27 mai 2022

Publicația germană Spiegel: „Comandantul Suprem al Forțelor Aliate ale NATO în Europa invita Aliații să consolideze prezența NATO în Bulgaria și România”

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Publicația germană Spiegel: „Comandantul Suprem al Forțelor Aliate ale NATO în Europa invita Aliații să consolideze prezența NATO în Bulgaria și România”
Todd Walters a cerut o extindere a prezenței alianței ca răspuns la o presupusă acumulare de trupe ruse în apropierea granițelor cu Ucraina.

Generalul american Tod Walters, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate ale NATO în Europa, a propus Aliaților extinderea prezenței alianței pe flancul estic, și anume în Bulgaria și România, ca răspuns la presupusa acumulare de trupe rusești lângă granițele Ucrainei. Revista Der Spiegel a relatat acest lucru sâmbătă, citând surse.

Potrivit publicației, generalul a făcut o astfel de propunere în cadrul unei videoconferințe cu participarea reprezentanților țărilor – parteneri în alianță. El a cerut extinderea prezenței NATO în Bulgaria și România, la fel ca mai devreme în Polonia și statele baltice, în cadrul misiunii Enhanced Forward Presence.

Potrivit lui Walters, o creștere a contingentului ar fi un semnal pentru Moscova că NATO nu intenționează să observe acțiunile Federației Ruse în apropierea granițelor Ucrainei fără a lua măsuri. El a susținut în timpul videoconferinței că, în opinia sa, aceasta nu constituie o provocare, ci era necesară pentru „reasigurare”. Generalul i-a asigurat pe aliați că alianța intenționează să adere în continuare la Actul de fondare Rusia-NATO, adică trupele nu vor fi staționate în mod permanent, dar se are în vedere rotația lor.

Oficial, alianța nu a confirmat încă discuția privind extinderea misiunii, scrie Spiegel. Potrivit acestuia, primite din surse diplomatice, subiectul va fi discutat la următoarea întâlnire a miniștrilor apărării din NATO.

Un întreg pachet de măsuri
Publicația a menționat că Walters a fost instruit să se gândească la o posibilă reacție în cazul unei invazii rusești a Ucrainei și să elaboreze propuneri specifice. Drept urmare, el a prezentat „un întreg pachet de măsuri”, în special, a cerut aliaților să întărească monitorizarea unui posibil conflict în regiune, inclusiv prin intermediul sateliților, și să transmită imediat toate informațiile către alianță.

Der Spiegel scrie că propunerea generalului a fost întâmpinată cu controverse în NATO: în țările din Europa de Est, ideile sale au fost binevenite, în timp ce alte state, inclusiv Germania, au reacționat cu reținere. Planurile lui Walters amenință să reprezinte o provocare serioasă pentru coaliția de guvernământ a Republicii Federale Germania, deoarece, de exemplu, social-democrații, în special aripa stângă a partidului, sunt sceptici cu privire la misiunea NATO pe flancul estic.

Recent, în Occident și în Ucraina, au existat tot mai multe declarații despre o presupusă posibilă invazie rusă a teritoriului ucrainean. Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a calificat astfel de informații ca fiind goale și nefondate, subliniind că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. Totodată, el nu a exclus probabilitatea unor provocări care să justifice astfel de declarații și a avertizat că încercările de rezolvare a problemei cu forța în sud-estul Ucrainei vor avea cele mai grave consecințe.

Ciprian Pop