Publicat: 15 Ianuarie, 2016 - 12:25

De la faza de dinaintea accidentului motociclistului din coloana oficială şi incendiul de la Colectiv, până ieri partidul „interesului naţional” a pierdut jumătate din efectiv! De la milionul cu care se lăuda Oprea prin vară, când aspira chiar la funcţia de premier plin (nu doar interimar) şi până la cei doar 500.000 de acum e o distanţă ca de la cerul pe care sclipeau cele patru stele de general, la văzduhul noros de acum. Nici nu mai contează că milionul era scos din burta prezidentului partidului militarizat a cărui doctrină este să-şi respecte cuvântul dat (cui?), într-un moment în care PSD-ul, cel mai numeros partid, avea doar 500.000 (număraţi bob cu bob la alegerile interne) şi nici că cei 500.000 de acum sunt în realitate doar vreo zecime (cu multă largheţe la numărătoare). Contează radicala schimbare de atitudine şi de ton. Dacă în vară UNPR-ul îşi făcea visuri de mărire, şantajându-şi aliatul majoritar cu pretenţia a nu mai puţin de 50 de locuri de parlamentari pe liste, în schimbul susţinerii la guvernare, în momentul în care Iohannis făcea presiuni să-l înlocuiască pe Ponta cu „guvernul său” (din care nu era exclus să facă parte chiar UNPR-ul!) acum Oprea şi-a scos la iveală rezervele de modestie: partidul său are de ales între a continua alianţa cu PSD (înscrisă la tribunal, vorba lui Dragnea)şi de a merge în alegeri pe contul propriu al jumătăţii de milion de membri.

De la sublim la ridicol nu este decât un pas, zice un dicton celebru şi aceasta se adevereşte în cazul UNPR-ului. Partidul-balama a avut momentele sale astrale atunci când aritmetica parlamentară îl făcea necesar pentru realizarea majorităţii. Fluiditatea politicii, în special după dezmembrarea USL, făceau din Oprea şi ai săi condiţia rămânerii la guvernare. De aici, onorurile şi demnităţile cu care s-a împăunat generalul, până la momentul în care, considerându-se indispensabil (potrivit termen!) a început să facă jocul dublu. Ca românul imparţial, juca şi cu Ponta, de care-l lega o indestructibilă amiciţie, dar şi cu Iohannis, în virtutea respectului pentru cuvântul dat pe care nu i-l ceruse nimeni.

În momentul de faţă, UNPR-ul nu mai este necesar nimănui. Nici PSD-ului, retras benevol de la guvernare şi nici PNL-ului, retras şi el benevol de la pretenţiile de înlocuitor. Valoarea de întrebuinţare: zero! Avem o deja bogată istorie a rolului partidelor-balama, care au fost prezente la guvernări fără a trece vreodată prin filtrul alegerilor. Ca şi PUR-PC, UNPR întâmpină acum o schimbare de paradigmă, în virtutea căreia se cristalizează un soi de dualism de tip american, în care aliaţii de conjunctură joacă un rol tot mai mic, fiind, în consecinţă, supuşi extincţiei.

Soarta partidului-balama se joacă la reuniunea de astăzi a PSD, în care social-democraţii vor decide dacă mai au nevoie de un UNPR de sine stătător sau dacă îl vor „înghiţi”, contra unei funcţii onorifice pentru Oprea. Sau pentru altcineva... 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Noul val democrat vrea clarificari populare

Punctul pe Y / miercuri 27 ianuarie 2010 Nr: 2961

Noul val democrat vrea clarificari populare

Voci mai proaspete din PDL, care nu-si asuma virajele ideologice de dinainte de prezenta lor pe listele de cotizanti, militeaza pentru o serie de schimbari care le-ar conferi o identitate mai apropiata de realitatea momentului.

Sever Voinescu, Monica Macovei sau Cristian Preda fac parte din echipa de juniori a partidului, iar principalul element care ii identifica este acela ca nu ei au ales partidul ci partidul i-a ales pe ei. Fiind mai putin constransi de cutume sau de ereditati, ei sunt cei care au deschis o discutie prea mult timp amanata.

Una din „culpele” pe care adversarii o reproseaza partidului lui Traian Basescu este virajul ideologic brusc pe care l-ar fi facut in ziua in care a parasit Internationala Socialista pentru a se alatura Popularilor. Pentru cine cunoaste istoria acestei formatiuni este insa limpede ca Partidul Democrat incetase de multa vreme sa mai fie unul de stanga. Practic, virajul n-a facut decat sa confirme o stare de fapt ale carei radacini trebuie cautate in schisma initiala care a despartit apele in FSN-ul istoric, intre „reformatorii” lui Roman si „conservatorii” lui Iliescu. Directia in care a luat-o atunci partidul a fost una spre dreapta, eticheta de stanga fiind pastrata de dragul avantajului de a detine, in dauna aripii conservatoare, locul si posibilitatile de reprezentare pe care le oferea Internationala Socialista. Dealtfel, primul semn a ceea ce inevitabil avea sa urmeze a fost chiar veto-ul delegatiei democrate de la Congresul de la Rio de Janeiro, la adresa cooptarii PDSR-ului ca membru al acestei organizatii. Identitatea de stanga i-a supravietuit lui Petre Roman, in 2002, cand a devenit presedinte executiv, Emil Boc proclamand vocatia social-democrata a formatiunii, existenta si astazi in documentele sale programatice.

Daca initiativa „noului val” va da roade, este foarte posibil ca partidul sa-si schimbe pentru a patra oara numele, dupa ce a trecut prin etapele FSN-PD-PDL, ultima titulatura fiind adoptata cam in sila, doar pentru a justifica cooptarea „dezertorilor” liberali. Este foarte posibil ca noul sau nume sa fie chiar acela de „Partidul Popular”, ceea ce l-ar identifica mai precis in spectrul rarefiat al momentului. Cat despre sigla, este evident ca trandafirul este un insemn anacronic, propriu altei recuzite ideologice decat cea pe care o impartasesc Boc si Compania. Despre „marul” propus in loc - sunt sigur ca va da nastere la nu putine speculatii rautacioase.

Intr-un an cand toate partidele importante ramase in scena isi propun sa-si clarifice strategiile si sa-si defineasca echipele care le vor conduce spre viitorul ciclu electoral, partidul lui Traian Basescu se va aseza intr-un cadru mai apropiat de realitatile de dreapta pe care le exprima optiunile principalilor sai exponenti. Care, paradoxal, sunt pusi in situatia de a rezolva o problematica preponderent sociala, de o acuitate cu care tara nu s-a mai intalnit pana acum.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3150.phtml