26 mai 2022

Puii de câine se nasc gata să interacționeze cu oamenii, potrivit unui recent studiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cățelușii sunt gata să comunice cu oamenii la scurt timp după naștere, spune Emily Bray, care în prezent întreprinde studii de etologie canină în cadrul doctoratului său la Centrul pentru Cunoaștere Canină de la Școala de Antropologie a Universității din Arizona.

„Puii vor arăta și vor întoarce privirea socială a unei persoane și vor folosi cu succes informațiile furnizate de acea persoană într-un context social încă de la o vârstă fragedă, totul înainte de orice experiență extinsă cu oamenii”, a spus Bray.

Bray studiază și dezvoltarea câinilor ghid în colaborare cu Canine Companions, o organizație non-profit care oferă gratuit  câini  adulților, copiilor și veteranilor de război americani cu dizabilități fizice sau cognitive.

Grupul de câini de serviciu este excelent pentru studiu, deoarece oferă cercetătorilor mai multe opțiuni pentru a determina cât de mult din comportamentul unui câine se datorează geneticii în comparație cu mediul sau cu antrenamentul.

Într-un studiu publicat joi în revista Current Biology, Bray și echipa ei au testat 375 de pui care aveau aproximativ 8 săptămâni pe o serie de măsuri sociocognitive care fuseseră deja testate la câinii adulți.

O sarcină a fost de a realiza contactul vizual cu cercetătorul, alta a fost de a urmări gestul mâinii și ochilor cercetătorului către o delicatesă ascunsă sub una din două căni, la aproximativ 1,3 metri distanță.

„Știm că adulții canini sunt buni la aceste sarcini”, a spus Bray. „Când începe? Este nevoie de ani de zile pentru a observa oamenii și pentru a trăi cu oamenii, sau această capacitate este ceva pentru care sunt mai pregătiți biologic și care a evoluat prin domesticire? ” Aceasta este întrebarea la care a încercat să răspundă cercetătoarea din SUA.

Studiile ei, axate pe nu mai puțin de 375 de puiuți de Labrador, Golden Retriever sau metiși ai acestor rase a conchis că acești adorabili cățeluși se nasc gata să interacționeze cu oamenii.

Un cățeluș în vârstă de 8 săptămâni urmează un subiect uman chiar și fără a beneficia de hrană în schimb.

Mai mult de 40% din capacitatea unui cățeluș de a urmări punctul cu degetul sau privirea unui om și atașamentul față de noi ar putea fi explicată prin genele pe care le-au moștenit, a spus Bray.

„Este o ecuație pe care o putem calcula pentru că acum cunoaștem performanța comportamentală și știm cât de strâns sunt legați toți puii, pentru că avem genealogiile lor”, a spus ea. Aceasta este prima dovadă directă care arată că există o bază genetică a empatiei și atașamentului câinelui față de om.

Un rezultat al cercetării, a spus Bray, este că va oferi mai multe indicii asupra trăsăturilor unui câine care va deveni, în cele din urmă, un câine de serviciu de succes, ceea ce ar putea face procesul de selecție și antrenament mai eficient, dar aduce cu sine și dovada minunăției acestui animal, cu adevărat „cel mai bun prieten al omului”, dacă mai erau oameni care aveau îndoieli în acest sens.

Ciprian Pop