Publicat: 10 Aprilie, 2020 - 08:50
Share

Instituţia Prefectului - judeţul Suceava a luat act cu îngrijorare de infomaţiile apărute în mass-media locală, centrală şi pe reţelele de socializare, cu privire la activitatea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, cu incidenţă directă pe Substaţia de Ambulanţă Câmpulung Moldovenesc, în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor specifice, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de noul coronavirus, care ar pune în pericol atât viaţa pacienţilor cât şi cea a angajaţilor.

Pentru a verifica veridicitatea şi acurateţea informaţiilor vehiculate, în data de 09.04.2020, a fost convocată în regim de urgenţă o şedinţă operativă la sediul Instituţiei Prefectului cu reprezentanţii următoarelor instituţii implicate in combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirus: prefectul judeţului Suceava Alexandru Moldovan, subprefecţii Laura Morar şi Prorociuc Daniel, domnul subsecretar de stat Ovidiu Şandor, inspectorul şef al ISU Suceava, col. Costică Ghiaţă şi directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, doctor Alexandru Lăzăreanu.

În urma analizei efectuate s-a constatat că în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava au fost asigurate pentru angajaţi materiale de protecţie începând cu data de 01.01.2020 şi până în prezent, stocurile fiind suficiente.

Din verificările efectuate, susţinute de documente justificative, a rezultat că, la data când a apărut în mass media materialul video, în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, era o cantitate suficientă de combinezoane, măşti FFP2 şi măşti FFP3, viziere şi ochelari de protecţie, măşti şi mănuşi chirurgicale şi echipamente de protecţie antivirală.

Mai mult, stocul existent la Serviciul Judeţean de Ambulanţă în ziua curentă, ora 9.00, era de 3953 combinezoane, urmând ca în cursul zilei să fie distribuite prin IGSU un număr suplimentar de 1500 de combinezoane.

Facem precizarea că analiza ultimei perioade de activitate a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava a relevat faptul că, zilnic se înregistrează un număr de 100-120 de combinezoane ce sunt folosite de către angajaţii instituţiei, care, raportat la nivelul stocurilor, confirmă că nu au fost perioade fără ca instituţia să nu dispună de materiale de protecţie.

În acelaşi timp, toţi angajaţii au fost instruiţi în cadrul unui protocol de lucru, confirmat cu dată şi semnătură cu privire la obligativitatea de a utiliza toate mijloacele de protecţie necesare desfăşurarii activităţilor specifice în contextul situaţiei epidemiologice existente la nivelul judeţului Suceava.

Având în vedere că informaţiile difuzate au fost prezentate într-un mod trunchiat şi distorsionat, fără minima verificare a situaţiilor reale, se poate aprecia ca această manieră de dezinformare a publicului larg constituie o formă gravă de atingere a demnităţii personale, prestigiului şi profesionalismului cadrelor medicale care activează în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, cu consecinţe grave în ceea ce priveşte calitatea actului medical, a serviciilor medicale şi a profesioniştilor din domeniu.

Prin urmare, Instituţia Prefectului- judeţul Suceava a formulat o plângere penală care a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea clarificării aspectelor prezentate anterior.

 

Tag-uri Institutii: