aproape zero! Iar restul sume variabile, dar care nu se compară cu sumele celor de la PNL. Primarii PNL, sau mai bine zis baronii lui Cîţu şi Iohannis au primit între 200 mii şi 7 milioane lei/unitate administrativ teritorială.

Considerăm că această diferenţă făcută pe criterii politice este o imensă bătaie de joc la adresa românilor. Iohannis, Cîţu şi toată clica de dreapta cocoţată la putere, cu premeditare şi cu tupeu ordinar, pedepsesc încă odată milioane de oameni, doar pentru că trăiesc în localităţi conduse de PSD. Şi din păcate, în multe localităţi fără un minim sprijin nu se mai poate asigura nici măcar plata facturii la energie electrică, în condiţiile scumpirilor masive. De căldură nici nu mai poate fi vorba. Vor rămâne şcoli în întuneric şi frig, spitale, dispensare, creşe, grădiniţe.

În judeţul nostru, tot criteriile politice au fost cele care au tranşat împărţirea banilor. Astfel, deşi Suceava a primit de la Guvern pentru proiecte locale a doua sumă ca mărime din ţară, grosul banilor s-au dus către primarii PNL aflaţi în funcţie, aceştia primind în medie sume de 8 ori mai mari decât primarii PSD, care s-au ales cu firimiturile de 50 000 de lei pe unitatea administrativă. Ca să nu mai zicem de cei 11 primari din judeţ care nu au primit nimic, aceştia fiind de la USRPLUS, PMP, Alternativa Dreaptă, ProRomânia, PSD şi un independent.

Din păcate nu putem crede că preşedintele PNL Suceava, care este totodată şi prim-vicepreşedinte PNL la nivel naţional dar şi preşedintele CJ Suceava, a fost străin de aceste alocări, făcând în aşa fel încât să-şi avantajeze oamenii loiali din partid, lăsându-i pe ceilalţi primari la voia sorţii. Cât am fost la putere , noi nu am procedat aşa. Pentru că am înţeles că şi în comunele unde nu aveam primarii noştri, locuiesc tot români. Dar noi suntem de la PSD, nu de la PNL, iar astfel de practici le considerăm de-a dreptul ruşinoase.

Senator, Ioan Stan
Comunicat de presă – PSD Suceava