Publicat: 13 Iunie, 2019 - 12:52

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la modul de atribuire a codului CUIANT, Agenţia Naţională de Transplant face următoarele clarificări:

Codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Naţional de Transplant) este un cod unic, care se atribuie unui pacient în momentul în care este înscris pe lista de aşteptare. Atribuirea codului CUIANT se face conform prevederilor OMS 477/2009. Codul CUIANT se poate acorda şi în ziua intervenţiei, acest aspect nu este incorect sau ilegal, fiind o consecinţă a cursivităţii actului medical. Ordinea înscrierii pe listă este doar unul dintre criterii, însă cel mai important este criteriul urgenţei. De exemplu, dacă vine un pacient cu insuficienţă hepatică din cauza unei intoxicaţii cu ciuperci, acest pacient moare dacă în cel mai scurt timp nu primeşte un ficat nou. El poate fi inclus pe listă în ziua respectivă, primeşte codul CUIANT şi în aceeaşi zi poate să beneficieze de un transplant de ficat - dacă există un donator compatibil. Exemplele pot continua şi în cazul transplantului de cord sau de rinichi.

Ultimele 3 luni au reprezentat un reviriment al activităţii de transplant, ceea ce a dus la o şansă nesperată a unor pacienţi români de a trăi datorită organelor donate de "îngerii" lor. Criza de încredere în sistemul de transplant indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile marchează "un mare pas înapoi" şi determină pierderea de vieţi omeneşti.

Donarea de organe este un gest uman. Mulţumim celor care au puterea să dăruiască viaţă dincolo de durerea lor. Sperăm în continuare ca populaţia să aibă încredere în sistemul de transplant din România. Preocuparea noastră de zi cu zi este ca pacienţii de pe listele de aşteptare să aibă acces la această formă de vârf a practicii medicale într-un mod unitar şi echitabil. Există un drum lung de la momentul declarării morţii cerebrale până la momentul finalizării prelevării multiorgan. Procedurile sunt absolut transparente.

Un rol important în actul de donare îl are şi înţelegerea acestui gest profund altruist. Aşa cum am spus de nenumărate ori, contăm foarte mult şi pe sprijinul mass mediei, care nu o dată s-a dovedit extrem de eficientă în acest demers prin campaniile de presă susţinute. Toate aceste eforturi converg către acordarea unei şanse la transplant a unui număr cât mai mare de pacienţi, practic unei şanse la viaţă.

Până la data de 13 iunie 2019, în România s-au înregistrat 33 de donatori pentru intervenţii de prelevare multiorgan. La nivel naţional au fost identificate 81 declarări de moarte cerebrală, în 19 cazuri familia a refuzat donarea, în celelalte 29 de cazuri, alte cauze medicale nu au permis prelevarea. S-au efectuat 22 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 4 intervenţii de ficat de la donatori în viaţă, 55 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 26 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă.

De asemenea, în primele 6 luni s-au realizat două transplanturi de cord şi două de plămân şi au fost exportate doua grefe cardiace şi cinci grefe pulmonare către Eurotransplant.

Tag-uri Institutii: