Publicat: 19 Decembrie, 2013 - 13:01
Share

Când doi se ceartă, al treilea câştigă! Iar acest al treilea nu este altul decât adversarul celor doi, care s-au coalizat tocmai în scopul de a-l face K.O. pe acesta.

Scandalul – amplificat de modicările la Codul Penal – al accizei la combustibil i-a dat câştig de cauză preşedintelui. Într-un profund elan populist acesta a găsit cuiul de care să-şi agaţe chipiul marinăresc din ograda parlamentului şi a guvernului. Acest cui a fost acciza la combustibil, prin care se pretindea că vor fi finanţate viitoarele autostrăzi. Băsescu s-a prins la şmecherie – căci ştie bine trucurile astea din proprie experienţă – şi a contrat agresiv: aiurea autostrăzi! Sunt bani pentru “dezvoltare regională” – adică pentru baronii locali, ca să sprijine alegerile de anul viitor (reţeta funcţionase, dealtfel, şi pe vremea lui Udrea). De ce să nu se facă autostrăzile cu bani europeni şi să nu se împovăreze (?) populaţia cu combustibil simţitor scumpit? Simplu: pentru că banii europeni nu pot fi împărţiţi după bunul plac, la unul şi altul, cum o cer nevoile electorale. Şi, ca să fie mai convingător, preşedintele a avertizat: nu validez bugetul, dacă nu se renunţă la acciză!

Ponta a sărit în sus: n-am cum să renunţ, că a fost inclusă în acordul cu FMI şi UE! Da, dar eu n-am semnat acordul ăsta – a ricanat satisfăcut tătucul naţiei, de la Cotroceni.

Încolţit, cu perspectiva neintrării în vigoare a bugetului, premierul a încercat o stratagemă: renunţăm trei luni, şi doar la motorină, căci cu aceasta se cară marfă, nu se plimbă lumea. Dar depinde de UE. Şi ca să-şi arate bunele intenţii l-a trimis degrabă pe Tom Bugeţelul-Voinea, la Bruxelles să-i convingă el pe comisari. Convinge pe dracu’ – a scrâşnit din dinţi preşedintele. Dar, spre surpriza generală, micul bugetar a reuşit. Şi de la Bruxelles a venit vestea cea mare: sunt de acord, dar cu condiţia să se înlocuiască banii ăştia din alte surse!

A fost o veste minunată pentru preşedinte, care a mai dovedit odată că muşchii săi de Popeye sunt mai tari decât cei ai “pisoiului”. De bucurie şi ca să-i mai dea acestuia o palmă (morală) a hotărât să promulge bugetul şi să nu mai ţină ţara cu nervii încordaţi şi pe parlamentari cu neplăcerea de a veni la lucru în zilele dedicate cârnaţilor şi şpriţului.

Şi, uite-aşa, noua repriză din meciul interminabil al ambiţiilor şi orgoliilor ia sfârşit în favoarea locatarului de la Cotroceni. Nu vă împacientaţi: până în decembrie, la anul, mai sunt şi altele…

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Secund Boc, preiau comanda!

Punctul pe Y / vineri 13 august 2010 Nr: 3101

"Secund Boc, preiau comanda!"

„Preda, Voicescu si Alexandru nu mai erau in PDL daca eu eram la conducere” - declara Basescu intr-un interviu si nu am nici o indoiala ca lucrurile ar fi stat asa.

Intre toti sefii de partide de dupa 1990, Basescu este cu siguranta cel care a practicat cea mai dura conducere, ce n-a admis cracniri. A facut din partidul lui Roman o formatiune disciplinata, bazata pe reguli aproape militare in care deciziile conducerii se executau, nu se comentau.

Aceasta este si una din explicatiile traseului parcurs dupa 2000 cand de la un partid care avea toate sansele sa rateze pragul parlamentar a ajuns la faza de a se incumeta sa-si asume puterea, in conditiile in care a avut cum sa negocieze diferenta necesara cu echipa de transfugi de la PSD si cu un partid abonat la guvernare.

Democratia de partid e o vorba frumoasa, schimbul liber de idei si climatul de dezbatere se potrivesc mai degraba unor formatiuni fara sanse reale de a obtine o majoritate guvernamentala PSD-ul insusi, ajuns la guvernare in 2000 tocmai datorita unui sistem de decizii autoritare, impus de Nastase, a inceput sa se destrame atunci cand comanda unica si-a pierdut din forta.

Revenind la declaratia presedintelui: daca Basescu tinea sa-si pastreze nestirbita autoritatea in cadrul partidului, ar fi determinat deja excluderea disidentilor. Daca nu s-a intamplat asa, este rezultatul unui calcul rece. Basescu vrea sa se detaseze simtitor de identitatea perdanta a actualei echipe, lasand in seama lui Boc toate responsabilitatile. Sacrificat sa guverneze intr-un context in care nu numai ca nu are nici o sansa, dar cu care nici nu se potriveste prin datele personale, acesta inghite acum si hapul de lider fara personalitate, care nu poate sa ia deciziile care se impun pentru a-si asigura autoritatea. Se indoieste cineva ca, daca Basescu i-ar fi transmis: da-i afara pe astia! - ar mai fi stat pe ganduri? Nici pomeneala. Mesajul nu i-a fost transmis si a fost lasat sa se descurce singur in problema asta. Intr-un moment in care disidenta interna pare sa atraga tot mai multi membri - mai ales pe cei din zona parlamentara, nemultumiti de performantele celor aflati la comenzile guvernamentale, care sa rasfrang si asupra lor - Basescu isi joaca cu siretenie si abilitate rolul de instanta suprema. Ba, in plus, le mai arata oamenilor sai si „pisica” unei eventuale eliminari de la guvernare, afirmand ca n-ar sta pe ganduri sa numeasca un premier rezultat dintr-o noua majoritate, adaugand insa, prudent, ca nu are incredere in programul anticriza al opozitiei.

Cu alte cuvinte: echipaj, atentie la mine! Nu sunt admise razvratiri pe punte! Indisciplinatii s-ar putea sa fie pusi intr-o barca si li se va da drumul pe marea agitata fara provizii! Secund Boc, preiau comanda!
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3291.phtml