8 decembrie 2021

Puncte Gastronomice Locale în judeţul Sibiu

Grilled salmon with French fries and asparagus

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Protocol de colaborare între Consiliul Judeţean Sibiu şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu

Joi, 15 iulie 2021, Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu a semnat alături de directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, Cristian Popa un protocol de colaborare în vederea sprijinirii producătorilor locali în procesul de înfiinţare a Punctelor Gastronomice Locale (PGL).

Prin acest protocol Consiliului Judeţean Sibiu îi revin sarcinile de a identifica producători interesaţi de înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale, de a colabora cu autorităţile locale şi cu IMM-urile, precum şi de a organiza diverse întâlniri pentru informarea persoanelor interesate cu privire la conceptul unitar de Punct Gastronomic Local, modul de organizare, documentele necesare şi condiţiile de autorizare.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, parte a protocolului, va verifica atât documentaţiile depuse, cât şi îndeplinirea condiţiilor igienico- sanitare ale locaţiei vizate pentru desfăşurarea activităţii Punctului Gastronomic Local.

„Punctele Gastronomice Locale reprezintă cea mai bună variantă prin care putem oferi celor care călătoresc prin judeţul nostru oportunitatea de a se bucura de bucatele tradiţionale sibiene. Ne dorim să venim în sprijinul producătorilor pentru ca, în scurt timp, să integrăm pe harta turistică a judeţului Sibiu o serie de astfel de puncte, care vor oferi turiştilor experienţe gastronomice unice”, a declarat preşedinta CJ Sibiu Daniela Cîmpean.

Punctele Gastronomice Locale presupun servirea mesei în gospodăria proprie a unui număr limitat de persoane (max. 12 persoane), iar meniul zilnic va cuprinde o gamă redusă de preparate tradiţionale locale care vor fi realizate de proprietar şi membrii familiei acesteia. În prezent, în judeţul Sibiu sunt înfiinţate 13 Puncte Gastronomice Locale.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, prin personalul cu atribuţii în domeniu din cadrul Biroul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă Informatizată, precum şi din cadrul Laboratorului Sanitar – Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale asigură facilităţii pentru depunerea, preluarea şi prelucrarea în cel mai scurt timp a documentaţiei depuse de către solicitant şi posibilitatea efectuării plăţilor online (prin ordin de plată). De asemenea, aceştia verifică evaluarea unităţilor de tip PGL, înregistrarea sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 111/2008.” a declarat directorul executiv dr. Popa Cristian Radu.

Detalii despre înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) pot fi obţinute de la Compartimentul Dezvoltare Durabilă a Consiliului Judeţean Sibiu, adresă de e-mail: dezvoltare@cjsibiu.ro. Compartimentul a fost înfiinţat ca rezultat al derulării proiectului european EUREGA Interreg Europe şi are ca scop identificarea, promovarea şi asistenţa IMM-urilor locale şi a start-up-urilor, precum şi realizarea unor acţiuni de comunicare şi diseminare pentru promovarea gastronomiei locale şi implicit a producătorilor din judeţul Sibiu.

De asemenea, ghidul „Ghid de bune practici de igienă şi producţie culinară – PUNCT GASTRONOMIC LOCAL” poate fi consultat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, accesând link-ul:

http://www.ansvsa.ro/download/ghiduri_-_toate/ghid_sig.alim_.si_sanat.publica/Punct-Gastronomic-Local-Ghid-de-bune-practici-de-igiena-si-productie-culinara.pdf

Întocmit,
Tania Stroia – Inspector, Serviciul Relaţii Publice, CIC şi Informatică