Publicat: 15 Martie, 2012 - 13:07

Una dintre cele mai dubioase figuri din viaţa publică a ultimilor ani scoate din nou capul după ce, o vreme, s-a dat la fund cu precauţie.

Îl cheamă Ferdinand Nagy, e de profesie arhitect, dar n-a proiectat în viaţa lui o casă. A ştiut însă să  se infiltreze sistematic pe sub pielea mai marilor zilei pentru a culege beneficii personale. S-a dat drept purtător de imagine al familiilor româno-maghiare, atâta timp cât s-a purtat chestia asta, ca o contrapondere la agresivitatea udemeristă de care, chipurile, se delimita. A făcut caz de amiciţia de familie cu Mircea Geoană atâta timp cât acesta a fost pe val, abandonându-l în favoarea noilor puternici ai zilei. Cum-necum s-a oploşit pe la un departament care organiza expoziţii în străinătate şi s-a împopoţonat cu rangul de comisar general al României pe la EXPO Mondiale. A organizat – chipurile – standul românesc de la Nagoya, cu nici un fel de urmări pentru banii cheltuiţi, drept care a fost trecut pe linie moartă. A revenit spectaculos cu ocazia EXPO de la Shanghai, unde a dat măsura talentelor sale de risipitor al banului public, reuşind între altele performanţa să promoveze muzica şi cultura maghiară la pavilionul românesc.

Când au ieşit la iveală potlogăriile comise acolo, senatorul Valer Marian a avut o interpelare fulminantă, după care Baconschi a promis că-l dă afară, anunţând chiar destituirea sa din funcţia de subsecretar de stat. Numai că, în stilul devenit tradiţional, individul a fost ascuns prin cotloanele ministerului, de unde a ieşit la iveală mai dăunăzi, binemersi, cu aceeaşi funcţie şi cu o nouă demnitate: aceea de a reprezenta România în Biroul Internaţional pentru Expoziţii! Şi cu mandatul de comisar general înoit pentru EXPO din Coreea de Sud! O telegramă de presă recentă ni-l înfăţişează chiar vizitând, cu pompă oficială, Azerbaidjanul.

În urmă cu vreo două luni, când l-am re-descoperit în organigrama ministerului, ocupând aceeaşi funcţie din care fusese dat afară de Baconschi am solicitat, oficial, Biroului de presă de la Externe, o lămurire: cum se face că un personaj, demis cu tam-tam şi pentru motive întemeiate, când scandalul era cât casa, mai figurează în organigramă? Sunt de vină cei de la IT, care n-au actualizat site-ul? Cu toate că funcţionează o lege care obligă instituţiile publice să ofere răspunsuri la întrebările „oamenilor muncii”, nimeni nu s-a sinchisit să lămurească problema. Baconschi – cel cu musca pe căciulă – s-a dus şi a venit Diaconescu. Probabil că pentru noul ministru Ferdinand Nagy constituie unul dintre stâlpii instituţiei, fără de care imaginea României s-ar prăbuşi, dacă l-a mandatat cu sarcini de reprezentare atât de complexe. Cum rămâne însă cu „sinceritatea” MAE faţă de interpelarea parlamentară? Cum poate fi calificat răspunsul dlui Baconschi decât ca o minciună sfruntată? Poate ştie dl Diaconescu răspunsul. Cât despre funcţia din BIE, ea nu este a lui Nagy şi a urmaşilor săi, ci a României, statul fiind cel care care avea obligaţia să numească o altă persoană, mai curată şi mai compententă. 

P.S. N-ar fi rău să răsfoim înainte de asta dosarul care a stat la baza acuzaţiilor ce au dus la destituirea individului.

Format: 

Rubrici: