Publicat: 28 Iunie, 2012 - 13:23
Share

În contextul recentei dezbateri pe tema compatibilității sau incompatibilității unor judecători de la Curtea Constituțională, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra prevederilor articolului 144 din Constituție, potrivit căruia: “Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare alta funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior”.

“In declaratia asumata pe Facebook, judecatoarea Iulia Motoc face o serie de  precizari care nu elimina insa starea de incompatibilitate. Astfel, potrivit declaratiei magistratei, “1. Calitatea de expert al unui organism nu este o funcţie publică. Mulţi membri ai Comisiei de la Veneţia sunt judecători ai Curţilor Constituţionale 2. Sunt expert neremunerat în Comitetul Drepturile Omului, O.N.U şi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE 3. Aceste două calităţi nu sunt funcţii publice”.
In opinia FACIAS, in mod cu totul suprinzator pentru un judecator la Curtea Constitutionala, aceste observatii partiale nu raspund fondului problemei.
Astfel, textul Constitutiei este clar si precizeaza ca inclusiv functiile private vizate exclusiv in precizarea doamnei Motoc fac obiectul incompatibilitii, si nu doar cele publice. 
De asemenea, caracterul remunerat sau neremunerat este irelevant pentru stabilirea incompatibilitatii deoarece legea nu distinge. Daca doamna judecatoare Motoc ar fi consilierul personal neremunerat al presedintelui Basescu, ar functiona in continuare argumentul remunerarii pentru stabilirea compatibilitatii?
In plus, exceptia acceptata de Constitutie este unica si explicita si nu se aplica functiilor ocupate de doamna Iulia Motoc“, se arată în comunicatul de presă al FACIAS.