21 mai 2022

Publicistica revine cu noi sezoane ale emisiunilor consacrate la TVR 1

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Reportaje cutremurătoare sau fascinante, secrete şi istorii păstrate din vremuri străvechi, anchete, informaţii inedite despre viaţa românilor în trecut şi în prezent, poveşti ale unor oameni remarcabili care îşi practică meseriile cu pasiune fac parte din oferta TVR 1 a acestei primăveri. Din această săptămână, vedem ediţii în premieră ale unora dintre cele mai apreciate emisiuni de publicistică.

Din 7 aprilie, emisiunile de publicistică ale Televiziunii Române revin pe micul ecran cu sezoane noi. Premierele „Adevăruri despre trecut”, „Istorii ascunse”, „Dispăruţi fără urmă”, „#creativ” şi „Dosar România” propun subiecte ce ne vor capta atenţia şi ne vor ţine cu ochii pe TVR 1.

Miercurea seara, de la 22.30, începând din 7 aprilie, pătrundem la TVR 1 în misterele şi legendele vehiculate din vremuri străvechi în spaţii bine delimitate din România.

În noul sezon al emisiunii „Istorii ascunse” aflăm povestea înrudirii lui Iancu de Hunedoara cu sultanul Mehmed al II lea, descoperim secrete ale dacilor şi romanilor din zona Munţilor Metaliferi, dar şi secretele Podgoriei Aradului, printre care fantoma de la Halta Lupilor din Covăsânţ, cetatea de pe dealul Şiriei, documentele uitate ale Muzeului din Şiria sau conacul din Pâncota. Poveştile fantastice ale localităţii Coronini din judeţul Caraş-Severin – un personaj mitologic, o insectă care a făcut prăpăd în zona Clisurii Dunării, peşteri care ascund întâmplări misterioase şi ritualuri străvechi prin care cei morţi sunt conduşi spre lumea de dincolo – precum şi istoriile ţesute în jurul cetăţii Sf. Ladislau sunt descifrate, de asemenea, pentru telespectatorii TVR 1.

O ediţie a emisiunii care cercetează „Istorii ascunse” din ţara noastră ne prezintă caraşovenii, o populaţie care trăieşte în şapte sate de lângă Reşiţa, iar locurile sacre, comorile ascunse şi întâmplările ciudate din Banatul montan fac subiectul unei alte premiere. „Istorii ascunse” începe pe 7 aprilie, de la 22.30, la TVR 1.

Să nu ştii ce se întâmplă cu cei dragi, să nu ştii dacă trăiesc sau nu este o realitate dură, cu care se confruntă, din păcate, multe familii din România. Aceste familii cărora le-au dispărut fără urmă fraţi, surori, părinţi sau copii nu îşi pot continua viaţa, nu pot merge mai departe până nu află ce s-a întâmplat cu cei pe care îi iubesc. Până nu ştiu dacă, atunci când merg la biserică, lumânarea pe care le-o aprind să o aşeze la vii sau la morţi.

Pentru aceste familii disperate, ale căror răni sufleteşti sunt încă deschise, echipa emisiunii „Dispăruţi fără urmă” demarează noi căutări, încercând să afle orice informaţie care ar putea duce la lămurirea situaţiilor lor. Din 8 aprilie, în fiecare seară de joi, de la ora 22.00, la TVR 1, Rafael Udrişte ne prezintă cazuri de dispariţii inexplicabile, într-un nou sezon de premiere ale emisiunii „Dispăruţi fără urmă”.

Vinerea, de la 23.00, cunoaştem tineri remarcabili în domeniile lor, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”.

De la design de bijuterie, de la muzică pop, la design grafic sau comandant de aeronavă care scrie cărţi pentru copii, emisiunea realizată şi prezentată de Claudia Spătărescu portretizează, într-un stil dinamic şi modern, personaje care pot servi drept modele prin ceea ce fac, dar, mai ales, prin pasiunea cu care îşi urmează menirea. Îi vom regăsi, printre aceştia, pe Mihaela Speranţa Cherciu, designer de bijuterii din ceramică, cantautoarea Ana Coman, designerul de brand şi artistul vizual Eugen Erhan sau Andreea Liţescu, comandant de aeronavă. Emisiunea „#creativ” se remarcă prin montajul realizat cu extrem de multă agilitate. Fiecare fragment de interviu este filmat din nenumărate unghiuri, iar o parte din emisiune continuă să fie filmată cu telefonul mobil, surprinzând, astfel, momente autentice şi foarte haioase. Prima ediţie se vede pe 9 aprilie, de la ora 23.00, la TVR 1.

Şi „Dosar România” revine cu un nou sezon, din 11 aprilie. Subiectele abordate de producătorul Răzvan Butaru şi echipa sa dezvăluie viaţa, problemele şi bucuriile celor de lângă noi, dar şi cu investigaţii ce vor scoate la lumină afaceri necurate acolo unde nimeni nu bănuieşte că ar putea să se întâmple. Vom descoperi situaţii-limită, probleme ale oamenilor care încearcă să supravieţuiască, după ce afacerile lor au fost distruse de blocajul generalizat din cauza pandemiei covid, dar vom afla şi istoria celui mai mare combinat siderurgic, de la Hunedoara, pus la pământ de tot felul de interese. Vor urma reportaje în vârf de munte, cu familii izolate care îşi cresc cu greu copiii, dar şi o investigaţie despre poluarea de lângă Târgu-Jiu. Apoi, în apropiere, la Petroşani vom surprinde afaceri necurate, pe milioane de euro, la teatru, şi vom asculta relatările dramatice ale unor foşti pacienţi covid. Din 11 aprilie, în fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 redeschide „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

Reamintim că tot din această săptămână, pe 7 aprilie, la ora 22.00, vedem la TVR 1 prima ediţie din sezonul 11 „Adevăruri despre trecut”, dedicată vaccinării în perioada comunistă. Fenomene şi personalităţi istorice care au influenţat fundamental soarta românilor timp de aproape 50 de ani se constituie în noi subiecte ale emisiunii. Noul sezon ne propune o serie de ediţii în premieră despre viaţa românilor înainte de 1990.