Publicat: 21 Iunie, 2017 - 12:04

Cu 24 de ore înaintea deznodământului în cea mai bezmetică și fără rost dispută politică, taberele și oamenii se rearanjează în funcție de oportunități și nădejdi. Să trecem în revistă principalele „telegrame” ale acestui interval care prefațează cea mai lungă (la propriu) zi a anului:

Greu de imaginat pentru Dragnea și Compania furtuna pe care avea să o declanșeze „nevinovata” tranzacție cu ungurii: aprobarea de proiecte legislative restante contra voturi la moțiunea de cenzură. În special Ziua maghiarimii de la 15 martie a provocat o adevărată filipică din partea lui Băsescu care a acuzat PSD-ul de „vânzare de țară” și incapacitate de guvernare, într-o declarație în care l-a citat pe Eminescu (nu pe Cărtărescu) cu a sa celebră invocare a lui Dracula, pardon, Vlad Țepeș STOP Reacții asemănătoare au venit și din partea celorlalte formațiuni din opoziție, ba chiar și din partea președintelui Iohannis, care s-a declarat ferm împotriva oricărei autonomii pe criterii etnice STOP  Noaptea și zarva de pe TV-uri s-au dovedit sfetnici buni, așa încât a doua zi (tot o marți!) înțelegerea cu UDMR a fost denunțată, iar grijile față de numărul de voturi de la moțiune s-au întețit STOP  În stilul „podului de la Agigea” Tăriceanu a concluzionat că „nu aveam timp să facem o treabă serioasă și responsabilă” (acceptând implicit ideea că ce au făcut nu a fost nici serios și nici responsabil), iar Dragnea l-a luat pe salvatorul „nu” în brațele-i vânjoase: „Eu am spus exact ce s-a afirmat, că nu facem nici un fel de troc!” STOP  Referindu-se probabil la ideea că din motive neclare îi căzuseră cu TRONC cererile maghiare exact atunci STOP  Drept urmare ungurii au abandonat ideea că ceea ce dorea să facă partidul cu premierul său era perfect legitim, lăsându-i pe pesediști să se spele pe cap cu voturile pe care le aveau STOP  Scrofulos la datorie și gândindu-se doar la binele țării - cu orice preț - Grindeanu a anunțat obișnuita ședință de Guvern , cu ordine de zi ca la carte, dar care s-a anulat din lipsă de...cvorum: secretarii de stat au absentat în bloc și lui Grindeanu nu i-a mai rămas decât să dezbată cu secretarul general și cu vicepremierul ăla de la Telecomunicații pe cine dintre rudele sau prietenii lui Dragnea să mai dea afară STOP  Între timp toată lumea tratează cu toată lumea, iar în prognoze apare, ca deobicei, numele lui Florin Georgescu drept candidat la șefia guvernului, de parcă acesta ar fi nebun să dea tihna și banii de la Banca Națională, pe nebunia și austeritatea de la Guvern STOP  Tactica adoptată de cuplul comico-fantezist Sorin  Copilul Minune și Victor Fără Frică pe ultimii centimetri ai fulminantei lor guvernări este  cea strămoșească, a pârjolului în calea năvălitorilor, otrăvirea fântânilor, incendierea conacelor și demiterea partizanilor...

(PS. Vezi în continuare „Punctul pe Y de acum 10 ani)

Topic: 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Traian si Lupul: file de poveste

Punctul pe Y / miercuri 15 octombrie 2008 Nr: 2337

Traian si Lupul: file de poveste

Stiti povestea cu Petrica si Lupul. Sau Traian si Lupul, daca vreti. Ei bine, Traian asta era un tip cam glumet. Mergea cu oile la pascut, si, de plictiseala, i se nazarea sa se suie intr-un copac si de acolo se punea pe racnit: Sariti, bai, lupu’! Satenii sareau, ca vezi bine nu le era totuna daca mananca ei branza sau lupul carne, dar cand ajungeau la locul faptei dadeau de Traian care se tinea cu mainile de burta de ras. O data, de doua ori, de trei ori i-a pacalit Traienica pe cei din sat pana cand acestia, lehamisiti, au hotarat sa nu-l mai bage in seama. Asta tocmai cand lupul si-a facut aparitia si a inceput sa infulece mioarele una dupa alta, sub ochii ingroziti ai lui Traienica, cel care din copac racnea de mama focului: Sariti, bai, lupul! In sat lumea-si dadea coate zicand: al dracului Traienica, nu se lasa de sotii...

Evident ca paralela pe care doresc sa o fac sufera cateva adnotari. In cazul pe care vreau sa-l evoc, un alt Traian, mai mare in grad, care se infratise cu Lupul ca sa treaca puntea alegerilor oferindu-i acestuia functia de cioban, si-a dat seama ca acesta pofteste la carne de mioara comuna, desi poza in vegetarian. Si cum nu s-au prea inteles ei in niste chestiuni, a inceput sa-i faca atmosfera, dand zvon in sat ba ca Lupu-i trimite niste biletele roz in care-i propune sa-l lase in pace pe Vanator si sa nu-l mai hartuiasca cu Justitia, ba ca l-a vazut chiar el in mijlocul unui grup de interese planuind sa casapeasca turma, ba ca voia sa-i bage la pensie pe dulaii ciobanesti si sa-i inlocuiasca cu niste fini de-ai Lupului. De fiecare data satul mediatic sarea si constata ca Lupul nu era chiar asa de negru si ca turma pastea linistita vegheata de magarul civic. Si se intorceau oamenii zicand: mare hatru mai e Traian asta! Are el ceva cu Domnul Lup, i-o fi facut ceva de nu-l mai are la ficati, dar asta e serios si cu grija de turma, chiar daca sporea aceasta prin niste artificii contabile pe care le facea managerul de turma.

Azi asa, maine asa, pana cand Lupul si-a aratat din plin naravul si a inceput sa dea iama in turma pe motiv ca aproape patru ani a pazit-o cu constiinciozitate.

Traian o tine tot pe a lui: ca Lupul face pomeni electorale din branza si casul pe care le scoate plus la inventar, ca si-a angajat toate neamurile si toti finii pe lefuri bune sa roada un os cat mai carnos, ca da afara cainii din alte partide, ca da tunuri spectaculoase pe final de mandat si altele. Toate adevarate, reale de data asta. Numai ca lumea s-a plictisit sa-l tot auda, de-acolo din copacul lui de la Cotroceni. Si nici nu crede prea tare, pentru ca Lupul a parut atata vreme nedreptatit, incat acum le e si jena sa-i mai zica ceva. Lupul profita si-si face mendrele pentru inca un mandat de cioban, numai ca turma se tot imputineaza si la pasune ies o droaie de magari, de caini si de ciobani adjuncti cu lefuri de „plini” si doar vreo doua-trei oi ratacite printre ei.

Altminteri, povestea e plina de talcuri pe care cine vrea, le descifreaza, cine nu, se duce si-l voteaza. Pe Lup, bineinteles!

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-2481.phtml