Publicat: 30 Iulie, 2012 - 12:37
Share
Din punct de vedere politic Basescu este demis!

Prezentăm punctul de vedere al PNL referitor la referendum:

În ciuda boicotului dictat de PDL și a imixtiunii nepermise a lui Viktor Orban în viața noastră politică internă, românii au ieșit masiv la vot pentru a-și exprima opțiunea.

·         Este evident că Traian Băsescu nu mai are nici un fel de legitimitate și nu se mai poate întoarce la Cotroceni, ignorând votul a 8 milioane de români. Niciodată o acțiune politică n-a avut o susținere atât de mare.

·         Este o înfrângere devastatoare a lui Traian Băsescu, care nu poate fi acoperită de nici un artificiu procedural.

·         Din punct de vedere politic, Traian Băsescu este demis.

·         PDL a viciat în mod deliberat votul și participarea, prin boicotarea referendumului.

·         Referendumul s-a desfășurat respectarea regulilor democratice. Acest lucru a infirmat încă o dată acuzațiile aberante și mincioase pe care propaganda PDL le-a adus în zilele precedente, tema iresponsabilă a „loviturii de stat” și teoria fraudării, care trebuiau să justifice agățatul cu orice preț de putere al lui Traian Băsescu și a grupării din jurul său.

·         În nici un stat european și în nicio țară democratică un președinte sau lider politic nu își oprește cetățenii să-și exprime voința politică.

·         Avem o responsabilitate față de cei 8 milioane de români pe care îi reprezentăm și al căror mesaj a fost cât se poate de clar.

·         Nimeni nu are dreptul să ignore și sfideze voința celor 8 milioane. Comparația cu scrutinele precedente este cât se poate de relevantă:

o   În 2009, în primul tur al alegerilor prezidențiale, primii 3 clasați (Mircea Geoană, Traian Băsescu, Crin Antonescu) obținând împreună 8 milioane de voturi. În turul II, Traian Băsescu a obținut 5,2 milioane.

o   La alegerile parlamentare din 2008, toate partidele care au intrat în Parlament au obținut împreună 6,2 milioane de voturi.

o   La prezidențialele din 2004, Năstase și Băsescu au obținut împreună în turul I 7,7 milioane de voturi, iar în turul II Băsescu a câștigat cu 5,1 milioane de voturi.

o   În anul 2000, Ion Iliescu a câștigat cu 6,7 milioane de voturi, în 1996 Emil Constantinescu a obținut victoria cu 7 milioane de voturi, iar Ion Iliescu în 1992 7,4 milioane de voturi.