Publicat: 11 Martie, 2012 - 17:57

Primăria Muncipiului Bucureşti face următoarele precizări referitoare la costurile realizării Stadionului “Arena Naţională”:

Contractul de baza:
In conformitate cu prevederile Contractului de executie lucrari 3556/17 din aprilie 2007, incheiat intre Primaria Municipiului Bucuresti in calitate de Achizitor si Asocierea Max Bogl & Astaldi SPA, in calitate de Contractant, au inceput lucrarile de reabilitare si modernizare a Stadionului National “Lia Manoliu”, baza de proiectare si executie fiind standardul national pentru constructia stadioanelor „Normativ privind proiectarea terenurilor sportive si stadioanelor NP 066- 01”, cat si standardele europene privind amenajarea unui stadion de nivel mediu.

Contractul initial a cuprins  lucrari de proiectare si executie ale arenei , iar valoarea acestuia a fost de 411.062.996,39 RON, exclusiv TVA . Atribuirea contractului a fost facuta pe baza unei oferte alternative depuse de Asocierea Max Bogl & Astaldi SPA, avand la baza un studiu de fezabilitate intocmit anterior.
Atat studiul de fezabilitate, cat si oferta alternativa castigatoare au prevazut proiectarea si executia unui stadion cu acoperis fix, numai deasupra tribunelor.

Actul aditional nr.2 .
Prin Actul aditional nr. 2 s-a suplimentat valoarea contractului de executie cu suma de 6.319.863,62 RON, valoarea contractului ajungand la 417.382.860 ,0 RON .
Necesitatea lucrarilor prevazute in actul aditional nr 2 a rezultat din cresterea nivelui panzei freatice fata de data la care s-a elaborat studiul de fezabilitate. In acest sens s-a constatat faptul ca, fata de datele studiului geotehnic din studiul de fezabilitate, nivelul panzei freatice a crescut cu aproximativ 50 de cm in ultimii 4 ani.
In acest sens, s-a considerat absolut necesara executarea unor lucrari si luarea unor masuri de siguranta, atat in ceea ce priveste terenul de joc, cat si in ceea ce priveste terenul de fundare pe care se sprijina structura stadionului.

 Actul aditional nr.3.
Prin incheierea Actului aditional nr. 3 s-a suplimentat valoarea lucrarilor cu 84.831.932,8 RON, exclusiv TVA, valoarea contractului ajungand la 496.685.603,35, exclusiv TVA.
Actul aditional 3 a venit, in primul rand, ca o obligatie de a duce la indeplinire o hotarare de consiliu care prevedea modificarea indicatorilor tehnico-economici ai contractului initial cu adaugarea acoperisului retractabil, hotarare care a fost data in primul trimestru al anului 2008, sub conducerea primarului de atunci.
De altfel, desi hotararea consiliului in ceea ce priveste modficarea indicatorilor tehnico economici era in vigoare, iar actul aditional nu era inca incheiat, pe data de 28.11.2007 fusese dat ordin catre constructor de incepere a executiei proiectului si a lucrarilor pentru cupola retractabila. Neincheierea acestui act aditional ar fi atras dupa sine, in primul rand, incalcarea legislatiei in vigoare, prin neducerea la indeplinire a unei hotarari de consiliu, dar si imposibilitatea constririi acoperisului pe gradene, acesta fiind deja, conform proiectului modificat, un tot unitar cu acoperisul retractabil.

      Actul aditional nr.4 .
Prin incheierea Actului aditional nr. 4 s-a suplimentat valoarea lucrarilor cu 112.000.000 RON , exclusiv TVA , valoarea totala a contractului ajungand la 614.214.792,78 , exclusiv TVA .
Actul aditional nr.4 se refera la implementarea cerintelor UEFA si la realizarea infrastructurii adiacente obiectivului de investitii, cerinte care nu au fost incluse in contractul de baza.
Ulterior incheierii contractului si actelor aditionale 2 si 3, FRF si-a asumat angajamentul de a organiza pe Arena Nationa Finala Europa League din 2012. In acest sens, a fost semnat un contract privind desfasurarea meciului final, contract in care sunt specificate criteriile de organizare ale acestui eveniment de importanta internationala. Pentru a indeplini aceste criterii, PMB a trebuit sa realizeze lucrari de ridicare a clasificarii stadionului pana la categoria ELITE, conform standardelor UEFA. Mai mult, s-au impus lucrari de amenajari si instalatii in exteriorul arenei, acestea nefiind cuprinse in contractul de baza.
 Pe toata perioada constructiei, UEFA a modificat regulamentele si normele privind securitatea participantilor si a spectatorilor la evenimentele sportive in doua randuri: in 2009 (UEFA Stadium Infrastructure Regulations) si in 2010 (UEFA Stadium Infrastructure Regulations).
Astfel, avand la baza contractul privind organizarea meciului din finala UEFA 2012,  UEFA Stadium Infrastructure Regulations 2009 si 2010, precum si legea nr 4 din 2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, s-a impus incheierea actului aditional nr 4.
In mare, lucrarile se refera la:
- cresterea numarului de incaperi pentru a acoperi cerintele organizatorice specifice finalei UEFA
-suplimentarea numarului de locuri VVIP si VIP ,
- suplimentarea locurilor presei scrise si audiovizuale,
-cresterea nr de grupuri sanitare si spatii comerciale,
- lucrari privind dotarile de mobilier interior si exterior,
-controlul accesului in stadion conform cerintelor UEFA,
-sistematizarea exterioara complexa: (acces auto si pietonal, drumuri, platforme, parcari, iluminat, imprejmuit spatii si spatii verzi)
-Inseratii speciale privind sistematizarea in exteriorul stadionului (control si ticketing)
-Semnalizarea completa in stadion
-Crearea unui centru de comanda si control
-Extinderea sistemelor de supraveghere video si de sonorizare in exterior
-Realizarea sitemului de Broadcast Car TV pe fibra optica care permite transmisii in sistem HD
-Un sistem de informare al spectatorilor
-Echipamente pentru IPTV
-Pavilioane de alimentatie publica in exterior
-Case de bilete
-Retele de alimentare cu apa
-Canalizare menajera si pluviala
-Lucrari suplimentare de finisaj, toate acestea nefiind prevazute in contractul de baza.

In ceea ce priveste cupola Arenei Nationale, aceasta apartine ca si proiect si gandire fostei administratii. Ceea ce inseamna ca valoarea finala de realizare a acesteia a fost propusa si aprobata de catre fosta administratie si CGMB.
Actul aditional nr 4 a fost obligatoriu ca urmare a schimbarii de legislatie amintata mai sus, a omisiunilor majore din contractul de baza care ar fi facut proiectul nefunctional dar si ca urmare a necesitatii respectarii obligatiilor asumate prin semnarea contractului cu UEFA.
Totodata, facem precizarea ca finalizarea unui proiect de o asemenea importanta este cu atat mai dificila cu cat acesta a fost castigat pe o oferta alternativa.

Din totalul costurilor de realizare a Stadionului National „Arena Nationala”, Guvernul Romaniei trebuia sa suporte 75 la suta. In prezent, Executivul mai are de achitat 320 milioane RON.

De asemenea, avand in vedere ca in luna mai Romania va fi gazda finalei UEFA League, Arena Nationala trebuie sa respecte cerintele care se impun pentru buna organizare si desfasurare a unui asemenea eveniment. Astfel, normele UEFA au impus inlocuirea gazonului cu unul nou, fiind absolut necesar ca pana atunci sa nu mai fie organizata o alta competitie pe stadion.

Saptamana viitoare incepe operatiunea de inlocuire a gazonului. Imediat ce noul gazon va fi pe pozitie, se va interveni cu sistemul de lampi la nivelul solului pentru fixarea radacinii. Se vor mai face insa si lucrari de structura, printre care se numara schimbarea stratului de suport nisip. Astfel, peste acest nou strat, pentru a prelungi perioada de viata a gazonului, se va asterne un strat de fibra organica.

Pana acum, pe Arena Nationala s-au jucat 18 meciuri de fotbal, fara incidente majore, la care au participat aproape 500.000 de spectatori

Meciuri disputate pe Arena Nationala:

- 3 meciuri oficiale in Champions League ;

- 6 meciuri oficiale in Europa League .

- 3 jocuri ale echipei nationale , 2 oficiale si unul amical .

- 6 meciuri oficiale din Liga nationala .

Anul 2011

Echipa nationala:

06.09 Romania - Franta

07.10 Romania Belarus

Champions league

27.09 Otelul - Benfica

18.10 Otelul - Manchester United

22.11 Otelul - Basel

Europa League

29.09 Rapid - PSV Eidhoven

20.10 Rapid - Legia Varsovia

03.11 Steaua _ Maccabi Haifa

30.11 Rapid - Happoel Tel Aviv

14.12 Steaua - Larnaka

Liga I

Steaua - Rapid

Steaua - CFR Cluj

Steaua - Brasov

Steaua - Chiajna

Steaua - Vointa Sibiu

Anul 2012

Europa League: 16.02 Steaua - Twente

Echipa nationala: 29.02 Romania - Uruguay

Liga I: 03.02 Dinamo Gaz metan Medias